BİM bisküvi üretimine başlıyor

Gıda perakende zincirinin en büyük firması olma özelliğini elinde bulunduran BİM, önemli bir adım attı. Bu güne kadar piyasaya ürettirdiği ürünleri satan firma, bundan böyle bisküvi ve buna bağlı ürünleri kendisi üretecek.

BİM bisküvi üretimine başlıyor
Editör: Karamanca
14 Ocak 2022 - 16:44 - Güncelleme: 18 Ocak 2022 - 11:50




Perakende sektörünün lider kuruluşu BİM, geçtiğimiz aylarda toplam cirosunun yüzde 70’e yakınını oluşturan ‘Özel markalı’ ürünleri kendisi üretme kararı aldı. Firma yetkilileri bu karara gerekçe olarak ise, bazı ürünlerin tedarikinde yaşanan zorluğu işaret etti. Bisküvi ve şekerleme üretimi yapacak olan Fabrika Eskişehir ilinde kurulacak. Firma bu iş için başlangıçta 40 milyonluk bir sermaye ayırdığını duyurdu.

Firmanın bu fabrikayı 1 yıl içinde hayata geçireceği öngörülüyor. Bu durumun haksız bir rekabet ortamı doğuracağını belirten Karamanlı bir kanaat önderi, zincir marketlere ürün tedariki yapan ilimizdeki fabrikalara ‘’Şikâyette bulunun’’ çağrısı yaptı. Fakat iddiaya göre bu fabrikalardan hiç biri, halen ürün satışı yaptıklarından bir girişimde bulunmadı.


Karaman’da sektörün durumu

Geçmişte her fabrikanın öncelikli hedefi ihracat olurken, yakın dönemde zincir marketlere ürün satabilme yarışı başladı. Bu firmalarla anlaşma sağlayan işletmeler, potansiyellerinin büyük bölümünü onların talep ettiği ürünü yetiştirmeye harcadı. Bu durum ihracat faaliyetlerinin giderek azalmasına neden olurken, firmaların sektörde kendilerini yenilemek adına yürüttükleri ar-ge çalışmalarını da aksattı. Giderek sadece talep edileni üretme eğilimine giren fabrikalar, ürün çeşitliliğini de her geçen gün kaybetti.

Daha az personel ile zincir markete gönderilecek kalemlerin üretimi seri bir şekilde yapılabiliyordu. Hal böyle olunca fabrikaların birçoğu, kent dışından taşımalı olarak getirilen işçilerle yollarını ayırarak personel yapısında değişikliğe gitti. İşçi maliyetinin düşmesi ve kâr marjı az olmasına karşın seri üretimin getirisi düşünüldüğünde fabrikalar maddi anlamda kazandılar. Fakat yoğunluğun tek noktaya verilmesi, sektördeki pazarın başka il ve ülkelerdeki firmalara kayma riskini de beraberinde getirdi.


Karaman’ı nasıl etkiler

Ülkenin en ücra köşelerine kadar yayılmış bir zincir market, bu zamana kadar yerel üreticilerden tedarik ettiği ürünleri yakında kendisi üretecek. Bu firmanın bunda başarıyı yakalaması, diğer zincir marketleri de tetikleyecek. Peki, bu yukarıda belirttiğimiz durumda çalışan, Karaman’daki fabrikaların akıbeti yakın gelecekte ne olur? Daha öteye gidelim, şimdi sadece biri ama bu zincir marketlerin hepsi zamanla kendi satacağı ürünleri kendileri üretmek isteyecek. Üreten de, satan da kendileri olacak!

Bu bilgiler ışığında BİM’in kuracağı bisküvi ve şekerleme fabrikası tekrar düşünüldüğünde, Karaman’daki fabrikaları ve buna bağlı olarak kentin istihdamını nasıl bir tehlikenin beklediğini görebiliriz. Ortaya çıkan manzara ilimizdeki fabrikaların yeniden ihracata yönelmelerine neden olacak ancak, pazar kimin eline geçecek?


İhracatta kimle rekabet edilecek

Piyasadaki gıda tedarikçilerinin ürünleri; Avrupa, Asya, Orta Doğu ve Afrika ülkelerine satılmak üzere sınıflanıyor. Yani en pahalı malzemeyle hazırlanan ürün Avrupa’ya, daha alt pahalılıktaki malzemeyle hazırlanan ürünlerde sırasıyla Asya, Orta Doğu ve Afrika ülkelerinde satılıyor. Zincir market reyonlarına bakıldığında ‘Marka gıda ürünleri’nin fiyatı 3 lira iken, marketin kendi ürettirdiği kıyas ürünün 1,5 lira olduğunu biliyoruz.

Bu, şu demek; zincir marketin ‘Kendim üreteceğim’ dediği ürünler, Karaman fabrikalarında üretilen ve ekseriyeti Orta Doğu ve Afrika ülkelerine satılan ürünler. Hal böyle olunca, ‘’Ya bu marketler ürettiklerini ihraç etmekte isterse?’’ sorusu akıllara geliyor. Yani Karaman’daki fabrikalar bugün ürün sattıkları için ‘Durdurulması’ yönünde şikâyette bulunmadıkları zincir markete ait fabrika ile ilerleyen günlerde aynı pazarda rekabet halinde olacaklar. Peki, rekabet edebilirler mi? Önümüzdeki süreçte gıda da bir kartelleşme olur mu?


Haber & Yorum: Behçet Rasimi

 

YORUMLAR

  • 12 Yorum
  • Yahya
    2 yıl önce
    Günaydın arkadaşlar. Sadece buskivimi başka şirketler aracılığı ile birçok sektöre el attılar ve tekellestiler. Yasayla ve denetleme ile dur denmezse muazzam bir güç olacaklar ve hükmetlere bile hukmedecekler.
  • Abdurrahman Semek
    2 yıl önce
    Kötü komşu insanı mal sahibi yaparmış. Adamlar tek üreticiye bağlı olmanın riskini görüp kendi fabrikasını kurdu olan da Karaman’a oldu. Patron gemisini yürütür ama kimbilir kaç işçi işsiz kalacak.
  • Ali kesmez
    2 yıl önce
    Birileri sırf daha çok kazanacak diye bu ülke gelişmedi fabrikalar açılmadı. Görüyorum ki zihniyet halâ değişmemiş
  • Hakkı Bulut
    2 yıl önce
    Bu tür fabrikalar geldiği yere bir fayda götürmemiş bırakın insanlar toprakla tarımla uğraşmaya devam etsinler. Bu tür fabrikalar ı getirip amaçları tarımı bitirmek tarım işçilerini fabrikaya alıp tarımı bıraktırmak.
  • Necmettin
    2 yıl önce
    Yazık ki yazık karşı çıkarken siz kartelleşme yapıyorsunuz. Fesatlık kokan bir haber
  • Xaiver colombus
    2 yıl önce
    Hiç üzülmedim. Ben sektörün içinde olmayan biri olarak bu durumun oluşabileceğini 3 senedir etrafımdaki insanlara söylüyordum. Onlara para tatlı geldi bakalık şimdi ne yapacaklar. Bim yine gemisini yürütür. Ona ürün üreten firmaların markalarını artık yeni nesil bilmiyor. Sıfırdan reklama başlasınlar sıfırdan marka değeri oluşturmaya çalışsınlarda akılları başlarına gelsin. Onlarada bir tavsiye karamanda üretim yapan firmalar birleşin sizde bir zincir market açın.
  • Halil Korkmaz
    2 yıl önce
    Haber değil, burada tamamen fesat fitne, çekememezlik dile getiriliyor. Okurken utandım ben, bunu yazanlar yazarken utanmadılar mı acaba?
  • Kenan
    2 yıl önce
    Piyasada tekellesme zaten hat safhalarda su an cıfcıyı bitiriyorlar tarım alanlarını komple tekellestırcek ve bir hırsızın insafına bırakacaklar Fabrikaların devletten satılıp ozellesmesı gibi
  • Ali Ateş
    2 yıl önce
    Karaman için çalan herhangi bir tehlike çanı yok, zincir market kendi kâr marjını ve tedariğini düşünerek böylesi bi karar almış gayet mantıklı.bizim yerli fabrikatörlerimiz zorbalık yaparak büyük markaları Karaman’ımıza sokmadılar ellerindeki köleleştirilmiş işçileri fazla maaş almasınlar gözleri açılmasın mantığla ama bu devran böyle gitmez, şimdi gelelim çanların kimin için çaldığına, sadece fabrikatörler için! Bu gariban halk ekmeğini taştan çıkarır evelAllah.
  • Gonca
    2 yıl önce
    İyi olur neden tehlikeli olsun.yabancı ürünlerden iyidir made in Türkiye cumhuriyeti:)
  • Ali kemali armutlu ,
    2 yıl önce
    İyi olur, fabrikadan halka, diyoruz ya ?
  • Anonim
    2 yıl önce
    Karaman için çok güzel olur torkuyu sokmadınız lark gıdayı sokmadınız bunlar bildiklemiz daha bilmediğimiz kaç firma var işçilerin hakkını verecekler diye korkuyonuz işçi bulamayız diye korkuyonuz işçinin hakkını yiye yiye doymadınız