Bel Fıtığı Tedavisi Gözünüzü Korkutmasın

Omurga diskleri alt sırtta çok önemli bir rol oynar, omurlar arasında amortisör görevi görür, üst gövdeyi destekler ve her yöne geniş bir hareket aralığına izin verir.

Bel Fıtığı Tedavisi Gözünüzü Korkutmasın
Editör: Karamanca
29 Haziran 2022 - 10:07




Bununla birlikte, bir disk fıtıklaşır ve iç materyalinin bir kısmını sızdırırsa, disk günlük yaşamı kolaylaştırmaktan hızla bir siniri etkilemeye geçebilir, sırt ağrısını tetikleyebilir ve muhtemelen bacakta ağrı ve sinir semptomlarını tetikleyebilir. Disk hernisi semptomları genellikle belirgin bir sebep olmadan başlar. Veya bir kişi ağır bir şey kaldırdığında ve/veya alt sırtını büktüğünde, diskler üzerinde ek stres oluşturan hareketlerde ortaya çıkabilir. Lomber fıtıklaşmış diskler, sıklıkla 35 ila 50 yaş arasındaki insanları etkileyen yaygın bir tıbbi problemdir.

Bel Fıtığı Nasıl Olur?


Halka adı verilen sert bir dış halka, çekirdek pulposus olarak bilinen her diskin jel benzeri içini korur. Yaşlanma ve genel aşınma ve yıpranma nedeniyle diskler, onları esnek ve süngerimsi yapan sıvının bir kısmını kaybeder. Sonuç olarak, diskler daha düz ve sert olma eğilimindedir. Disk dejenerasyonu olarak bilinen bu süreç, yaşamın oldukça erken dönemlerinde başlar ve genellikle erken yetişkinlik döneminde görüntüleme testlerinde ortaya çıkar. Omurga üzerine baskı veya baskı uygulandığında, diskin dış halkası şişebilir, çatlayabilir veya yırtılabilir. Bu, alt sırtta (lomber omurga) meydana gelirse, disk çıkıntısı yakındaki omurilik sinir köküne doğru itebilir. Veya içeriden gelen iltihaplı malzeme siniri tahriş edebilir. Sonuç, kalçaya ve bacağın altına vuran ağrılar olur.

Bel Fıtığında Ameliyatsız Tedavi Seçenekleri


Bel fıtığı tedavisi İstanbul ve tüm illerimizde en çok talep gören tedavilerden biridir. Buna ek olarak bel fıtığı ve boyun fıtığı tedavisi İstanbul başta olmak üzere tüm şehirlerimize ameliyatsız bir şekilde yapılabilmektedir. Lomber fıtıklaşmış disk vakalarının çoğu altı hafta içinde kendi kendine düzelir, bu nedenle hastalara genellikle cerrahi olmayan tedavilerle başlamaları önerilir. Ancak bu, semptomların doğasına ve şiddetine göre değişebilir.

Semptomlar ortaya çıktığında ilk yapılması gereken yoğun şiddetli ağrının kontrol edilmesidir. Lomber fıtıklaşmış bir diskle ilişkili ilk inflamasyonu ve kas spazmlarını hafifletmek için buz veya soğuk bir paket uygulaması yardımcı olabilir. Buz, ağrı başladıktan sonraki ilk 48 saat için en etkili yöntem olarak kabul edilir. Aynı zamanda ağrının ve iltihabın tedavi edilmesi için ibuprofen ya da Naproksen gibi reçetesiz, steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar önerilebilir.

Bel fıtığı ağrılarına eşlik eden kas spazmlarının giderilmesi için reçeteli kas gevşeticilerin kullanılması gerekebilir. İlk 48 saatten sonra ağrılı kas spazmlarının giderilmesi için ısı uygulanması fayda sağlayabilir. Isıtma pedleri, sıcak kompres ve yapışkanlı ısı sargıları iyi alternatiflerdir. Şiddetli ağrı için yatak istirahati birkaç günle sınırlandırılmalıdır. Çünkü uzun süreli dinlenme sertliğe ve daha fazla ağrıya neden olabilir. Bu noktadan sonra gerektiğinde mola vermek kaydıyla hafif aktivite ve hareketlilik tavsiye edilir. Ancak ağır kaldırmaktan ve yorucu egzersizlerden kaçınılmalıdır.

Çifte Havuzlar Fizik Tedavi, rehabilitasyon için hedefe yönelik germe ve egzersizlerin öğretilmesinde önemlidir. Program ayrıca hastaya kaldırma ve yürüme gibi sıradan aktiviteleri gerçekleştirmenin daha güvenli yollarını da öğretebilir. Bir bel ağrısı atağı iki ila altı hafta sürdükten sonra veya bel ağrısı sık sık tekrarlıyorsa, genellikle fizik tedavi önerilir. Bazı omurga uzmanları, özellikle ağrı şiddetliyse fizik tedaviyi daha erken düşünür. Genel olarak, fizik tedavinin amaçları ağrıyı azaltmak, işlevi artırmak ve daha fazla nüksü önlemek için bir bakım programı konusunda eğitim sağlamaktır. Bel ağrısı için bir fizik tedavi programının genellikle iki bileşeni vardır: Hastanın ağrısını daha yönetilebilir bir düzeye indirmeye yardımcı olmak için pasif fizik tedavi ve aktif egzersizler.

Akut olarak, fizyoterapist pasif fizik tedavi (modaliteler) ile ağrıyı azaltmaya odaklanabilir. Bu tedaviler hastaya yapıldığı için pasif kabul edilir. Isı ve/veya buz kolayca bulunur ve en yaygın kullanılan modalite türüdür. Her terapi türü kas spazmını ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur. İyontoforez, deri yoluyla steroid vermenin bir yoludur. Steroid cilde uygulanır ve daha sonra cilt altına geçmesine neden olan bir elektrik akımı uygulanır. Steroidler daha sonra genel alanda ağrıya neden olan bir anti-inflamatuar etki üretir. Bu yöntem özellikle akut ağrı ataklarının giderilmesinde etkilidir. Bir transkutanöz elektriksel sinir stimülatörü (TENS) ünitesi, beyne gönderilen ağrılı sinyalleri geçersiz kılarak bel ağrısı hissini modüle etmek için elektrik stimülasyonu kullanır. Genellikle önce TENS ünitesiyle bir elektroterapi denemesi yapılır ve hasta ağrıda önemli ölçüde rahatlama yaşarsa bu yöntemden faydalanılabilir.

Omurganın rehabilite edilmesi için pasif tedavilerin yanı sıra aktif fizik tedavi (egzersiz) de gereklidir. Genel olarak, bir hastanın sırt egzersiz programı bel ağrısı için germe ve güçlendirme egzersizlerinin bir kombinasyonu olmalıdır. Faydalarını görmek için egzersizleri doğru bir şekilde yapmak önemlidir, bu nedenle en iyi şekilde bir fizyoterapist veya diğer kalifiye sağlık profesyonellerinin yardımıyla öğrenilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum