Batırık mahkemelik oldu

TV8'de yayımlanan Mastercheff programında 'Batırma-Batırık' adlı yemek ile ilgili olarak programda yer alan hakaretamiz ve gerçek dışı iddialara karşı tekzip talep edildi.

Batırık mahkemelik oldu
Editör: Karamanca
16 Aralık 2020 - 16:34 - Güncelleme: 16 Aralık 2020 - 16:58




Programda Karaman'ın Ermenek ilçesi yöresine ait olan Batırık, Konya'nın yöresel bir yemeği olarak tanıtılmıştı. Karamanlılar tarafından tepkiyle karşılanan durum mahkemeye taşındı.

Ermenek'te yerel habercilik yapan Ali Rıza Etçi'nin konuyla ilgili sosyal medya üzerinden yaptığı çağrı karşılık buldu. Ermenek'teki siyasi partilerin ilçe başkanlarının da desteği ile 'Batırık' mahkemeye taşınarak, TV8'deki programda geçen ifadelerin tekzip edilmesi istendi. Siyasi partilerin ilçe başkanları bugün Ermenek Adliyesi'ne giderek tekzip talebiyle dilekçe verdi. Tekzip talebinde şu ifadeler yer aldı;
  1. TV8 televizyonunun  12…/12…./.2020 günlü yayınında yer alan Masrercheff adlı
yemek programında  izlenme ve içerik üretme kaygısıyla Ermenek Yöresine ait yörenin tarihsel ve kültürel olarak belirleyici özelliklerine sahip Batırık-Batırma adlı yiyecek Konya İline ait diyerek tüm yöre halkını olduğu kadar benim ve ailemi de gerçek dışı tarif ve beyanlar nedeniyle sosyal ve kültürel değerlerimizin zedelenerek kişilik haklarımıza ve bu anlamda  itibarımıza yönelik bir yayın yapılmıştır.
  1. Bir çok il ve ilçenin Ermenek’imize ait olan bu yöresel ve kültürel değerimize
sahip çıkması nedeniyle 28.02.2020 tarihinde Marka Patent Tescili için müracaat yapılarak Ermenek’imize ait olduğuna dair yasal girişimler yoluna gidilmiştir. Pandemi nedeniyle bu süreç yavaş işlemektedir.

Gazeteci ve siyasi bir kişilik olarak çevremde ve Ermenek dışında da olmak üzere bilinilirliğim nedeniyle söz konusu yayında Batırma-Batırığın Konya tarafından sahiplenilmesi ve bu sahiplenilme yapılırken de adı ve içeriği ile hiç alakası olmayacak şekilde tarifinin verilmesi sonucunda bir çok mail, whatsapp ya da telefon aracılığı ile alay konusu oldum. Bu nedenle bir Ermenekli olarak; Batırma/Batırık’ ın   Ermenek yöresine ait bir yemek olduğuna dair aşağıda somut bilgilerin ışığı altında tekzibinin yapılarak tüm bu proğram izleyicilerinin gerçeği bilmelerinin sağlanması gerekmektedir.

Batırma/Batırık, Ermenek yöresine ait bir yemektir ve daha çok yazın tüketilir. Kış döneminde kuru domates, kurutulmuş fesleğen kullanılarak yapılır. Yapılış ve damak tadına göre Cevizli, Etli ve Deli Batırık olarak sınıflandırılabilir. Delisinin farkı ceviz veya et olmamasıdır. Etlisi ise bir nevi sulandırılmış çiğ köfte gibidir. Batırmanın tarihi Ermenek'te çok eskilere dayanır. Karamanoğulları Beyliğine Başkentlik yapmış Karaman ilinin korunaklı bir coğrafyaya kurulmuş olan Ermenek İlçesi, (Mersin, Konya, Karaman illeri ve çevresinde farklı biçimlerde bu yörelerin halkı tarafından yapılsa da) batırığın başkentidir.

Mersin, Konya, Karaman illerimize Ermenek’ten giderek yerleşmiş olan hemşerilerimizin yapmış olduğu batırmayı, o illerimizde bulunan kişilerin farklı malzemeler kullanarak gerçek lezzetinden uzaklaştırmışlardır. Taşeli Bölgesinde batırmanın farklı yapılış biçimleri bulunmasına rağmen Ermenek ve köylerinde hangi kapıyı çalsanız her evde mutlaka yukarıda tarifi verilen Batırmanın yapıldığını ve herkesçe sevilerek tüketildiğini görürsünüz. Ermenek'te yaşayan büyüklerimizin ninelerinin bile batırık yaptıklarını söylemelerinden yola çıkılarak batırmanın en az üç kuşak önceye dayandığı söylenebilir.

 Yerel sitelerin yayımladığı "Ermenekli Halk Ozanı Âşık İhraki Ali Ağa" adlı yazısında bahsettiği üzere Batırık Ermenek'te çok eski tarihlerden beri bilinen, sevilen bir yemektir ve şiirlere manilere ve türkülere kadar kendine yer edinmiştir.Bunun en güzel örneklerinden biri Ermenekli halk ozanı İdraki “Alevi” hakkında 1926'da yayımlanan “KONYA VİLAYETİ HALKİYAT VE HAFRİYATI” kitabı s.9 da başlayan ve s.15 te biten kısımda kendisi hakkında bilgi verilen; ayrıca 1961'de de Prof. Dr. Kâmil İLİSULU'nun yazdığı “ERMENEK İLÇESİ” kitabı s. 37'de de yer alan bilgi ve şiirlerinden olan:


Batırmadır kadınların alayı
Et olmazsa ceviz, kendir kolayı
Şimdi buldu bulgur küpü belayı
Yandı canım batırmanın elinden.
Sabahleyin yaprağa saldı kızını
Hazır etti biberini tuzunu
Geleceği yola dikti gözünü
Yandı canım batırmanın elinden.
Batırıktır kadınların ulusu
Yemeyenin ortadadır ölüsü
Cumhur oldu erkeklerin karısı
Yandı canım batırmanın elinden.
Erleri çarşıdan etini taşır
Satırın sesinden tavan titreşir
Et olmazsa domateste yaraşır
Yandı canım batırığın elinden
Erlerini köye kent’e savarlar
Komşulara elçi haber salarlar
Batırığı yerler düğün kurarlar
Yandı canım batırığın elinden.
Ali Ağa- İhraki( Alevi)

Şiirinde de görüldüğü üzere; Ermenek denince akla ilk olarak batırma, batırma denince de ilk olarak Ermenek gelir. Dahası bu yemeğin olmazsa olmazı malzemeler Ermenek cevizi (%20.75 protein,%67.63 yağ ve %11.62 diğer maddeler içeren çok zengin bir genetik popülasyona sahip olan yöresel ceviz)  ve özellikle yaz aylarında eğrimdir (yöresel pembe domates).
Sonuç itibariyle, tekzip başvurumuza konu yayın hukuka aykırıdır ve benim, ailemin ve yöre halkımızın kişilik haklarını hedef almıştır.  Yayın, ayrıca tamamıyla gerçek dışı iddialardan müteşekkildir. Bu itibarla, cevap düzeltme hakkı tanınması gerektiği açıkça ortadadır.

SONUÇ ve İSTEM:

Yukarıda ayrıntıları ile arz ve izah ettiğimiz gerekçelerle;

-          Söz konusu hukuka aykırı yayınla ilgili cevap ve düzeltme talebimizin kabulünü,
-        Ek’te mevcut tekzip metnimizin, kararın tebliğinden sonra  söz konusu yayının ilk
          çıkacak proğramında  tekzibe konu hukuka aykırı haberin yayınlandığı şekilde, 
-           Basın Kanunu’nun 14. maddesinin gerektirdiği şekil ve şartlara uygun olarak, okumayı güçleştirmeyecek büyüklükte yayınlanmasını  talep ederiz.

Tekzip İsteyen:

ALİ RIZA ETÇİ 

ALİ BOZTOPRAK

KAMİL KOÇDAYI

MUSTAFA BOZCU

SERVET TURGUT

MEVLÜT SARITAŞ

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum