Başkanın mobbing özgürlüğü odaya yüz binlerce liraya patladı

Karaman’da başkanın tekrar işe aldığı çalışanları keyfi işten çıkarma uygulaması odaya yaklaşık 800 bin liraya meal oldu. Çıkış-giriş yapan personele ödenen tazminat üyeler arasında ‘İsraf’ olarak yorumlandı.

Başkanın mobbing özgürlüğü odaya yüz binlerce liraya patladı
Editör: Karamanca
18 Temmuz 2020 - 16:25 - Güncelleme: 18 Temmuz 2020 - 16:44




İddiaya göre, Ticaret Borsası Başkanı Ekrem Çavaş uzun yıllardır borsa bünyesinde çalışan 2’si bayan toplamda 9 personelin hiçbir mazeret olmaksızın çıkışını verdi. Yaklaşık 800 bin lira tazminat ödediği personelleri tekrar işe alan Çavaş’ın ne yapmak istediği merak konusu oldu. Ticaret Borsası ve benzeri oda personellerine işten çıkartma durumları öncesinde disiplin soruşturması yapıldığı biliniyor. Buna bağlı olarak personelin de savunma hakkı bulunuyor. Akabinde elde edilen veriler doğrultusunda ceza ve disiplin kovuşturması birlikte yürütülüyor.

Öte yandan işten çıkartılacak personel uhdesinde bulunan demirbaş, ayniyat, para, kıymetli evrak veya sair kıymetleri ile oda, birlik ve federasyona ait vesikaları ve yapmakta oldukları işleri amirlerince gösterilecek kimselere, böyle bir kimse gösterilmemiş ise bizzat amirlerine kurallara uygun olarak devir ve teslim etmek zorunda. Karaman Ticaret Borsası’nda işleyiş bu şekilde olması gerekirken, başkanın keyfi işten çıkış verip, aynı kişileri tekrar işe alması ve birçok prosedürü yok sayması ‘’Başkan kimi kandırıyor’’ sorusunu akıllara getirdi. Oysa işten çıkartılan personelin hangi iddia ile işten çıkarılmışsa O iddiadan; beraat etmesi, kovuşturmaya yer olmadığı kararının alınması, hakkındaki iddiaların düşmesi veya ortadan kalkması gibi durumların gelişmesi gerekiyor.

Mobbing özgürlüğü
​​​​​​
Başkan Çavaş’ın işten çıkarıp tekrar işe aldığı personele ‘’Her yıl sözleşme yapacağız, işime gelmeyenle yolumu ayırırım’’ dediği öne sürülürken, bu sözler ‘’Başkan personele mobbing uygulayabilmek için odanın binlerce lira parasını heba etti’’ şeklinde yorumlandı. Çıkış-giriş yapılan personel, emsallerinin hakları ile işe alındığından Başkan Çavaş açısından ‘’Kapının önüne koyulması kolay’’ olarak görülüyor. Başkan Çavaş’ın akılla bağdaşmayan bu uygulamasına Ticaret Borsası meclis başkanı ve bazı meclis üyelerinin destek vermediği, imza atmadığı bilgi edinildi.

İşten çıkarma yasağı ihlal mi edildi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile 17 Temmuz’da sona erecek olan işten çıkarma yasağının uzatıldığını belirtmişti. Bu açıklama birçok oda tarafından üyelere tebliğ edilerek işten çıkarma yapılmaması çağrısında bulunulmuştu. Karaman Ticaret Borsası’nın bu kararı üyelerine tebliğ etmesi beklenirken, kendisinin işten çıkarma yapması Başkan Çavaş’ın beyin kalitesi konusunda bazı üyeleri düşündürdü. Öte yandan Ticaret Borsası, geçtiğimiz günlerde üyelerine bir mesaj yollayarak yapacakları lisanslı depoya ortak olmak isteyenleri bilgilendirmişti. Hisselerin azami-asgari kişi başı satış sınırı, hangi sürede devir edilebileceği ve işin sonunda üyelerin ‘Hepimizin’ dediği bir işletmede bir ‘Büyük patronun’ doğup-doğmayacağı gibi durumlardan kuşkulanan vatandaşlar başkanın aynı beyinle bu süreci yönetecek olmasını ‘Endişe verici’ olarak yorumluyor.

 

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • Canı sıkkın adam
    3 yıl önce
    Karaman başsavcısı okuyormu acaba buraları? Ekrem cavasi Cimere şikayet etmeden önce işlem başlatmıştır umarım.
  • Kamu vicdanı
    3 yıl önce
    Danışıklı döğüş... Borsa hemen Çavaşı görevinden azletmeli ve haksız yere 800 bin TL para alan çalısanlar hala Borsa çalışanı olduklarına göre bu parayı Borsaya iade etmelilir.