Başkan İşleker: ''Haksız başarı elde etmeye çalışmaktadırlar''

Son günlerde çeşitli illerde ehliyet e-Sınavlarında başarılı olabilmek amacıyla, kopya için özel düzenekler hazırlayan, e-Sınav merkezlerinde suçüstü yapılarak yakalananların haberleri yazılı ve görsel medya gündemini meşgul etmektedir. Binlerce TL. harcanıp imal edilen bu düzenekler; kulak içerisine yerleştirilmiş micro alıcı, böcek, mini kamera, cep telefonu, taşınabilir seyyar modem vs. gibi düzeneklerden oluşmaktadır.

Başkan İşleker: ''Haksız başarı elde etmeye çalışmaktadırlar''
Editör: Karamanca
06 Ocak 2022 - 15:05 - Güncelleme: 06 Ocak 2022 - 15:15




Konu ile ilgili görüş sorduğumuz Karaman Sürücü Kursları Derneği Başkanı Ufuk İşleker yaptığı açıklamada;

“Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı'nın Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursu kursiyerlerinin teorik sınavlarını eskiden, merkezi sistemle,  devlet okullarında, kalem kağıt ve silgi kullanılarak, çoktan seçmeli –test usulü ile yapmaktaydı. Bu sınav sistemi lav edilerek, modern çağa ayak uyması açısından elektronik ortamda ve sadece e-Sınav Merkezlerinde yapılmaya başlandı. İlimiz Karaman Alacasuluk Mahallesinde bulunan Atatürk İlkokulunda 11 Nisan 2018 tarihinde açılışının yapıldığı e-Sınav merkezimiz, ilk sınavını yaparak hizmete girdi ve faaliyetine halen devam etmektedir” dedi.

Başkan İşleker açıklamasının devamında; Sürücü kurslarında teorik derslere devam mecburiyeti vardır. Her derste yoklama alınır. Ayrıca Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilen denetmenlerle, her ay yeni dönem teorik dersleri, en az iki defa yoklama ile denetlenir. Bu denetim sonucunda, derslerin 1/5 i oranında derse katılmayan adayın tespiti halinde, adayın kaydı silinmektedir.Derslerimizi Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Müdürlüğü müfradatına uygun olarak bilgisayar, projeksiyon, yazı tahtası, kavşak eğitim panoları, motor kesiti, similatör, kitap ve telefon uygulamaları ile desteklemekteyiz. Trafik ve Çevre Bilgisi 16, Trafik Adabı 4, Araç Tekniği Bilgisi 6, İlkyardım 8 saat olan derslerimiz toplam olarak 34 saatten oluşmaktadır.

Derslerimizde bütün konular adeta nakış gibi tek tek detaylı ve anlaşılır şekilde işlenmekte ve öğrenilmesi sağlanmaktadır. Okuduğunu anlama yeteneği olan, derse katılan, dersi dinleyen örnek soru ve testlerle öğrendiklerini pekiştiren kursiyerlerimizin başarısız olması mümkün değildir. Kopya işlemine teşebbüs eden bu kişilerin hemen hemen tamamı okuma, yazma veya okuduğunu anlamama gibi eksiklikleri olanlardan oluşmaktadır. Bu gibi nedenlerle yasal ve doğru olmayan yollarla haksız başarı elde etmeye çalışmaktadırlar’’ sözlerine yer verdi.

Sınavda kopya çekmenin cezası var mı?

Sınavlarda "kopya çekme" suçunun hukuki sürecini de anlatan Karaman Sürücü Kursları Derneği Başkanı Ufuk İşleker, sınavlarda ses ve görüntü cihazı kullanarak kopya çeken veya bu suretle kopya çekilmesine aracılık eden yani dışarıdan kopya çekene yardım eden kişilerin de aynı suçu işlediğini ve 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasının olduğunu belirtti.

Başkan İşleker son olarak, ‘’Burada amaç, emek vermeden, çalışmadan, bu işe zaman ayırmadan hazıra konmaktan öte bir şey değildir. Yapılan bu yasa dışı işlem kanunen suç olmakla birlikte, kul hakkına da girmektedir. Çok şükür ki şu ana dek Karamanımızda bu ve benzeri kopya olaylarıyla karşılaşmadık. Bunun için katkı sağlayan başta Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Öğretim Şubemize, dernek üyelerimiz sürücü kurslarına, tüm kursiyerlerimize ve Karaman halkımıza teşekkür ederiz” dedi.

e-Sınav sistemi nedir?

e- Sınav Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği merkezlerde bilgisayar ekranı üzerinden dokunarak suretiyle yapılan sınavdır.

e-Sınavına 4 giriş hakkı bulunmaktadır.

• 7 ayrı dilde sınava girilebilmektedir.
• Toplamda ilk yardım sorusu 12 , trafik adabı sorusu 5, trafik ve çevre bilgisi sorusu 23 ve motor sorusu 10 adet olmak üzere toplam 50 soru bulunmaktadır. 
• e-Sınavının süresi 45 dakikadır.
• Sınavdan başarılı olabilmek için en az 70 puan (35 doğru) almanız gerekmektedir. Her soru 4 şıklıdır, yanlış doğruyu götürmez.
• e-Sınav sonucu, salondan çıkar çıkmaz anında öğrenilebilmektedir.
• e-Sınavdan başarısız olunduğu taktirde 15 gün bekledikten sonra yeni bir sınav randevusu daha alınabilir.
• e-Sınavdan başarısız olunduğu taktirde 45 gün içerisinde yeni bir e-sınav randevusu alınması gerekmektedir. Aksi taktirde 1 hak daha yanmış olacaktır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum