Barbaroslar Akdeniz'in Kılıcı zikir sahnesi ve okunan ilahi

Barbaroslar Akdeniz’in Kılıcı dizisinin 9. Bölümünde yer alan zikir sahnesi izleyicileri mest etti. Birçok kullanıcı zikir sahnesinde dervişin ilahi şeklinde okuduğu şiirin kime ait olduğunu merak ediyor. Dizide Derviş Baba’nın yönetimiyle gerçekleşen zikir sahnesinde okunan şiiri ve şairi sizler için araştırdık.

Editör: Karamanca
18 Kasım 2021 - 17:45 - Güncelleme: 18 Kasım 2021 - 17:54




Zikir sahnesinde; ‘’Biz de öğüt aldık bizden uludan hü, İhsan Muhammed'den mürvet Ali'den hü, Katara bağlıyız kalu beli'den hü, Başta değil etekte ellerimiz hü’’ dizeleriyle ilahi şeklinde okunan şiir Kul Himmet’a ait.

Tamamı altı dörtlükten oluşan şiirin genel adı ‘Biz Muhammed Ali Deyenlerdeniz’. Genellikle saz eşliğinde okunan şiir, Barbaroslar Akdeniz’in Kılıcı dizisindeki zikir sahnesinde ilahi şeklinde okunmasıyla farklı bir yorum kazandı.

Kul Himmet kimdir?

Alevi tebaasınca 7 ulu ozandan biri olarak kabul edilen Kul Himmet, Tokat ilinin Almus İlçesine bağlı Varsıl köyündendir. Şiirlerinde Hazreti Ali, Hacı Bektaşi Veli ve 12 imamları anlatır. Erdebil Tekkesi merkezli Safeviye koluna mensup olduğu öne sürülür. Yaşadığı dönemde Pir Sultan Abdal ve Şah Hatayi ile anılmış olup, Pir Sultan Abdal’ın 1560 yılında asılmasından sonra kaçak yaşadığı bilinmektedir. Bu çileli yaşamının ardından köyünde vefat ettiği düşünülmektedir.

'Biz Muhammed Ali Deyenlerdeniz' şiirinin sözleri

Biz Muhammed Ali deyenlerdeniz
Dergaha gidiyor bu yollarımız
Şol güzel Ali'yi sevenlerdeniz
Düvazd' İmam okur şu dillerimiz

Biz mü'miniz münafıktan üşendik
Türab olduk topraklara döşendik
Kemer-bestelerden kuşak kuşandık
Pir Ali'ye bağlanmış bellerimiz

Biz mü'miniz kalbimizde kara yok
Bunda yoka var demezler vara yok
Nasib olmuş ayrılığa çare yok
Har ile açıldı şu güllerimiz

Biz de öğüt aldık bizden uludan
İhsan Muhammed'den mürvet Ali'den
Katara bağlıyız kalu beli'den
Başta değil etekte ellerimiz

Biz hasta değiliz sağlarımız var
Sünbüllü bülbüllü dağlarımız var
Dudulu kumrulu bağlarımız var
Şah Şah der de öter bülbüllerimiz

Kul Himmet'im sen de katara düzel
Mahabbet mülkünde ahir ü ezel
Severim şahımı hüsnü ne güzel
Aynımdan gitmiyor hayallerimiz

Barbaroslar Akdeniz’in Kılıcı 9. Bölümde neler yaşanacak?

Papa’nın emriyle harekete geçen Kalimnos komutanı Pietro, Ebu Muhammed’i ve sırlı kitabı Roma’ya götürmek için yola çıkmıştı. Oldukça kalabalık bir askeri donanma ile yola çıkan Pietro, Kerpe Adası’nda Baba Oruç ve leventleriyle karşı karşıya gelmiş ve çarpışma kaçınılmaz olmuştu.

Sayıca yetersiz olan Baba Oruç ve leventler, Pietro’nun kitap ve Ebu Muhammed’le Roma’ya gitmesine Burak Reis’in de desteğiyle engel olmuş ve hem sırlı kitabı hem de Ebu Muhammed’i Pietro’nun elinden kurtarmıştı.
Büyük değişimlere sahne olacak olan İskenderiye’ye kazandığı zaferle varan Oruç ve Hızır’ı nasıl bir sürpriz beklemektedir? Yeni düzen getirecek ve yiğitleri epeyce zorlayacak kişi kim olacak?

Osmanlı’nın direkt yardımıyla zafer kazanan Oruç ve Hızır, Memlük komutanları tarafından nasıl karşılanacaktır?

Bunların yanı sıra Yorgo’nun İshak tarafından öldürüldüğünü öğrenen Despina, Isabel’i babasının yerini söylemekle suçlamış ve aralarındaki boğuşmada merdivenden yuvarlanarak düşmüştü. Despina’nın başına gelecek büyük felaket nedir?

İshak, Yorgo’yu öldürerek ailesinin intikamını almıştı fakat onu bekleyen tehlikelerden haberi olacak mıdır? Tüm bunların yanı sıra kitabı tekrar ele geçiren Hızır’ın sırla arasındaki engeller kalkacak mıdır?

Akdeniz’in tamamına egemen olmak için amansız mücadelesini sürdüren Unita’nın Müslümanlara karşı olan yeni hamlesi ne olacaktır? Kardeşini kurtarmak için savaşan Isabel, Unita’ya karşı ortak bir mücadele içinde olduğu Oruç’a nasıl yardım edecektir?

YORUMLAR

  • 0 Yorum