Noterde Satış İşlemleri Nasıl Gerçekleştirilir? Nelere Dikkat Edilmelidir?

ABONE OL

Noter, Türkiye'de alım satım işlemlerini yapan resmî kurumdur. Bazen bu süreçler, insanlara karmaşık gelebildiği için alıcı ve satıcıların çok dikkatli olması gerekmektedir.

Reklam
Reklam

İki taraf aralarında belirli bir fiyatta anlaşıp devir işlemine kesin olarak karar verdikten sonra notere başvurmaları gerekir. Vatandaşlar, istedikleri notere gitmekte özgürdürler. Noterde işlem yapmak için aracın tescil belgesinin çıkarıldığı yer, nüfusa kayıtlı olduğunuz ilçe gibi herhangi bir adres kısıtlaması yoktur. İstediğiniz her noterde işlem yaptırabilirsiniz.
 

Notere Gitmeden Önce Yapılması Gerekenler

İkinci el araç alımı ya da satımı yapmadan önce göz önünde bulundurmanız gereken bazı maddeler vardır. Öncelikle aracın geçmiş yıllara ait MTV (Motorlu Taşılar Vergisi) sorgulaması yapmanız gerekmektedir. Bunu Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden yapabilirsiniz. Eğer, aracın ödenmemiş bir vergisi bulunuyorsa noter yapılacak olan işleme izin vermez. Öncelikle, aracın motorlu taşıtlar vergisi ödenmeli ve ondan sonra işleme devam edilmelidir. MTV’yi , bankalar veya vergi daireleri aracılığıyla yatırabilirsiniz. Bir diğer konu ise, araç üzerinde haciz veya rehin durumu söz konusu ise, noter alım satım işlemini gerçekleştirmez. Eğer varsa, önce haciz veya rehin durumundan kurtulmalı ve işleme öyle devam etmelisiniz. Bir diğer önemli konu ise aracın muayene tarihinin kontrolüdür. TÜVTÜRK’ün vermiş olduğu araç muayenesi kontrolü yapılmalıdır. Muayene tarihi geçmiş araçlarda alım satım işlemleri yapılamaz. Öncelikle aracın muayenesini yaptırıp sonrasında işlemlere devam etmeniz gerekir. Ayrıca, eğer aracın üstünde herhangi bir ödenmemiş trafik cezası veya OGS-HGS cezası bulunuyor ise, yine noter işlemlerine devam edilemez. Öncelikle, bu cezaların ödenip ondan sonra işlemlere devam etmek gerekir. Son olarak dikkat edilmesi gereken nokta, alıcının ve satıcının adres bilgilerinin Nüfus Müdürlüğü Adres Kayıt sistemine kayıtlı olmasıdır. Çünkü noter adres bilgilerini bu sistemden alır. Eğer, iki taraftan birinin bile kaydı bulunmuyorsa işlem gerçekleştirilemez. Araç alım satımdaki önemli hususlara dikkat ettikten sonra sıradaki aşama, gerekli belgelerin hazırlanmasıdır.
 

Noter Satış İşlemleri için Gerekli Evraklar

Noter devrinde gerekli olan belgelerin büyük çoğunluğu, satıcının hazırlaması gereken belgelerden oluşur. Araç satışı için gerekli olan belgeler şunlardır; Geçerli bir kimlik kartı, nüfus cüzdanı, pasaport ya da ehliyet gibi resmî kurumlarca verilip nüfus cüzdanı yerine kullanılabilen belgeler, ruhsat olarak adlandırılan tescil belgesi, ruhsatın herhangi bir noktası okunamayacak kadar yıpranmış ya da yırtılmışsa yeniletilmesi gerekir, trafik belgesi ve başka biri sizin adınıza satış işleminizi gerçekleştirecekse vekaletname. Bütün bu belgeler toplandıktan sonra, noter işlemleri çok da uzun sürmemektedir. Eğer, herhangi bir sorun yaşanmaza bu işlemler yaklaşık 30 dakika içinde sonuçlanır.
 

Noter Satış İşlemlerinin Başlatılması

Noterde yapılan işlemler, görevlilerin sizden alıcı ve satıcının kimlikleri ve araç ruhsatını talep etmesiyle başlar. Bu sırada, eğer bir vekil varsa vekâletname de verilmelidir. Görevli, alıcı ve satıcının kimlik belgelerini kontrol eder ve diğer belgeleri ister. Eğer, hazırlanan belgelerde sorun veya eksik varsa işlemlere devam edilmez. Vergi borcu, trafik cezası ya da ipotek gibi araç satışına engel bir durum olup olmadığı kontrol edilir. Eğer, herhangi bir sıkıntı bulunmuyorsa satış sözleşmesi görevliler tarafından hazırlanır, satıcı ve alıcıya sunulur. İki taraf da imzaları attıktan sonra tescil işlemine geçilir ve noter devri gerçekleşir. Satıcı adına olan ruhsat iptal edilir ve yeni tescil belgesi hazırlandıktan sonra satış belgesi sunulur. Böylece noter satış işlemleri gerçekleşmiş olur.
 

Araç Alım-Satım Noter İşlemleri ve Ücretleri Neler?

2022 yılı ile araç vize işlemlerine yaklaşık %80, noter alım-satım işlerine yaklaşık olarak %50 zam geldi. Yeni zamlarla beraber sıfır araç tescili 259 TL, ikinci el araç plakası değiştirilse de değiştirilmese de 457 TL olarak belirlendi. Ayrıca noter ücretini alıcının ödemesi gerekir.
 

Noter Devir İşlemleri Sonrası Alıcı Ne Yapmalı?

Noter işlemleri tamamlandıktan sonra alıcının ruhsat için başvuru yapması gerekir. Bu işlem, noter aracılığı ile tamamlanır. Araç tescil belgesi (ruhsat), noterin yönlendirmesi üzerine alıcının adresine gönderilir. Ruhsat, alıcıya ulaşana kadar aracın yeni sahibi geçici ruhsat kullanabilir. Fakat geçici ruhsatın süresi 30 gündür. Bir diğer önemli konu ise, alıcının hemen zorunlu trafik sigortasını yaptırmak zorunda olmasıdır.

Otorapor.com katkıları ile hazırlanmıştır.

Otorapor hakkında: Otorapor Türkiye genelinde 300 den fazla oto ekspertiz bayiliği bulanan kurumsal bir markadır. Otorapor oto ekspertiz de uzman kadro ile sizlerin hizmetindedir.

otorapor oto ekpertiz