İmplant Tedavisi Ağız ve Diş Sağlığını Nasıl Etkiler?

ABONE OL

Ağız ve diş sağlığı pek çok farklı unsurun bir araya gelmesi yoluyla sağlanabilir.

Reklam
Reklam

Bu süreçte her hasta özelinde ihtiyaçlara ve beklentilere bağlı olarak çeşitli diş hekimliği prosedürlerine başvurulabilir. Zirkonyum diş kaplama İstanbul ilinde popüler tedavi yöntemlerinden biri olduğu gibi ağızdaki eksik diş ya da dişlerin giderilmesi için etkili bir çözüm sunan implant tedavisi (diş implantı) İstanbul ve diğer metropollerimizde sıklıkla uygulanır. İstanbul Kadıköy diş hekimi muayenehanelerinin yoğun olduğu lokasyonlardan biri olup diş hekimi seçiminin özenle yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

İmplant tedavisi son yıllarda giderek daha fazla tercih edilen diş hekimliği prosedürlerinden biridir. Görünüm olarak da fonksiyonel olarak da doğal dişlerin yerini tutması implant tedavisinin popülerliğinin altında yatan nedenlerdendir. İmplant tedavisinde genelikle titanyum kullanılmakta olup titanyumun canlı dokularla uyum sağlama özelliği son derece avantajlıdır.

Diş implantları eksik olan dişin ya da dişlerin bulunduğu bölgelere yerleştirildiğinde doğal diş kökü görevini yerine getirirler. Bu görevi eksiksiz bir şekilde yerine getirebilmeleri için diş implantlarının yerleştirildiği kemik dokuyla zaman içinde bağlantı kurması yani kaynaşması gerekir. Bunun için ihtiyaç duyulan süre her hasta özelinde uygulamanın yapıldığı kemik bölgesindeki yoğunluğa, kaliteye, çevre dokuların mevcut durumuna ve kullanılan implantların özelliğine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

İmplant Tedavisinin Başarısı Kemik Miktarından ve Diş Eti Sağlığından Etkilenir


Ağız ve diş sağlığı hastanın doğal dişlerini etkilediği gibi implant tedavisinin yapılıp yapılamayacağı ve uygulanan tedavinin ne kadar başarılı olacağı konusunda da etkilidir. Bir hastaya implant tedavisi uygulanması için diş etleri sağlıklı, kemik miktarı yeterli ve kaliteli olmalıdır. Diş implantlarının her biri belirli bir yüksekliğe ve genişliğe sahiptir. Bu nedenle implant tedavisinin uygulanacağı bölgedeki kemiğin de tedavi için uygun koşulları sağlayacak nitelikte olması beklenir.

Dişler temel olarak çene kemiğini besleyen diğer bir deyişle çene kemiğinin işlevini korumasına yardımcı olan organlardır. Bir dişin eksilmesi, bölgedeki çene kemiğinin desteğini kaybetmesi anlamına gelir. Diş kaybıyla birlikte dişlerin çiğneme sırasında kemiğe yaptığı basınç kaybolacağından diş kaybı yaşanan bölgede kemik erimesi ortaya çıkar.

Klasik tip protezlerin doğal diş kökünün yerini tutması olası değidir. Bu nedenle kemik erimesini engellemeleri mümkün olmaz. Klasik protezlerin önleyemediği kemik erimesi sorununu çözümlemenin yolu doğal diş kökü görevini üstlenen dental implantların kullanılmasıdır.

İmplant Tedavisi Kemik Erimesini Önleyebilir


Diş implantları sahip oldukları yapısal özellikler ve uygulama şekilleri sayesinde çene kemiğini doğal diş kökleri gibi destekleme görevini üstlenirler. İmplant tedavisi uygulanan dişin üzerinde ortaya çıkan basınç çene kemiğine iletilir. Doğal diş kökünün taklit edilebilmesi sayesinde kemik ve çevre dokular implantı doğal bir diş kökü gibi sarar. Bu sayede uygulama bölgesinde olası bir kemik erimesi önlenebilir.

Diş implant tedavisi bir ya da daha fazla sayıda diş eksikliğini gidermek için tercih edilebilecek en konforlu yöntemlerden biridir. İmplant tedavisinin sağladığı diğer bir avantaj, tedavi sırasında çevredeki sağlam dişlere dokunulması gerekliliğinin olmamasıdır. Diş implant tedavisi prosedüründe eksik dişlerin yerine doğal diş fonksiyonunu üstlenecek implantlar yerleştirilerek hastaya dengeli bir çiğneme fonksiyonu sunulur. Bu sayede hastanın ilerleyen dönemlerde çene eklemi sorunları, mide rahatsızlıkları, diş eksikliği olan bölgedeki kemik miktarının azalması ya da diğer dişlerde anatomik bozukluklar ortaya çıkması gibi tedavisi zor ve ciddi sağlık problemlerinin yaşanması önlenebilir.

İmplant Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler


Diş implantı diş eksikliklerini gidermenin, kişiye güzel bir gülüş vermenin en konforlu çözümlerinden biridir. Diş implantı tedavisinde eksik diş ya da dişlerin kökünün yerini bir diş fikstürü alır. İmplant genellikle titanyumdan üretilmekte olup kalıcı olarak çene kemiğine yerleştirilir. İmplant tedavisi birkaç farklı adımdan oluşan bir tedavi süreci olup prosedürler arasında iyileşmenin sağlanması için belirli sürelere ihtiyaç duyulabilir. İyileşme süresi çeşitli etkenlere bağlı olarak kişi özelinde değişmekle birlikte tüm sürecin tamamlanması ortalama birkaç ay sürer.

İmplant Tedavisinin En Önemli Adımı Planlamadır


Diş implant tedavisi; hastanın beklentilerini ve ihtiyaçlarını karşılayacak estetik, fonksiyonel ve uzun süreçli sonuçlar elde edilmesini amaçlar. Bunu elde edebilmek için ilk adım hasta özelinde doğru ve gerçekçi bir tedavi planı hazırlamaktır. Bu süreçte hastanın tıbbi geçmişi, iyileşme potansiyelini ve tedavinin nihai sonucunu etkileyebilecek etkenlerin tümü incelenmelidir.

Tedavi planı hastanın ihtiyaçlarına uygun ve gerçekçi bir şekilde belirlenmelidir. İmplant kaybına neden olabilecek komplikasyon riskini artırması olası değişkenler göz önünde bulundurulmalıdır. Mevcut alveolar kemik, interdental ve interokluzal boşluk ile keratin dokunun miktarı ve kalitesi gibi etkenler de değerlendirilmelidir. Meziodistal boşluk ölçülerek implant yerleşimi için yeterli boşluk bulunup bulunmadığı belirlenmelidir. Elde edilen tüm veriler ışığında en fonksiyonel ve estetik sonuçları sağlayacak implant tedavisi planlanmalı, alanında uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından doğru teknikler kullanılarak uygulanmalıdır.

implant nedir implan nasıl yapılır