Başkan Kağnıcı: Basın çok önemli bir toplumsal görev icra etmektedir

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi Karaman İl Başkanı Mustafa Cem Kağnıcı, 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Kağnıcı mesajında şu sözlere yer verdi;

Reklam
Reklam

Türkiye'nin gazetecilik tarihinde önemli bir yeri olan 24 Temmuz tarihi Gazetecilik ve Basın Bayramı olarak kutlanıyor. Osmanlı İmparatorluğu zamanında çıkan tüm gazeteler sansür memurlarının kontrol ve denetiminden geçtikten sonra yayınlanıyordu. Türk basınında sansürün ilk uygulandığı tarih ise 10 Mayıs 1876’dır. 24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet yürürlüğe girdikten sonra bu uygulamaya son verilmesi günümüzde “sansürün kaldırılması” olarak adlandırılmaktadır.

    Halkımızın doğru haber almasını sağlayan ve düşüncelerini başkaları ile paylaşmasına aracı olan basın mensupları ve basın kuruluşları, çok önemli bir toplumsal görev icra etmektedir. Demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Farklı görüş, düşüncelerin seslendirilmesinde ve ortak yaşama kültürünün gelişmesinde basınımızın önemli görevler üstlendiği çok önemli bir gerçektir. Demokratik kültürün ayrılmaz bir parçası olan basın kuruluşlarımızın; etik değerlere ve hukuka uygun, tarafsızlık içinde, doğru haber yapması, kişi haklarına ve özel hayata saygılı, toplumun hassasiyetlerine özen gösteren bir şekilde görev yapması, demokrasimiz ve gazetecilik mesleğinin saygınlığı açısından büyük önem taşımaktadır.

    Bugün maalesef ki ülkemizde basın mensubu olmak, gazeteci olmak çok zordur. Onlarca gazeteci yapmış oldukları haberlerden dolayı hapisteler ve mesleklerini icra edemiyorlar. Birçok gazeteci ise işsiz durumdalar, birilerinin hoşuna gitmeyecek haberleri yaptıkları, doğruları yazdıkları için yüzlerce gazeteci baskı altındalar. Basın hür olmalıdır, gazetecinin kalemi doğruları yazmalıdır. Mesleğini halkımızın lehine kullanan, özgür, hür kalemlerin, gece gündüz demeden bizlere haberleri ulaştıran, bizleri aydınlatan basın mensuplarımızın ve gazetecilerimizin 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramlarını kutluyorum.    
 

mustafa cem kağnıcı chp il başkanı basın bayramı mesajı