Balkanlar Turuna Çıkacaklara Gezi Tavsiyeleri

ABONE OL

Balkanlar, doğal alanları, eşsiz mimari eserleri, kültürel mirasları ve sayısız turistik mekanları ile herkesin gezi listesine eklemesi gereken bölgeler arasında yer almakta.

Reklam
Reklam

Çok sayıda ülkeyi bünyesinde barındıran Balkanlar, her yıl sayısız turiste unutulmaz anlar yaşatmakta. Peki, Balkan turları öncesi yapılması gerekenler nedir? Tatil hazırlığı yapmadan önce Balkanlar gezi tavsiyeleri yazımıza göz gezdirerek tatilinizi en mükemmel şekilde sorunsuz geçirebilirsiniz. Eşsiz şehir, kasaba ve köyleri ile etkileyen ülkelerin yer aldığı Balkanlar gezisine gitmeden önce bilmeniz gerekenlere göz atalım;

Balkanlar Gezisi Öncesi Araştırmalar Yapabilirsiniz

Balkanlar, hemen hemen herkesin tarih derslerinden aşina olduğu eşsiz bölgelerden olmakta. Ancak özellikle yakın tarih açısından pek çok gelişmenin yaşandığı Balkanların geçmişini biraz irdelemekte fayda var. Çünkü böylece gezip gördüğünüz tarihi yerlerin önemini daha iyi kavrayacak ve yaşanmışlıkların izlerine tanıklık edebileceksiniz. Bunun için mesela Balkanların geçmişini anlatan çeşitli kitaplara yönelebilirsiniz. Örneğin “Balkanların Osmanlı Tarihi” isimli kitabı okumayı tercih edebilirsiniz. Veya BBC’nin hazırladığı “Yugoslavya’nın Ölümü” gibi belgesellere de göz atabilirsiniz. Balkanlara gitmeden önce şunu söylemek gerekir ki asla yabancılık çekmeyeceğiniz bir coğrafyaya adım atacaksınız. Özellikle bazı ülkelerin nüfusunun büyük bir kısmını Türkler oluşturduğu için iletişim kurmakta bile zorluk çekmeyeceksiniz diyebiliriz.

Görmek İstediğiniz Ülkeye Öncelik Verin

Genel olarak bakıldığında hemen her seyahatin hazırlık aşaması 2 kategoriden oluşmakta. İlki orada geçireceğiniz zamanda yapmak istedikleriniz ve bunların maliyeti ile planlaması. İkincisi ise gideceğiniz yerin tarihi ve kültürel ortamı hakkında edinmek istediğiniz bilgiler. Balkanlar birçok ülkeyi kapsadığı için gezi rotanıza vizeli ve vizesiz ülkeleri ayırarak devam edebilirsiniz. Mimarisi ile göz kamaştıran tarihi yapılar arasında kaybolmak mı sizi daha çok cezbedecek yoksa doğal güzellikler arasında kafa dinlemek mi? Beklentilerine en iyi cevap verecek ülkeyi seçtikten sonra gezilecek yerler, ulaşım ve konaklama gibi detaylara önceden hâkim olabilirsiniz. Bu sayede hem zaman hem de maliyet olarak tasarruf etmiş olursunuz.

Balkan Ülkelerinde Ulaşım Oldukça Kolay

Balkan ülkelerindeki şehirler genelde küçük olduğundan gezmek için özel bir araca ihtiyaç duyulmamakta. Tabi Saraybosna ve Belgrad hariç. Bu iki şehir diğerlerine nispeten büyük olduğu için bazı durumlarda toplu taşımaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Sadece turisttik yerlerini gezmek isteyenler bu şehirleri de yürüyerek keşfedebilir. Ancak fazla yürümek istemeyenler gezginlerin Belgrad’da şehir içi otobüsler ile ulaşım sağlamalarını Saraybosna’da ise tramvaydan şaşmamalarını tavsiye ederiz.

Balkan Turu Sırasında Ne Yenir

Balkanlar Türk mutfağı ile benzer bir kültüre sahiptir. O sebeple Balkan Turu sırasında kırmızı et yemekten çekinmenize gerek kalmayacak. Oldukça lezzetli et yemekleri sunan Balkan ülkelerinde Müslüman kültürü etkindir. Bundan dolayı domuz etinden endişelenmenize de gerek kalmamakta. Genel olarak her mutfakta ortak olarak görebileceğiniz yemekler ise Cevapi, Pljeskavica ve Boreki olmakta.

Balkan Turunda Alışveriş

Balkanlar, alışveriş yönüyle de ülkemizle aynı benzerlikler taşımakta. Bölgeye özgü yerel ürünler bizdeki gibi bakır eşyalar ve ahşap ürünlerdir. Bu sebeple Balkan Turu seyahatinizden bir hatıra kalsın istiyorsanız biraz daha spesifik ürünlere yönelmenizi tavsiye ederim. Böylece daha farklı ve bölgeye özgü bir eşyaya sahip olabilirsiniz.

NOT: Vizesiz Balkanlar Turu sırasında para birimi kapsamında sorun yaşamamak için ülkelerin her birinin farklı para birimi kullandığını unutmamalısınız. Buna göre gideceğiniz ülkeye ait para birimini önceden öğrenip hazırlamanız sizlere büyük kolaylık sağlayacaktır.

çanakkale içinde balkan turu