Arslan Yusuf kimdir, Ali Tegin oğlu Arslan Yusuf

ABONE OL

Karahanlı Devleti'nin hanedan soyundan olan ve ilerleyen yıllarda Doğu Karahanlı Devleti'nin hükümdarı olan Ali Tegin'in (Tigin) ailesine dair bilgiler kısıtlıdır. İşte Arslan Yusuf ve Ali Tegin hakkında derlenen bazı bilgiler.

Reklam
Reklam

Uyanış: Büyük Selçuklu dizisinde; ''Karahanlı soyundan, Ali Tegin oğlu Arslan Yusuf; ezelden beri hasım bildiği Selçuklu’ya gün geldi hısım oldu. Kızı Seferiye’nin varlığı ve girdiği sayısız ittifak, kendisinin can düşmanları arasında yaşamını zorlayacaktır'' ifadeleriyle dikkatleri toplayan Ali Tegin ve oğlu Arslan Yusuf hakkındaki bazı bilgiler şöyle.

​​​​​​9. yüzyılda, Karluk konfederasyonu (Çigil ve Tukş kabilelerinin Turgeş torunları dahil) ve Tokuz Oğuzlarının olası torunları Yağma, birleşerek ilk Karluk-Karahanlı Kağanlığını oluşturdu. Görünüşe göre Chigils, Karahanlı ordusunun çekirdeğini oluşturuyordu. Kuruluş tarihi ve ilk hanının adı bilinmemekle birlikte bir rekonstrüksiyona göre Karahanlıların ilk hükümdarı Bilge Kül Kadir Han'dır .. Karahanlıların hükümdarları muhtemelen Chigil ve Yagma kabilelerindendi - Doğu Kağan Arslan Kara Hakan (Arslan "aslanı" Chigil'in totemiydi) ve Batı Kağan Buğra Kara Hakan (Buğra "erkek devesi") unvanını taşıyordu.

Yaghma'nın totemiydi). Hayvan adları Karahanlıların Türkçe unvanlarının düzenli bir öğesiydi: Aslan (aslan), Buğra (deve), Togkhan (şahin), Beri (kurt) ve Toğrul veya Toğril (yırtıcı kuş). Kağanların altında Arslan İlig, Buğra İlig, Arslan Tegin ve Buğra Tegin unvanlarına sahip dört hükümdar vardı. Bir hanedanın üyelerinin unvanları, hanedan hiyerarşisindeki konumları genellikle yukarı doğru değiştikçe değişti.

10. yüzyılın ortalarında, Karahanlılar İslam'a geçtiler ve Müslüman isimlerini ve saygılarını benimsediler, ancak Han, Kağan, İlek (İlig) ve Tegin gibi Türk kraliyet unvanlarını korudular . Daha sonra Arapça sultan ve sultan es-salatin (sultanların sultanı) unvanlarını benimsediler.

Arslan Yusuf’un babası Ali Tegin

11. yüzyılın başlarında, Karahanlı hanedanının birliği, sık sık iç savaşlarla bozuldu ve sonunda Karahanlıların iki bağımsız devletinin oluşumuna yol açtı. Hasan Buğra Han'ın oğlu Ali Tegin, Buhara ve diğer şehirleri ele geçirdi. Mansur'un ölümünden sonra topraklarını daha da genişletti. Nasr'ın oğlu Beritigin, daha sonra Ali Tegin'in oğullarına karşı savaş açtı, Maveraünnehir'in büyük bir kısmının kontrolünü ele geçirdi ve Semerkant'ı başkent yaptı.

1041 yılında Nasr b. Ali, Muhammed 'Ain ad-Daula (r. 1041-1052), ailenin batı kolunu devraldı ve bu da sonunda Khara-Hanid Hanlığı'nın resmi bölünmesine yol açtı. İbrahim Tamgaç Han, Müslüman tarihçiler tarafından büyük bir hükümdar olarak kabul edildi ve Karahanlı Hanlığı'ndaki iç çekişmelerin çoğuna neden olan ek sistemi dizginleyerek Batı Karahanlılar'a bir miktar istikrar getirdi.


tegin ne demek arslan yusuf kimdir karahanlı arslan yusuf kimdir arslan yusuf tarihte kimdir uyanış arslan yusuf kimdir ali tegin kimdir karahanlı ali tegin kimdir arslan yusuf karahanlı arslan yusuf selçuklu