Arslan Besasir, Büveyhiler'in Türk kumandanı Arslan Besasiri kimdir

ABONE OL

Arslan Basasir veya Arslan el-Besasiri adlarıyla kaynaklarda geçen Türk kumandan, Büveyhi hanedanındaki görevlerinin ardından Fatımiler'in hizmetine girmiştir. Emir Arslan Besasiri veya Emir Besasir diye de bilinir.

Reklam
Reklam

Kaynaklarda 'Arslan Besasiri' diye geçmesine karşın tam künyesi, Ebü’l-Hâris Arslan b. Abdillâh el-Muzaffer el-Besasiri'dir. (15 Ocak 1059'da öldü) Irak'taki Büveyhi hanedanının askeri komutanı olmak için yükselen bir Türk köle - askeri (memluk) idi. Büveyhiler 1055 yılında Selçuklular tarafından tahttan indirilince, yaklaşık bir yıl hüküm sürdüğü Bağdat'ı kendi adına fethettiği Mısır'ın Fatımi Halifeliği'ne biat etti.

Arslan Besasir'in ilk yılları

El-Basasiri (veya al-Fasasiri, al-Fasavi) adı, ilk sahibinin Fars eyaletindeki Basa'dan (Fasa) türetilmiş bir nisbedir. Ebu'l-Ḥarith bir künye iken, onun ismi (verilen isim) Türk Arslan'ıydı. Büveyhi emiri Baha el- Devle'nin (r. 988-1012) azatlısı (mevla) oldu. Ancak askeri kariyeri, yalnızca Baha'nın oğlu Celal al- Devle'nin (r.  1025-1044) saltanatından izlenebilir.

Arslan El-Besasiri, Celal'in yeğeni Fars emiri Ebu Kalijar ve rakip Musul Ukaylid hanedanı ile olan ihtilaflarında yer aldı. Aynı zamanda, Anbar kasabasını tımar olarak aldığı Büveyhi emir el-Malik el- Rahim'in (r.  1048-1055) gözdesiydi. Bu, Bağdat'taki Türk birlikleri arasında artan huzursuzluk, Sünni ve Şii arasında artan çekişme, sürekli Kürt akınları ve Ukaylilerle devam eden savaş dönemiydi.

Arslan Besasiri vezir ile çekişiyor

1054'te Arslan Besasiri, Türk birliklerinin Bağdat'ta isyan ve yağma yapmasını engelleyemedi. Aynı yıl Ukayli lideri Kureyş, Baradan'a baskın düzenledi ve Arslan Besasiri'nin develerini ve atlarını götürdü. Kasım'da Kureyş, Anbar'ı ele geçirdi ve Büveyhi hükümdarlığından resmen feragat ederek, Selçuklu sultanı Tuğrul'un Cuma namazı sırasında hutbede adının geçmesini emretti.

İbnü'l-Esir'in Tam Tarihine göre, " Abbasi halifesi ve Basasiri'nin yabancılaşması bu yıl Ramazan'da, yani 4 Aralık 1054 ile 2 Ocak 1055 arasında başladı. 1054'te Arslan Besasiri Türk siyaseti konusunda halife veziri İbnü'l-Müslima ile arası açıldı. Veziri, 1052/3'ten beri Tuğrul ile irtibat halinde olmakla suçladı. İbnü'l-Müslima da buna karşılık Arslan Besasiri'nin Bağdat'taki Kureyş destekçileriyle savaşma çabalarını engelledi. Misilleme olarak, el-Basasiri vezirin teknesine el koydu ve aylık maaşını kesti. Ayrıca halife el-Kaim'in aylık ödeneğini de kesti.

Mart 1055'te Arslan Besasiri Anbar'ı geri aldı. Yolda Dimimma ve Felluce köylerini yağmaladı. Ona, kayınbiraderi, Mazyadi hanedanından I. Dubays katıldı. Anbar, Ukayli müşterisi Ebu'l-Ghana'im ibn el-Muhallaban tarafından savundu. Arslan Besasiri, mancınık ve Yunan ateşi kullanarak bir kuleyi ve bazı savunma çalışmalarını yok etti. Kasaba basıldı ve Ebu'l-Ghana'im yüz manga askeriyle birlikte yakalandı.

Vezir ile çatışma, Arslan Besasiri'nin Bağdat'a dönüşünden sonra da devam etti. Temmuz 1055'te, bir Sünni protestosu sırasında vezir, bazı fanatikleri bir gemiye binmeye ve bir Hıristiyan tüccara ait şarap kavanozlarını kırmaya ve Arslan Besasiri'ye gitmeye ikna etti, ardından Büveyhi sultanı ile Vasit'te kaldı. Şarap bir Hristiyan'a ait olduğu için, Arslan Besasiri vezirin eylemlerini yasadışı ilan eden bir Hanadi yasal hükmü (fetva) elde edebildi. İbn el-Müslim daha sonra onu Şii sempatisine sahip olmakla ve Abbasilerin rakipleri Şii Fatımi Halifeliği ile temas halinde olmakla suçladı. Türk birliklerini ve halifeyi aleyhine çevirerek Bağdat'taki evini yaktırdı. Aslında, her ne kadar Fatımi baş misyoneri el-Mueyyed fi'l-Din al-Şirazi el-Basasiri'ye yazdıysa da, mektupları Tuğrul'un Bağdat'a gelişinden sonrasına kadar kendisine ulaşmadı.

İbn el-Müslim, padişah el-Malik al-Rahim'e en sevdiğini göndermesini emretti, ancak sultan reddetti. 15 Aralık 1055'te , sözde hac (hac) için Mekke'den geçmekte olan Tuğrul'un adı Bağdat'taki khuṭba'da telaffuz edildi. 18 Aralık'ta ciddiyetle şehre girdi. Birliklerinin mevcudiyeti karışıklıklara yol açtı ve 23 Aralık'ta Büveyhi sultanını halkı kontrol edemediği için tutukladı. El-Melik er-Rahim Tuğrul'u selamlamak için Vasi'den Bağdat'a döndüyse de, Arlan Besasiri kayınbiraderi Dubays'ın sarayına gitti. Sultan Tuğrul, Dubays'a Arslan Besasiri ile ilişkisini kesmelerini emretti ve ikincisi Rahba'ya gitti.

Arslan Besasiri Fatimilerin hizmetinde

Arslan Besasiri Rahba'dan Fatımi halifesi el- Mustansir'e (r. 1036-1094) Kahire'ye gelme izni ve Suriye ile Mısır'ı Selçuklulardan korumaya yardım etmesi için yazdı. Fatımi veziri el-Yazuri ilk talebi reddetti, ancak ikincisini kabul etti. Arslan Besasiri Rahba valisi olarak atandı ve halife ona 500.000 altın dinar, 500.000 dinar değerinde giysi, 10.000 yay, 1000 kılıç, 500 at ve bir miktar mızrak ve ok gönderdi. El-Mu'ayyad erzaklara eşlik etti ve görev mektubunu getirdi.

1056-57'de el-Mueyyed, birkaç Suriye ve Irak emirini Fatımi davasına kazandı. Arslan Besasiri'nin Tuğrul'a teslim olan eski koruyucusu Dubays, biatını değiştirdi ve Fatımi halifesinin adını khuṭba'da telaffuz etti. Basasiri ile ittifakını yeniledi. Daha önceki yıllarda Arslan Besasiri'nin yanında bir baş belası olan Bağdadi Türkleri, Tuğrul'un yönetimini dayanılmaz bularak Suriye'de El-Basasiri'ye katıldı. Türkler ve bazı Bedeviler tarafından takviye edilen el-Basasiri ve Dubays ordusu, Kutalmış ve Kureyş komutasındaki bir Selçuklu kuvvetini yendikleri Sincar'a yürüdü. Kutalmış esirlerden kaçarak Ezerbaycan'a kaçarken, Kureyş 9 Ocak 1057'de yaralanarak teslim oldu.

Sincar'daki zaferinden sonra, Arslan Besasiri Musul'a girdi ve şehir Fatımi halifesinin olarak ilan edildi. Bu durum sadece birkaç gün sürdü. Sultan Tuğrul kısa süre sonra Musul'u geri aldı ve Sincar bölgesini harap etmeye başladı, Arslan Besasiri ise Rahba'ya çekildi. Dubaylar ve Kureyş geçici olarak tekrar taraf değiştirdi, ancak Selçuklu kampındaki Arap karşıtı duygular onları geri püskürttü. Dubays Cemi'an'a gitti ve Kureyş Rahba'da Arslan Besasiri'ye katıldı.

1058'in başlarında, Sultan Tuğrul'un kardeşi İbrahim Yınal, Arslan Besasiri ve el-Mueyyed ile bir anlaşma yaptı, bu sayede Mueyyed, kardeşinin tahtını gasp etmesinde onu destekleyecek ve hutbede Fatımi halifesinin adını ilan edecekti. Musul'u, teslim almadan önce kaleyi kuşatmak için dört ay harcamak zorunda kalan Arslan Besasiri'ye terk etti. Kaleyi ele geçirdikten sonra, el-Basasiri Rahba'ya çekildi. Yine zaferi uzun sürmedi. Sultan Tuğrul kısa süre sonra Musul'u geri aldı ve Nisibis üzerine yürüdü . Arslan Besasiri Şam'a çekildi.

Arslan Besasiri'nin geri çekilmesi sırasında İbrahim yınal, Cibal'de isyan çıkardı. Sultan Tuğrul'un yanıtı, Irak'taki Selçuklu birliklerini büyük ölçüde ortadan kaldırarak, Arslan Besasiri'nin bir işgal başlatmasına yol açtı. Hızla Hit ve Anbar'ı aldı. 27 Aralık 1058'de Kureyş'in eşlik ettiği 400 memlük süvarisi ve 200 süvarisiyle Bağdat'a girdi. Ertesi Cuma, 1 Ocak 1059, ağırlıklı olarak Şii olan batı Bağdat'ta ezanla ilan edildi. 8 Ocak'ta Arslan Besasiri, Dicle'yi geçti ve doğu Bağdat'ı işgal etti. Fatımi halifesinin adı Ulu Cami'de telaffuz edildi. Takip eden hafta boyunca sokaklarda çatışmalar oldu. 19 Ocak'ta Hasani Sarayı saldırıya uğradı ve Abbasi halifesi el-Kaim kendisini ve ev halkını Kureyş'in koruması altına aldı. 29 Ocak'ta el-Basasiri, Kurban Bayramı'nı Ulu Cami'nin dışındaki dua alanında (musalla) Fatımi bayrakları dalgalandırarak kutladı.

Bağdat'taki yeni otorite olarak Arslan Basasiri, Abbasi nişanını, sarığı, pelerini ve kafes perdeyi devraldı. Kureyş'in, şehirden uzaklaştırılan ve Hadisa'da hapsedilen El-Kaim'in velayetini elinde tutmasına izin verdi, ancak ona, sokaklarda dolaştırdığı ve 16 Şubat 1059'da idam ettiği vezir İbnül-Müslim'i teslim etmesini emretti.

Arslan Basasiri, Bağdat'ın fethini Vasit ve Basra'yı alarak takip etti. Ancak Huzistan'ı işgali püskürtüldü. Huzistan hükümdarı Hazarasp ibn Bekir, Dubays'tan Arslan Besasiri ile arabuluculuk yapmasını istedi. El-Besasiri'ye haraç ödemeyi teklif etti, ancak ikincisi hutbe ve madeni paranın Fatımi halifesi adına yapılmasını talep etmeyi reddetti. Arslan Besasiri Sultan Tuğrul'dan asker aldığını anlayınca onunla barıştı ve 12 Eylül 1059'da ulaştığı Wasit'e çekildi.

Temmuz 1059'da Sultan Tuğrul kardeşi Yınal’ı yendi. Huba ve sikkelerin kendi adına olması ve Abbasi halifesinin yeniden kurulması şartıyla, Arslan Besasiri'yi Bağdat'ta iktidarda bırakmayı teklif etti. Arslan Besasiri, el-Kaim'i Selçuklulardan uzaklaştırmaya çalıştı, ancak halife reddetti. Kureyş, el-Besasiri'yi Tuğrul'un otoritesini kabul etmesi için ikna etmeye çalıştı ama o reddetti. Tuğrul Bağdat üzerine yürüdü. Arslan Besasiri 14 Aralık 1059'da ailesiyle birlikte şehri terk etti. Sultan Tuğrul ve Abbasi halifesi 4 Ocak 1060'ta şehre girdi.

Besasiri, Kufe'ye yöneldi ve Dubays ile birleşti. Selçuklu süvarileri onları yakaladığında Dubaylar kaçtı ama el-Besasiri savaş teklif etti. 15 Ocak'ta Kufe yakınlarındaki Sakyülfürat’ta yenildi ve öldürüldü. Önce atı oklanarak öldürlürken, ardından ise Selçuklu veziri el-Kunduri'nin katibi tarafından Arslan Besasiri öldürülmüştür. Başının Bağdat'ta Sultan Tuğrul'a getirildiği rivayet edilir.

besasir ne demek arslan besasir kimdir arslan basasir kimdir büveyhi komutan besasir kimdir alparslan selçuklu arslan besasir ukayliler kureyş kimdir ibrahim yınal arslan besasir isyanı arslan basasiri kim öldürdü arslan besasiri kim emir arslan besasiri