90 yaşındaki Halim Ayran 68 yıldır köyünün günlüğünü tutuyor

Halim Ayran, bulduğu takvimlere köyden göç edenler başta olmak üzere; elektriğin geldiği zamanı, yeni doğanları ve ölenleri yazdığını söyledi.

90 yaşındaki Halim Ayran 68 yıldır köyünün günlüğünü tutuyor
Editör: Karamanca
06 Kasım 2023 - 13:38 - Güncelleme: 06 Kasım 2023 - 13:41




Ardahan merkeze bağlı Akyaka köyünde çiftçilik yapan Halim Ayran, 1955 yılından beri hem köyünde yaşanan gelişmeleri hem de dünyada yaşanan gelişmeleri notluklara yazıyor.

90 yaşındaki Halim Ayran, Ardahan merkeze bağlı Akyaka köyünde yaşıyor. Geçimini hayvancılıkla sağlayan Ayran'ın hayatı 1954 yılında askere gittiği zaman değişti. Ayran, bir yıl askerlik yaptıktan sonra arkadaşının parasını yatırmak için bankaya gittiği gün kendisine verilen takvime arkadaşının parasını yazdıktan sonra günlük tutmaya başladı. Ayran, o günden bu güne yaklaşık 68 yıldır günlük tutarak önemli gelişmeleri not ediyor.

Halim Ayran, bulduğu takvimlere köyden göç edenler başta olmak üzere; elektriğin geldiği zamanı, yeni doğanları ve ölenleri yazdığını söyleyerek şöyle devam etti:

"1954 yılında askere gittim. Bir yıl askerliğimi yaptıktan sonra arkadaşımın parasını yatırmak için bankaya uğradım. Bankada bana bir takvim verdiler ve o takvime arkadaşımın parasını yazdım. Ondan sonra önemli anları yazmaya başladım. Günlük ne yaparsam, nereye gidersen gördüğüm ve duyduğum önemli anları bu yaşıma kadar yazmaya devam etti. Günlüklerimi matbaanın çıkardığı yıllık takvimlere yazıyordum. Ama son yıllarda bu takvimler çıkarılmayınca başka takvimlere yazamaya başladım. Notlarıma; köyümüzden göç hangi tarihte başladıysa o günden bu güne göç edenleri tek tek yazmaya başladım" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ardahan'a geldiğini duyduğunda onu görmeye kente gittiğini söyleyen Ayran, Cumhurbaşkanı'nı görmek için kalabalığı yararak yanına ulaştığını ve 'Hürdür gelen hürdür gelen, Reis-i Cumhur'dur gelen, iki göze nurdur gelen' dedim. Ve 'Hoş geldin Cumhurbaşkanım' deyince Cumhurbaşkanım elimden tuttu ve çok teşekkür etti dedi.

Eskiden 67 vilayeti gezdiğini söyleyen Ayran, şimdi ise 90 yaşında olduğunu, yaşı nedeniyle gezemediğini ve köyünde yaşamaya devam ettiğini söyledi.

İlerleyen yaşına rağmen günlük yazmaya devam ettiğini söyleyen Ayran, "Biz dünyadan gider olduk, kalanlara selam olsun. Bizim için hayır dua kılanlara selam olsun. Ecel büker belimizi, söylerken dilimizi, hasta iken halimizi soranlara selam olsun. Gider olduk dostluğumuza, sele verilir kastimize, cenaze için üstümüzde duranlara selam olsun. Bizden de bizi tanıyan bilen herkese selam olsun" diyerek duygularını ifade etti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum