Pancar'a Yol Verin

Bünyesinde şeker elde edilebilecek kadar şeker barındırmayan bitkilerden elde edilen sakkaroz..

Pancar'a Yol Verin
Editör: Karamanca
24 Ekim 2017 - 10:28




NBŞ Tehlikesi

Bünyesinde şeker elde edilebilecek kadar şeker barındırmayan bitkilerden elde edilen sakkaroz şurubu, früktoz ve nişasta bazlı şekerle imal edilen ürünler insan sağlığını tehdit etmenin de ötesinde önemli hastalıklara davetiye çıkartıyor. Biraz daha açacak olursak Nişasta glükoz moleküllerinden oluşan birleşik bir şeker. Mısır nişastasının kimyasal işlemlerden geçirilmesiyle elde ediliyor. Genellikle sıvı olarak üretiliyor. Nişasta parçalanarak glükoza, ardından glükoz da fruktoza dönüştürülüyor.

Nişasta bazlı şeker yalnızca tat verici olarak değil, nemi çekme özelliği ve gıdaların raf ömrünü uzatmak amacıyla da kullanılıyor. Alkollü, gazlı, kolalı içeceklerde, tat verici olarak meyve suyu sanayiinde, tadı artırma ve fermante edilebilirlik için de çikolata şekerleme, tatlılar, bisküvi, dondurma, helva, reçel, marmelat, unlu mamuller sanayiinde kullanılıyor. Süt ürünleri, ketçap, mayonez, hazır çorba gibi işlenmiş gıdalarda ve meyve sebze ürünlerinin salamurasında da kullanılıyor. NBŞ bazı AB ülkelerinde yasaklanmasına rağmen Türkiye'de market raflarında gördüğünüz hemen her üründe yüksek oranda bulunuyor.

Düğünler, şenlikler, alacak veya verecekler hatta Anadolu insanının hayatı, ileriye dönük yaşam planı pancara göre belirlendi. Hayaller pancar verimine göre gerçekleşti, verim düşükse bir sonraki yıla ertelendi. Sürekli düşürülen üretim kotaları ve kimyasallarla elde edilen tatlandırıcıların insan hayatına sokulmasından dolayı bir dönem geri planda kalan pancar yeniden atağa kalktı. 

Bu nedenle dün İstasyon Caddesi’ni trafiğe kapatarak randevu sistemini eleştiren üretici de, ardındaki traktörün kasasındaki pancar da yeniden önem kazandığının, yeniden hayallere, yeniden umutlara ışık olacağının farkında! Bir Millet en doğal haliyle işlenip ürünlere katılmasını beklerken ne beklemeye nede bekletilmeye tahammülleri yok, biran evvel halledin, yol verin…

Haber&Yorum/Karamanca.net/Be. Ra

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum