Reklam

Beyin tümörü olan hastanın yüzde 97 engeliyle maaşı kesildi

Antalya’da, 4 yıl önce yakalandığı beyin tümörü sonucu sol kolu felç olan, sol ayağında his kaybı yaşayan ve yüzde 97 özürlü raporu verilen hastanın yaklaşık 3 yıldır aldığı emekli maaşı hastalığında iyileşme olduğu iddiasıyla kesildi. Hastalığında iyileşme olmayan daha da kötüye gittiğini söyleyen Güleç, hatanın düzeltilmesini istedi..

Beyin tümörü olan hastanın yüzde 97 engeliyle maaşı kesildi
Editör: Karamanca
13 Ekim 2017 - 09:47




Antalya’da, 4 yıl önce yakalandığı beyin tümörü sonucu sol kolu felç olan, sol ayağında his kaybı yaşayan ve yüzde 97 özürlü raporu verilen hastanın yaklaşık 3 yıldır aldığı emekli maaşı hastalığında iyileşme olduğu iddiasıyla kesildi. Hastalığında iyileşme olmayan daha da kötüye gittiğini söyleyen Güleç, hatanın düzeltilmesini istedi.
Kepez ilçesinde yaşayan evli ve 2 çocuk babası mobilya ustası Ali Güleç, 4 yıl önce evinde aniden bayıldı. Hastanede tedavisi tamamlanan Güleç, bu kez 1 ay sonra iş yerinde kasılarak bayıldı ve hastaneye kaldırıldı. Yapılan tetkiklerde üçüncü evre beyin tümörü olduğu tespit edilen Ali Güleç, birkaç gün sonra ameliyata alındı. Ameliyat sonrası yaklaşık 9-10 ay çalışmadan evde normal hayatına devam eden Ali Güleç’in, geçirdiği şiddetli havale sonrası sol kolu felç oldu, sol bacağında his kaybı yaşanmaya başladı. Haftalık ve aylık olarak belirli periyotlarda kemoterapi alan Ali Güleç’e Sağlık Kurulu tarafından yüzde 97 sürekli özürlülük raporu verildi ve malulen emekli edildi. Sağlık Kurulu’na en son Haziran ayında giren Güleç’e, malul sayılmayacağını belirten bir dilekçe verildi ve malullük sigortası kesildi. 3 aydır maaşını alamayan ve Genel Sağlık Sigortası’na ödediği parayla ilaçlarını alabilen Ali Güleç, itirazının olumlu sonuçlanmasını bekliyor.

"En üst kurul gelsin evimde baksın"
Ali Güleç, yapılan hatadan dönülmesini istedi. Sağlıklı olsa SGK’nının verdiği maaşa muhtaç olmayacağını dile getiren Güleç, "İyi olsam haftalık bin TL maaşım var. Keşke çalışabilsem. 1 hafta önce benim iyileştiğimi gösteren belge geldi. Yüzde 97 engelliyim. Benden daha kötü kişi varsa ona versinler o zaman bu belgeyi. Beni sağlıklı gösteriyorlar, sağlıklı mıyım? Durum ortada. Sağlıklıysam o zaman bana iş versinler çalışayım. Okula giden iki çocuğum var. Evim kira" dedi.
Yanlışın düzeltilmesi isteyen Güleç, "Evime kim gelecekse ya da hangi hastaneye götüreceklerse götürsünler. Benim durumum ortada. Ya da evime gelsin baksınlar. Mağduriyetimiz giderilsin" diye konuştu.

"İyileşme görüldü deniliyor, nerede iyileşme?"
Dilek Güleç ise, eşinin 4 yıl önce nisan ayının sonunda bayıldığını hastanedeki tedavisinin ardından evine geri geldiğini söyledi. Bir hafta sonra eşinin iş yerinde yeniden bayılarak hastaneye kaldırıldığını anlatan Dilek Güleç, birkaç gün içinde ise eşine beyin tümörü teşhisi konularak ameliyata alındığını kaydetti.
Ameliyatın ardından eşinin hareketlerinde yavaşlama olduğunu ve enfeksiyon kapma ihtimaline karşı çalışmaması gerektiğinin söylendiğini dile getiren Dilek Güleç, "Ama 9 ay sonra eşim havale geçirdi ve sol kolundan felç oldu. Sol ayağında da duyu kayıpları başladı. Eşimin artık çalışamayacağını bildiğimiz için gerekli evrakları tamamlayıp başvuru yaptık ve eşime yüzde 97 sürekli engelli raporu verildi. Maaşımızı alıyorduk. Onların söylediği tarihte Sağlık Kurulu’na giriyoruz ve maaşımız kesilmiyordu. Ama bu kez eşimde ’iyileşme görülüyor’ denilip malul sayılamayacağına karar verilmiş. Ama başka hastanelerdeki doktorlara göre eşim iyileşmiyor tam tersi hastalığı daha kötüye gidiyor. 3 aydır maaş alamıyoruz" dedi.

"Eşim dahada kötüye gidiyor"
Eşinin geçtiğimiz Haziran ayında kurula girdiğini anımsatan Dilek Güleç, "MR çekildi eşimin hastalığında bir iyileşme görülmüyor. Kemoterapi hapları alıyorduk, şimdi serumla kemoterapi almaya başlayacağız. Onlar iyileşme olduğunu söylüyor, onkoloji doktoru kötüye gittiğini söylüyor. Eşim kötüleşirken malulen emekliği kaldırıldı. İyileşmeyen bir hastaya ’sağlamdır’ raporu verip emekliliğimizi kesitler. İtiraz ettik ama sonucu gelmedi. Maaşın geri gelmesini istiyorum" diye konuştu.

SGK’nın dilekçesi
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Muratpaşa Sosyal Güvenlik Merkezinden gelen yazıda şu ifadeler yer aldı:
"İlgide kayıtlı dilekçeniz üzerine hakkınızda düzenlenen Sağlık Kurulu raporu ve dayanakları Bölge Sağlık Kurulunca incelenmiş olup, raporlarınızda belirtilen hastalık ve arızalarınıza göre ’Malul sayılmayacağınıza karar verilmiştir.’ Bu nedenle malullük sigortası yönünden hakkınızda yapılacak bir işlemin bulunmadığını talebiniz halinde dosyanızın bir kez daha Yüksek Sağlık Kurulunca da incelenebileceğini bilgi edinilmesini rica ederim."

"BİMER’de malul saymadı"
Ailenin Başbakanlık İletişim Merkezine (BİMER) yaptığı başvuruda da, "Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından başvurunuz cevaplanmıştır. Yüksek Sağlık Kurulu itiraz dilekçenize istinaden yapılan incelemede malul sayılmadığınız yönünde karar verilmiştir" denildi.
SGK yetkilileri ise Sağlık Kurulu’ndan gelen rapora göre düzenleme yapıldığını kaydetti.


YORUMLAR

  • 0 Yorum