İşte Karaman'ın 600 Vekillik Meclisteki Sandalye Sayısı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), referandumla kabul edilen anayasa değişikliğiyle 600 olan milletvekili sayısına göre illere dağılım yaptı.

İşte Karaman'ın 600 Vekillik Meclisteki Sandalye Sayısı
Editör: Karamanca
27 Temmuz 2017 - 14:55




İKİ İLİN SEÇİM ÇEVRESİ SAYISI ARTTI

Yapılan düzenlemede, Ankara'nın seçim çevresi sayısı 2'den 3'e; Bursa'nın seçim çevresi sayısı ikiye çıkarıldı.

BÜYÜKŞEHİRLERDE MİLLETVEKİLİ SAYILARI ARTTI

Ankara'nın çıkaracağı milletvekili sayısı 32'den 36'ya çıktı.

İstanbul'un çıkacağı milletvekili sayısı 88'den 97'e çıktı.

Antalya çıracağı milletvekili sayısı 2, Adana 1, Aydın 1, Bursa 2, Denizli 1, Diyarbakır 1 arttı.

HESAPLAMA ŞÖYLE YAPILIYOR

Çıkan Kanunun 4. maddesine göre; milletvekillerinin seçim çevrelerine dağılımı yapılırken; toplam milletvekili sayısından (600) önce her il'e bir milletvekili tahsis ediliyor. Son genel nüfus sayımı ile belli olan Türkiye nüfusu, kalan milletvekili sayısına (519) bölünmek suretiyle bir sayı elde ediliyor. İl nüfusunun bu sayıya bölünmesi ile her ilin ayrıca çıkaracağı milletvekili sayısı tespit olunuyor. Bu suretle hesaplanan milletvekillerinin sayısı 600'ü bulmadığı takdirde, nüfusu; milletvekili çıkarmaya yetmeyen illerin nüfusları ile artık nüfus bırakan illerin, artık nüfusları büyüklüklerine göre sıraya konuluyor ve ilk hesapta iller arasında bölüştürülmemiş bulunan milletvekilleri bu sıra esas alınarak dağıtıma tabi tutuluyor. Yapılan tespit sonunda çıkaracağı milletvekili sayısı (18)'e kadar olan iller bir seçim çevresi sayılır. Çıkaracağı milletvekili sayısı (19)'dan (35)'e kadar olan iller iki, (36) ve daha fazla olan iller üç seçim çevresine bölünüyor. Bu seçim çevreleri numara sırasına göre adlandırılıyor. 2839 sayılı Kanunun 4. maddesinin belirtilen hükümleri ile 2016 yılı nüfus bilgileri göz önünde bulundurulmak suretiyle, 600 milletvekilinin (81) il'e dağılımı yapıldı.

Yapılan dağılım sonrası Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde iki Milletvekili ile temsil edilen Karaman'ın Milletvekili sayısı 3'e çıkartıldı.

milletvekili sayısı

karaman milletvekili sayısı

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum