Piri Reis'i Kim İdam Etti

Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel, Piri Reis'in son dönemlerini, Osmanlı'nın Hürmüz'ü kuşatma planını ve Piri Reis'in Dukakinzade Mehmet Paşa tarafından neden idam edildiğini canlı olarak anlattı.

Piri Reis'i Kim İdam Etti
Editör: Karamanca
25 Temmuz 2017 - 12:53




Piri Reis'in neden idam edildiği konusu tarihçilerin ihtilafa düştükleri konulardan biri. Ömrünün son dönemlerinde Piri Reis'ten, Süveyş'ten donanma ile Basra'ya gidip, buradaki 15.000 askeri ve diğer gemileri de yanına alarak, Hürmüz adasını ele geçirmesi istendi. Piri Reis'in bu operasyon sırasındaki davranışları da onu idama götüren sebep olarak tarihçiler tarafından anlatılıyor.


Dukakinzade'nin kabri başında idam meselesi


Bazı tarihçiler Piri Reis'in Portekizlilerden rüşvet aldığını, bazıları hain olduğunu, bazıları ise masum olduğunu, Arnavut devşirmesi Dukakinzade Mehmet Paşa tarafından idamının katl olduğunu iddia ediyor. Piri Reis'in neden idam edildiğini Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel Eyüp Sultan Camii Mezarlığı'nda Piri Reis'i idam ettiren Dukakinzade Mehmet Paşa'nın medfun olduğu kabrin başında anlattı. Piri Reis'in idamı hak ettiğini söyleyen Uğurluel, konuşmasının sonunda ''Ben Piri Reis'in hain olmadığını, bunadığını düşünüyorum ancak, öteki Dünya'da idam edeninde edileninde nasıl karşılanacağını bilmiyoruz. Bu nedenle bize düşen her ikisinede rahmet okumak'' dedi. Birçok insana, özellikle Karamanlılara ilginç gelecek bilgileri haberdeki videodan izleyebilirsiniz.


5177

YORUMLAR

  • 0 Yorum