ESOGÜ Hastanesinde aort baloncuğu patlamadan tedavi edildi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesinde aort baloncuğu (anevrizması) patlamadan tedavi edildi..

ESOGÜ Hastanesinde aort baloncuğu patlamadan tedavi edildi
Editör: Karamanca
14 Mart 2017 - 07:27




Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesinde aort baloncuğu (anevrizması) patlamadan tedavi edildi.
ESOGÜ Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Behçet Sevin, konu ile ilgili açıklamasında, karın içi bölgedeki aort isimli ana atar damarın baloncuk yapmasının (Abdominal Aort Anevrizması) toplumun yaklaşık olarak yüzde 4-5 oranında ve sıklıkla 60-85 yaş grubunda görüldüğünü belirtti. Bunun, doğumsal özellikler, enfeksiyonlar, yüksek tansiyon, travmalar ve yaşın ilerlemesine bağlı dejeneratif değişiklikler gibi çeşitli nedenlere bağlı oluştuğunu anlatan Sevin, "Çoğu zaman hastalığa ait herhangi bir şikayete neden olmazlar ve teşhisleri geç konur. Bazen de bir başka şikayet nedeniyle hastaneye başvuran kişilerde yapılan tetkikler sonucunda tesadüfen teşhis edilirler. Hastamız P. Bayrak da, başka bir nedenle doktora gittiğinde Aort Anevrizması tespit edilmiş ama herhangi bir tedavi yöntemi uygulanmadan kendi halinde bırakılmıştır. Normalde 2 buçuk, 3 santimetre olan damarın genişliği 5 santimetreden daha fazla genişlemişse tedavi edilmesi gerekmektedir. Aksi halde yırtılarak patlar ve kişinin hayatını kaybetmesine neden olur. Hastamızda da genişleme o kadar artmıştı ki (9,5 santimetre) neredeyse patlamak üzereydi. Hastalığın bu kadar ihmal edilmesine bağlı olarak bacak damarlarını da etkileyerek balonlaşma ve damar çatlamasına (diseksiyon) neden olmuştur. Hastamız da açık cerrahi yöntemiyle yapılacak olan damar ameliyatının riskinin yüksek olması nedeniyle Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı ekibi, Prof. Dr. M. Behçet Sevin ve Yrd. Doç. Dr. Cengiz Ovalı tarafından kapalı yöntemle (kasıktan gönderilen sentetik damar, EVAR) karın içi baloncuğu düzelttikten sonra sağlam olan sol bacağından, sağ taraftaki bacağına suni damar bypass (köprüleme) yapılarak hastanın bacağının canlılığı korundu. Anevrizma ameliyatları bu hastamızda olduğu gibi, her zaman için kalp ve damar cerrahlarının içinde bulunduğu ekip tarafından yapılması gerektiğini bir kez daha hatırlatmıştır. ESOGÜ Hastanesinde yöneticilerin sağlamış olduğu imkanlar ve yetişmiş insan gücüyle Eskişehirlilere ve bölge halkına tıbbi gelişmeler ve yeniliklerin uygulandığı tedavi yöntemleriyle hizmet etmektedir"diye belirtti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum