Reklam

Karaman'da Bulunan Sahte Lahitten 5 Tane Daha Var

Karaman’da 2016 yılının Ekim Ayı’nda ele geçirilen ve daha sonradan sahte olduğu yönünde bilgi paylaşılan lahidin açılma anına ait görüntüler ortaya çıktı.

Editör: Karamanca
26 Şubat 2017 - 15:10 - Güncelleme: 28 Aralık 2021 - 21:43




Olay

Olayda, Eğilmez köyü Karadağ eteklerinde bazı kişilerin izinsiz olarak define aradığı yönünde duyum alınması üzerine jandarmadan yardım istendi. Bunun üzerine müze görevlileri jandarmayla birlikte kazı yapılan alana operasyon düzenledi. Yapılan operasyonda S.B., Y.D., M.O. ve A.C. isimli kişiler gözaltına alındı.

Karaman müze müdürlüğüne getirilen Lahidin bakanlık yetkilileri tarafından ilerleyen günlerde açılacağı söylenmişti. Son yapılan incelemelere göre Eğilmez Köyü’nde yakalanan lahit in bir dolandırıcılık işi olduğu ve sahte lahit olduğu anlaşıldı.

Sahte Lahidin Kapağı Açıldı

 İlk bakışta sahte olduğu yönünde değerlendirmelerde bulunan müze yetkilileri, bu sabah lahit mezarın kapağını açtı. Kapağı açılan mezar boş çıktı. Mezarın sahte olmasının kendilerini şaşırtmadığını dile getiren yetkililer, “Mezara bakıldığında sahte olduğu anlaşılıyordu.

Lahidin, gerçek olmadığının gelen ziyaretçilerce algılanması amacıyla lahit kapağı tarafımızca açıldı. Açılmamış bu tür lahit mezarların değerli olduğunu bilen tarihi eser kaçakçıları bu yolu izleyerek insanları dolandırmaya çalışıyor.

Aslına uygun olarak yapılmış bu mezar, daha önceden toprağa gömülmüş ve pazarlanmaya çalışılırken yakalanmıştır. Buna benzer bir olay yine 2012 yılında Karaman’da yaşandı. O zamanda bu şekilde bir lahit mezar yakalanmış ve içinden madeni para ile zımpara çıkmıştı’’ dediler.

(Lahdin kurşun kenedi modern vidalı çıktı)

Sahte Değildi İddiaları

Lahidin açıldığı ve sahte olduğunun anlaşıldığı yönünde basında yer alan haberlerden sonra, sosyal medya üzerinden belirli kişiler tarafından ‘’Sahte değil, sadece fotoğraflarla içinin boş çıktığına inanmayız’’ gibisinden iddialar ortaya atılmıştı. (Lahdin yetkililer tarafından açılma anını haberimizdeki videodan izleyebilirsiniz) Öte yandan bu iddialarla sosyal medyada olaya karşı şüphe uyandırmaya çalışanların lahdi satan ekipten oldukları öne sürüldü. İddiaya göre bu kişiler lahdi sattıktan sonra jandarma tarafından ele geçirilmesini ‘Bulunan lahit gerçekti içi boş çıkamaz müzede bir şeyler oldu’ şeklinde algı ile fırsata çevirmek istedi. Peki, neden böyle bir şeye ihtiyaç duydular?

5 Sahte Lahit Daha Toprak altında

Haber sitemizin edindiği bilgiye göre; Karaman’da biri 2012 yılında diğeri 2016 yılının Ekim Ayı’nda olmak üzere yakalanan ve sahte olduğu anlaşılan her iki lahit te İran asıllı bir heykeltıraş tarafından Konya’da yapıldı. Bu heykeltıraşa Karamanla ilişkili bir şebeke tarafından toplamda 7 adet lahit yaptırıldı. İki lahidin ele geçirilmesi ve sahte olduklarının anlaşılması üzerine şebeke şimdilik kendisini lav etti ancak elde kalan 5 lahit toprak altında bekletilerek kondisyon ve patine kazanması bekleniyor. Bir diğer tabiri ile müşterilerini bekliyor, bu nedenle kamuoyunun sahte olduklarına inanmaması gerekiyor!

Özel Haber / Karamanca.net / Be. Ra

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum