Şırnak Cizreli kadının sumak rüyası doğru mu?

Koronavirüs konusunda sumak piyasasını hareketlendirecek endemik bir şarlatanın ortaya çıktığı öne sürüldü. 'Sumak rüyası' olarak anlatılan rüya hızla yayıldı.

Editör: Karamanca
27 Mart 2020 - 00:57 - Güncelleme: 27 Mart 2020 - 01:20




Koronavirüsle alakalı bir birinden ilginç paylaşımların, konuşmaların elden ele dolaştığı günümüzde son olarak ortaya çıkan video hayrete düşürdü. Sosyal medya ve whatsapp gruplarında yayılan videoda, din görevlisi olduğunu söyleyen bir şahıs kendisine ulaştırılan rüyalardan bahsediyor. Bir kadın tarafından ilki Regaip, ikincisi Miraç kandilinde görüldüğü öne sürülen rüyaları anlatan şahıs hazırladığı sumaklı suyu içti. Ayrıca videoda, rüyayı görenin bir kadın olduğu söylenirken hazırlanan suyun kaç kere içilmesi gerektiğini şahsın söylemesi gariplik uyandırdı. Pazarlamacılara taş çıkartan şahsın bahsi geçen rüyaya inanılması gerektiğine dair sözleri de dikkatlerden kaçmadı. Videodaki şahsın endemik bir şarlatan olduğu öne sürüldü.

Videoda anlatılan rüyalardan kısımlar şöyle

Şırnak ilimize bağlı Cizre ilçemizde ikamet eden, uzaktan akrabamız, namaz ve niyazında olan bir hanımefendi. Bu Recep ayında 2 kez Hz Muhammed S. A. V.’i rüyasında görüyor ve rüyasını bizzat imam olarak bana anlattı. Ve bana dedi ki, ‘’Lütfen bu rüyayı herkese anlatın, herkesle paylaşın. Çünkü Hz. Muhammed’in emri ve tavsiyesidir’’. Değerli kardeşlerim, rüyayı anlattığı şekilde kaleme aldım, yanlış bir şey olmasın diye. Kadın ilk rüyasını şöyle anlatır, ‘’Recep ayında bir Cuma akşamı yani Regaip kandili gecesinde Hz Muhammed S. A. V. Cudi dağında Hz. Nuh Aleyhisselam’ın gemisinin karaya oturduğu yerde bir oda gibi bir yapı gördüm. Ve içeriye girdim, baktım Hz. Muhammed S. A. V. orda. Bembeyaz bir elbiseye bürünmüş, beyaz sakallı ve parlayan bir yüz olarak gördüm. Bana dedi ki, ‘’Kızım bu hastalık ve virüs gayrimüslimlerden geldi ve dünyaya yayılıyor. Sen söylediklerimi dinle ve herkese söyle, paylaşın. Daha ümmetime bulaşıp perişan olmadan. Bu virüsün dermanı ve ilacı sumaktır. Suyun içine biraz sumak atın karıştırın ve için. Allah’ın izniyle hasta olan şifa bulur ve hasta olmayanda hastalık tutmaz’’. Dedim, ya Rasulallah gayrimüslimlere de mi söyleyelim? Dedi ki, ‘’Evet, çünkü bu hastalık onlarda kesilirse ümmetime de gelmez’’

İkinci rüyayı Miraç kandilinde gördüğünü söyleyen kadın, Hz. Muhammed’i ilk rüyada gördüğü yerde kendisine kızgın bir şekilde ‘’Neden insanlara söylemedin, Bu salgın ümmete yayıldı’’ dediğini söylüyor. Kadın ‘’Ya Resullulah kime söylesem de inanmazlar, bundan dolayı çekindim söyleyemedim’’. Peygamberimizin ise ‘Herhalde sen de inanmıyorsun’ dediğini anlattı. Hz. Muhammed’in bir elinde sumaklı su dolu bir sürahi, diğer elinde bir kor ateş. O odada iki hasta görüyor. Ve kendisine bak gör dediğini belirtiyor. Ve her iki hastaya da birer bardak sumakla karıştırılmış su verdi. Suyu içen hastalar hemen iyileşiyor.

Rüyada şüphe uyandıran hususlar

Bilindiği üzere rüya ile din sabit olmadığı gibi itikat ve fıkıh bakımından da bir hüküm ortaya çıkmaz. Rüya, görenin özeli olduğundan toplumu bağlayan bir durumu söz konusu değildir. Ayrıca bahsi geçen rüyada Peygamber Efendimiz S. A. V. için ‘Beyaz sakallı’ görüldüğü belirtilmektedir. Oysa tüm kaynaklar Efendimiz A. S.’ın vefatı döneminde bile sakalında en fazla 20-23 ak olduğu yönünde bilgi vermektedir. Öte yandan ‘Gayrimüslimlere demi söyleyelim’ sorusuna karşılık ‘Evet çünkü bu hastalık onlarda kesilirse ümmetime de gelmez’ şeklinde verilen cevabın peygamber efendimize ait olup olmayacağı düşündürücüdür. Zira en bilindik ‘’Ümmetim 72 fırkaya ayrılacak, bunlardan sadece 1 tanesi kurtulacak’’ hadisi incelendiğinde bile kurtulmayacak olanlar için dahi ‘Ümmet’ denildiği görülmektedir.

Günümüzde yaşayan tüm insanlar başkaca bir peygamber olmadığından ‘Muhammed ümmeti’dir. İki kısım olan ümmet, ‘İcabet ümmeti’ adı ile Müslüman olanları, ‘Davet ümmeti’ olarak ta gayrimüslimleri kast eder ancak bu haliyle bile kimse ümmet dışı görülmez. Dolayısıyla bu ve benzeri şekliyle incelendiğinde ‘Bir kadının gördüğü sumak rüyası’ inandırıcı olmamakla birlikte, inanıp videoda anlatılanları yapan için de bir tehlike teşkil etmez. Sumağın insan vücudu için sağladığı faydalar pek çoktur ancak, virüsle mücadele konusunda yeterli geleceğine dair tıbben de bir delil yoktur.

 

YORUMLAR

  • 3 Yorum
  • mmed
    4 yıl önce
    Rüya ile amel edilmez. Kişiseldir eğer her rüyaya itibar olunsa hezeyanların uçuştuğu rüyalar amele dökülür yeryüzü kaosa sürüklenirdi. Sumak ın antiviral etkisi var mıdır olabilir birçok bitkide antibakteriyel ve antiviral etki var ama bu virüsü tedavi edecek anlamına gelmez. Aklı başında bir imam olsa bunu insanlara anlatmazdı.
  • Met
    4 yıl önce
    Zarari varmi yok , o zaman kullanin faydsli nir baharat
  • Tolga.
    4 yıl önce
    Şimdi güzel insan sana diyecek tek şeyin var bu sumak bana çok inandırıcı geldi bence denenmeli ona göre yorum yapılmalı bu zehir değil sonucta herşeyde vardır elbet bir hikmet