Sığınmacı Karaman'da berber açmak isteyince?

Karaman Berberler, Kuaförler ve Güzellik Uzmanları Odası Başkanı Selahaddin Pekoğlu..

Sığınmacı Karaman'da berber açmak isteyince?
Editör: Karamanca
04 Eylül 2019 - 12:03




Karaman Berberler, Kuaförler ve Güzellik Uzmanları Odası Başkanı Selahaddin Pekoğlu, bir açıklama yaparak sığınmacıların işyeri açmasına izin verilmesine tepki gösterdi.

Pekoğlu, Karaman’da bazı sığınmacıların işyeri açma ve devir almak suretiyle esnaflık faaliyeti yürüttüğünü söyledi. Konuyla ilgili haber sitemize açıklama yapan Başkan Pekoğlu, ‘’Karaman’da bazı firmalarımızın devir etmek sureti ile sığınmacı şahıslara esnaflık faaliyeti zemini oluşturduğunu üzüntü ile öğreniyoruz. Sektörümüze de yansıyan bu durum neticesinde; berber olarak faaliyet gösterecek olan sığınmacı şahıslar vergi kaydı açtırdıktan sonra, biz esnaf STK’larına üye kayıt işlemi için gönderiliyor. Burada işleyiş; Vergi kaydı, Esnaf sicil kaydı, Oda kaydı ve akabinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından alınan ‘Çalışma izni’ sonunda belediyenin işyeri ruhsatı vermesi şeklinde yürütülüyor. Biz STK’lar vergi kaydı yapılıp esnaf sicil kaydı tutulan bir şahsı oda olarak üye yapmak zorundayız. Buraya kadar önü açık olan sığınmacının esnaflık faaliyetini yapıp-yapamayacağı konusunda onay vermek veya vermemek bakanlığın tasarrufundadır.

Medya aracılığı ile bazı yabancı uyruklu şahısların geldikleri ülkedeki birikimlerini ülkemizde yatırım olarak değerlendirdiği bilgisini alıyoruz. Bu durum ülkemize gerek maddi katkı gerekse istihdam anlamında katkı sağlayabiliyor ancak, ‘Sanatkâr’ olarak bilinen el emeği sektörlerde bu çalışma izninin verilmesi zaten zor durumda olan sanatkâr esnafı daha da zor duruma iter. Bu bağlamda bakanlığımız kendisine ulaşan çalışma izni taleplerini ayrıştırmalıdır. Karaman ilimizde faaliyet gösteren berber, kuaför ve güzellik uzmanı esnafı sayısı nüfusumuza oranla yeterlidir, hatta biraz fazla olduğu bile söylenebilir. Bizim sektörümüz açısından sığınmacılara çalışma izni verilmesi, gelecek adına esnaflık hedefi göstererek yetiştirdiğimiz kalfa ve çıraklarımızda endişeye yol açar. Bu endişe, sektörün geleceğinde parlak bir tablo görülmediğinden zaten az olan çırak kalfa sayısını giderek düşürecektir.

Bakanlık yetkililerimizin bu tür faaliyetlere izin vermemesini talep ederken, ilimizde geçmiş yıllarda faaliyet gösterip emekliye ayrılan veya mesleği bırakan arkadaşlarımıza da bir çağrımız vardır. Esnaflık faaliyetine girme düşüncesi taşıyan sığınmacının elinde bulundurduğu diploma ve yeterlilik belgesi ülkemizde geçmeyebilir. (Bu denkliği veren kurum İl Milli Eğitim Müdürlüğü’dür) Bu durumda sığınmacının bir meslektaşımızın diploma ve yeterlilik belgesi üzerinden faaliyet girişimi olacağından, berber hemşerimizin diploma ve belgesini kiraya vermemesi ilimiz adına önemlidir. Yetkililerimizi, meslektaşlarımızı ve hemşerilerimizi bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum’’ diye söyledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum