Özkan: "eczacı Ekonomik Bariyerlere Takılıyor"

Adana Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan, eczacılar olarak değişime adapte olmakla yetinmeyip değişimin öncüsü olmak için çalıştıklarını ancak sıklıkla ekonomik bariyerlere takıldıklarını söyledi

Özkan: "eczacı Ekonomik Bariyerlere Takılıyor"
Editör: Karamanca
14 Mayıs 2016 - 12:00




Adana Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan, eczacılar olarak değişime adapte olmakla yetinmeyip değişimin öncüsü olmak için çalıştıklarını ancak sıklıkla ekonomik bariyerlere takıldıklarını söyledi.
14 Mayıs Bilimsel Eczacılığın 177. Yılı etkinlikleri için sabah saatlerinde Atatürk Parkı’nda bir araya gelen Adana Eczacı Odası yönetimi ve eczacılar, burada Büyükşehir Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşını okudu.
Terörü lanetleyerek, insanların sağlık, barış ve huzur içinde yaşadığı bir ülke isteğini yenileyen Eczacılar Odası Başkanı Ersun Başkan Ecz. Özkan, “Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Her türlü terör ve şiddetin son bulmasını diliyor, barışın ve umutların yeşerdiği bir dünya istiyoruz” dedi.

SADECE ECZANELERDEN ALDIKLARI İLAÇLARI KULLANANLARA TEŞEKKÜR
Başkan Ecz. Özkan, “Bizler, hastaların 24 saat, kesintisiz ve ücretsiz olarak ulaşabildiği, pek çok alanda sağlık danışmanlığı veren, ama her şeyden önce ilacın uzmanı olan kişileriz. Her zaman hastalarımızın yanındayız. Hastalarımıza da bize güvendikleri, TÜBİTAK destekli bir araştırmaya göre Mesleki İtibar Skalası’nda 6’ıncı sıraya oturttukları, sadece eczanelerden aldıkları ilaçları kullandıkları ve onları doğru kullandıkları için kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Tüm kamuoyunun şunu çok net bilmesini istiyoruz: Eczacı, eczacılık yapabilmek, kurumlarla, bürokrasiyle, ekonomiyle değil, hastayla ve hastanın sağlığıyla ilgilenebilmek için çaba sarf ediyor. Eczanesini şu anda bulunduğu yerde tutabilmek ve hastalara sürekli hizmet verebilmek için mücadele veriyor. Eczanelerde çalışan toplam 70 bin iş arkadaşımızı ve onların ailelerini korumak için uğraşıyor. En son 2013 yılında imzaladığımız SGK İlaç Alım Protokolünü yenileme sürecinde gergin, yıpratıcı anlar yaşadık. Ancak seçilmiş yöneticilerimizle karşılıklı iyi niyet ve iradeyle eczacının yaralarını kısmen de olsa saran, bazı kazanımlarla çıktığımız bir protokol imzaladık.

TALEPLERİMİZ KARŞILANIRSA SAĞLIĞIN VE ECZACILIĞIN GELİŞECEĞİNE İNANIYORUZ
İlaç hizmetlerinin sürdürülebilirliği, eczanelerin varlıklarının ve yaygınlıklarının sürekliliği ve ülkemiz için ciddi bir istihdam alanının korunabilmesi adına talepleri olduğunu dile getiren Özkan, şöyle devam etti:
"Verimli ve düzgün çalışan bir provizyon sisteminin kurulması artık bir zorunluluktur. Hekimler ve diş hekimleri için 14 Mart’ta verilen 5510 Sayılı Kanun’un "Fiili Hizmet Süresi Zammı" başlıklı 40. Maddesinin İkinci Fıkrası kapsamına alınma müjdesine kamu eczacılarının da dahil edilmesini bekliyoruz. Kamu eczacılarının özlük haklarının ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi konusunda da mutlaka bir girişim yapılmalıdır. İlaç şirketlerinin eczane üzerinden verdiği ıskontolardan doğan zararın SGK ile ilaç firmaları arasında çözümlenmesi çok geç kalınmış bir meseledir. Eczacı ilaç şirketinin SGK’ya olan borcunu ödemek zorunda değildir. Bu zararların bir an önce telafi edilmesi ve bir daha böyle bir uygulamanın olmaması için önlem alınması gerekmektedir. Bunun yanı sıra, Yüzdesel ve sabit kar marjlarının iyileştirilmesi, Eczane temelli verilen hizmetler için meslek hakkı verilmesi, Stok zararlarının karşılanması, Eczacılar için yeni istihdam alanlarının açılması, mevcut istihdam alanlarındaki sayılarının artırılması ve konumlarının güçlendirilmesi, İlaçta reklamın önlenmesi, Yeni eczacılık fakültelerinin açılmaması ve belirli bir standart ve kaliteyi sağlayamayan eczacılık fakültelerinin kapatılması, İlaç politikalarının eczacıların ve eczacı örgütlerinin dahil olduğu katılımcı bir mekanizma içerisinde belirlenmesi, Gıda Takviyeleri/Bitkisel İlaçlar/Tıbbi Bitkisel Ürünler için düzenleme getirilmesi, VeterinerZirai İlaçların karşılanmasındaki engellerin kalkması, Eczane dışına çıkan sağlık ürünlerinin yeniden eczanelerden sunumunun sağlanması gibi taleplerimiz karşılandığında, eczanelerin ekonomisi ile birlikte hastanın sağlığının da gelişeceğine inanıyoruz. Sizlerin aracılığıyla tüm meslektaşlarımızın 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü’nü tekrar kutluyor, hastalarımıza bize güvendikleri için teşekkür ediyoruz.”
Açıklamanın ardından ADEO Başkanı Ecz. Ersun Özkan ile Sayman Üye Ecz. Sühendan Toksöz eczacılara çiçek vererek 14 Mayıs Eczacılık Bayramını kutladı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum