MHP Teşkilatı'nın Çatak köy ziyareti

Milliyetçi Hareket Partisi Karaman Teşkilatı merkeze bağlı Çatak Köyü’nü ziyaret ederek..

MHP Teşkilatı'nın Çatak köy ziyareti
Editör: Karamanca
12 Aralık 2019 - 08:11




Milliyetçi Hareket Partisi Karaman Teşkilatı merkeze bağlı Çatak Köyü’nü ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya geldi. Ziyarete; İl Başkanı Mahmut Ünüvar, İl Genel Meclisi Üyesi ve Köylere Hizmet Götürme Birliği Encümeni Adem Gök ve yöneticiler katıldı.

Bir köyde kalkınmanın gerçekleştirilebilmesi için kentten bağımsız düşünülmesi gerektiğini söyleyen Başkan Ünüvar, ‘’Köye özel çalışma kalemi planlanması ve yatırım modernleşmesi sağlanmalı’’ dedi. Özellikle bölgeler arası eşitsizliklerin de giderilmesi yönünde planlama yapılması gerektiğini söyleyen Başkan Ünüvar ziyarete dair açıklamasında; ‘’Normalde birçok kalkınma planının amaçları arasında ‘eşitsizliğin giderilmesi’ yer alır ancak, bunun özellikle kırsal kesimde başarılması mecburi bir durumdur. Örneğin bir bölgede ‘ihtiyaç’ diyerek dağların arasına baraj yaparken, Çatak Köyü’ne ihtiyacı olan göleti de yapmamız gerekir. Bir tarafta barajın bölgeye kattığı zenginliği seyrederken, Çatak’ta da dağların yeşerdiğini görmemiz gerekir. Paranın karşımızdaki dağı aşarak Taşeli’ne gittiği görüp sevinirken, şu önümüzdeki tepeyi tırmanamayıp göleti ihaleye getiremediğini görmememiz gerekir.

Çatak; 1408 rakımda konuşlanmış bir köy olmasından kaynaklı, bu rakımda yetişen ürünlerden elde ettiği gelirle geçimini sağlayan bir köyümüz. Oysa Çatak, 450 rakımlı Nunu vadisinde önemli ölçüde arazisi olan bir köy ancak, kısmen zeytin ve incir üretimi olmasına karşın buradan istediği performansı alamıyor. Köyden vadiye direk giden bir yol olmamasından kaynaklı sıkıntı bir türlü giderilemedi. Vadiye yapılacak her yatırım, verilecek her emek fazladan masraf ve işgücü gerektirdiğinden köylü buradan tam anlamıyla faydalanamıyor. Bölgeler arası eşitsizlik derken; bir bölgede ‘uçak bile iner’ diye tabir edilen yollar yapıldığını ama halen Çatak’ı Nunu’ya indiremediğimizi söylüyoruz.

Yatırım ve hizmet anlamında eşitliği sağladığımız zaman sosyal yapı da kendiliğinden gelişir. Köylü doğup büyüdüğü memleketinde üretip kazanmaya başladığında birlikler kooperatifler hızla yaygınlaşır. Bu durumda kurumlar; mesleki eğitim, teşvik ve teknik destekleme konusunda bireysel değil kitlesel muhataplar bulmuş olur. Bölgeler arası eşitlik sağlandığı takdirde kentlerdeki hızlı ve dengesiz nüfus artışı da önemli ölçüde azalır.

Çatak köyümüzün bu ve benzeri sorunlarının yanı sıra mermer ocakları kurulacağı yönünde önemli bir de kaygısı var. Köylümüz kurulması muhtemel mermer ocaklarının dinamit-toz gibi nedenlerle bitki örtüsüne zarar vererek hayvancılığı bitireceğini söylüyor. Öte yandan mermer nakliyesi için kullanılan kamyon ve TIR’ların köy yollarına verdiği zararda biliniyor. Hali hazırda 5-6 bin civarında küçükbaşın bulunduğu köyde tarım kadar hayvancılık ta önemli bir geçim kaynağı. Özellikle köydeki gençlerin hayvancılığın geleceğine dair bu mermer ocakları konusunda ciddi endişeleri var. Bu konudaki girişimleri araştırıp ilgili kurumlara köylümüzün endişelerini iletmek üzere notlarımızı aldık. Ziyaret vesilesi ile; Soğuk Aralık akşamında sıcak gönüllerinde ısındığımız, ilgi ve alakalarından son derece memnun olduğumuz kıymetli köy halkına şükranlarımı sunarım’’ diye söyledi.

çatak köyü

çatak

karaman çatak

mahmut ünüvar

karaman mhp

karaman çatak köyü

karamanda köy

çatak mhp

çatak tan

çataklılar

karaman çatak

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları