MHP Karaman Teşkilatı'nın Muratdede köy ziyareti

Milliyetçi Hareket Partisi Karaman Teşkilatı, merkeze bağlı Muratdede (Masdat) köyünü ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya geldi.

MHP Karaman Teşkilatı'nın Muratdede köy ziyareti
Editör: Karamanca
22 Şubat 2020 - 12:54




 Ziyarete: İl Başkanı Mahmut Ünüvar, İl Genel Meclisi Üyesi ve Köylere Hizmet götürme Birliği Encümeni Adem Gök ile yöneticiler katıldı.

Gençlerin ve çocukların yaşadığı kent-köy, coğrafya itibariyle sosyo-ekonomik ve kültürel özellikleri bakımından farklı ihtiyaçları olduğunu söyleyen Başkan Ünüvar, ‘’Aynı imkân ve aynı sosyal ortamda yaşamayan gençlerin hepsini aynı görmek, aynı özelliklere sahip olup aynı tavrı sergileyeceklerini düşünmek yanlış olur. Şehirler her ne kadar farklılaşmış kitlelerden oluşsa da çocuklar ve gençler ayrı bir kategoride toplanır. Onlar için faaliyet alanları, projeler ve etkinlikler düzenlenecek ortamlar oluşturulur ancak, bu durum köylerimizde halen yoktur. Köy hayatı yaşayan çocuklar ile gençler, şehirlerde akranlarına sunulan imkânlardan yoksun olarak büyüyor’’ dedi.

Köyde yaşayan çocuklar ve gençler için özel çalışma yapılması gerektiğini söyleyen Başkan Ünüvar Muratdede Köyü ziyaretlerine dair açıklamasında; ‘’Köy yaşamında küçük yaşlardan itibaren çocuklar ve gençler ücretsiz aile işçisi olarak görüldüğünden, tarımsal veya hayvancılık faaliyetlerinde çalışmakla gününü geçiriyor. Boş zamanlarını değerlendirme ve aktivite konusunda kısıtlı imkânlara sahip olan köylü gençler, şehirdeki akranlarına nazaran daha erken yaşta evleniyor. Yeni evliliklerle genişleyen ailenin tarımsal alanı ve hayvancılığı bu duruma yeterli gelmediğinden, köyler genç nüfus göçü veriyor. Dolayısıyla köydeki bireylerin, çocukluk ve gençlik dönemlerini layıkıyla yaşayabilecekleri uygun ortam yokluğunun erken evliliği ve genç nüfus göçünü tetiklediğini söyleyebiliriz. Kırsal kesimdeki gençlerin büyük kentlere yerleşme eğilimleri detaylıca araştırıldığında aynı sonuçlara ulaşılacağını düşünüyorum. Şehirlerde gençlerin gelişiminin yanı sıra uyuşturucu, alkol ve benzeri kötü alışkanlıklardan sakınabilmek adına yürütülen sosyal-sportif faaliyetler, köy gençliği açısından yarınlarına etki eden çok önemli bir ihtiyaç.

İlgili Foto Galeri İçin Tıklayınız

Bu ihtiyaç bazı köylerimizde olduğu gibi Muratdede köyümüzde de karşımıza çıktı. Köydeki genç kardeşlerimiz boş zamanlarında kullanabilecekleri bir halı saha talep ederken, çocuklar da oyun parkı istiyor. Her genç kardeşimizin günün önemli bir bölümünü çalışarak geçirdiğini düşündüğümüzde, bu halı sahanın futbol oynamaktan öte gençlerin bir araya gelerek sosyalleşmesine imkân sağlayacağı gerçektir. Öte yandan Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin, 30 öğrenci sayısına ulaşınca okullarının açılacağını söylediği çocukların sayısı sağdan sayınca da, soldan sayınca da 22 ediyor. Hal böyle olunca köylerinde hayata geçirmek istedikleri öğrenci organizasyonları ve okul takımı gibi düşünceleri ilerlemiyor. Donanımlı yetişkinleri yetiştirmenin yolu; kişilerin gençliğini dinamik ve çocukluğunu heyecanlı geçirmesine olanak sağlamakla mümkün olacağından, ‘30’dan 22 çıkınca kaç kalır’ gibi matematik sorularına takılmamak gerekiyor. Muratdede gibi diğer köylerdeki çocuk ve gençlerin problemleri, beklentileri ve hedefleri irdelenmeli, uygun hizmet modeli üretilmelidir. Bu modelin üretilmesi, hayata geçirilmesi gibi konular zaman isteyebilir ancak; Halı saha, okul ve oyun parkı gibi ihtiyaçlar ilgi istiyor. Bunlar da olmayınca köyün cıvıltısı olmuyor, işin tadı kaçıyor. Görevli birimlere iletmek üzere notlarımızı aldığımız Muratdede köyündeki ziyaretimizde, ilgi ve alakalarını eksik etmeyen hemşerilerimize gönülden teşekkür ederiz’’ sözlerine yer verdi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum