Karaman'da heyelan korkusundan karı-koca ayrı yaşıyor

Karaman'da aralıklarla heyelan yaşanan bölgede iki protez bacağı ile yaşam mücadelesi veren..

Editör: Karamanca
02 Ocak 2020 - 10:07




Karaman'da 2015 yılından bu yana aralıklarla heyelan yaşanan bölgede iki protez bacağı ile yaşam mücadelesi veren yüzde 85 engelli Mustafa Tekeş yetkililerden yardım bekliyor. Tekeş AFAD tarafından 2017 yılında yapılan gabion toprakarme duvarın ve çelik ağ sisteminin 50 metre daha uzatılarak risk bölgesindeki evinide kapsamasını talep ediyor.

Karaman merkeze bağlı Yeşildere köyünde 2015 yılı mayıs ayında Kayadibi mevkisindeki tepede heyelan meydana geldi. Heyelanın ardından çok sayıda ev ve depo dev kaya parçalarının altında kaldı. Heyelanın ardından heyelan bölgesinde bulunan 14 ev ve depo için tahliye kararı verildi. 

Kararın ardından Mustafa Tekeş'in evi belediye lojmanına taşındı. 5 ay boyunca belediye lojmanında oturan Mustafa Tekeş evinin olduğu bölümde hiç bir çalışma başlatılmadığı yönünde BİMER'e ihbarda bulundu. BİMER'e yaptığı ihbarın ardından hayatının değiştiğini söyleyen Tekeş yeniden eski evine gönderildiğini söyledi.

2015 yılından bu yana aralıklarla devam eden heyelanlara dün bir yenisinin daha eklendiğini ve bir otomobil büyüklüğündeki kayaların yerinden koparak yuvarlandığını söyleyen Tekeş; “Evimizin karşısında bulunan tepede yine büyük bir heyelan meydana geldi. Çok büyük bir gürültü ile dev kaya parçaları yerinden koparak yuvarlandı. Heyelanı alt mahallede oturan komşularımız bile hissetmiş. Bizim bu bölgemizde ilk heyelan 2015 yılında olmuştu. 2015 yılından bu yana aralıklarla bu heyelanlar devam etti.

2015 yılındaki heyelanın ardından bizlerin evlerini boşalttılar bizi belediyenin lojmanına yerleştirdiler. Tahliyenin ardından geçen 5 ayda hiç bir çalışma başlatılmadığı için ben durumu BİMER'e ihbar ettim. Benim BİMER'e yaptığım ihbarın ardından 24 Aralık'ta beni lojmandan çıkararak yeniden evime gönderdiler. O dönemdede burada hiç bir tedbir alınmamıştı. O dönemden bu yana benim evimin olduğu bölümde halen bir tedbir alınmadı. Ben defalarca kez resmi kurumlara buradaki tehlikeyi yazılı olarak beyan ettim. O günden bu güne sadece benim evimin olduğu bölgede bir çalışma yapılmadı. Heyelan bölgesinin bazı bölümlerinde AFAD tarafından 2017 yılında gabion toprakarme duvar yapıldı ve çelik ağ sistemi çekildi. Dün yine burada büyük bir heyelan oldu AFAD ve jandarma ekipleri geldi bizlere bir şey söylemeden geri döndüler.

Bizler hangi sabah uyandığımızda bu dev kayalar üzerimizde olacak diye düşünerek hayatımıza devam ediyoruz. Ben artık yağışlı havalarda eşimi ve çocuklarımı Karaman'daki akrabalarımın yanına gönderiyorum. Bize AFAD yetkilileri bu bölgenin tetikleye tetikleye zaman içinde yıkılacağını söyledi. 2015 yılından bu yana bu alan bir birini tetikleye tetikleye heyelanlarla yıkılıyor. AFAD tarafından heyelanın yaşandığı bölgenin bizim eve gelen kısmına kadar 2017 yılında gabion toprakarme duvar ve çelik ağ sistemi yapıldı. Bizim evin bulunduğu alana 40 metre kala işi bıraktılar. Mademki burada tehlike vardı neden benim evimin üzerine bu işi yapmadınız tehlike yoktu neden benim evimi tahliye ettirdiniz. Bana neden eziyet ettiniz. Buradaki gabion toprakarme duvarın ve çelik ağ sisteminin yapılma sebebi bu duvarların altındaki binalar devletin burada devletin binalarını koruyorlar bizi vatandaşları değil. Buyrun bakın benim evimin üst kısmına burada korku duymadan yaşanılır mı yaşanılamaz mı yaşanılır denilirse ben yaşamaya devam edeceğim. Ben yetkilileri buradan göreve çağırıyor sağduyulu olmalarını istiyorum. Ben hastayım ve engelliyim bu işi tek başına yapamıyorum ve korku ilede yaşamak istemiyorum” dedi.

heyelan yeşildere

yeşildere heyelan

heyelan kayalar

karaman heyelan

mustafa tekeş

yeşildere mustafa tekeş

mustafa tekeş karaman

karaman

karamanda

mustafa tekeş heyelan

 

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum