Karaman'da fabrika işçileri hukuk mücadelesini kazandı

Karaman Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikada işten çıkartılan işçilerin hukuk mücadelesi..

Karaman'da fabrika işçileri hukuk mücadelesini kazandı
Editör: Karamanca
28 Ocak 2020 - 22:27




Karaman Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikada işten çıkartılan işçilerin hukuk mücadelesi sonuç verdi. İşçilerin işe iadelerine hükmeden mahkemeden ayrıca sendikal tazminat kararı çıktı.

Olay, Nisan 2019 tarihinde Karaman OSB’de faaliyet gösteren Slava Süt fabrikasında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, sendika üyesi oldukları gerekçesiyle 28 personelin iş sözleşmesi fesh edilerek işten çıkartıldı. İşlerine son verilen personel, fabrika kararından vazgeçmeyince mahkeme süreci başlattı.

Aradan geçen zaman içerisinde tarafları dinleyerek yeterli bilgiye ulaşan mahkeme, işveren fabrika tarafından yapılan feshin geçersizliğine hükmetti. Bu kararla birlikte işten çıkartılan personelin tekrar işlerine dönebilmelerinin önü açıldı. Mahkeme ayrıca işten çıkartılan personelin işsiz kaldığı günleri ve haksız yere işten çıkartıldığı durumlarını göz önünde bulundurarak tazminata hükmetti. Karaman iş mahkemesinde görülen dosya hakkındaki kararda şu ifadelere yer verildi;

1 – Davanın kabulü ile,
a- Davalı işveren tarafından yapılan feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine,
b – 6356 sayılı sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanunu madde 25 uyarınca; davacı işverence ödenmesi gereken tazminat miktarının 4857 sayılı kanunun 21. Maddesine göre işçinin başvurusu, işverenin işe başlatması veya başlatmaması şartına bağlı olmaksızın davacı işçinin 1 yıllık ücreti olan 30.717,12 TL/Brüt olarak belirlenmesine ve davalıdan tahsilinin gereğine,
c – Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde başvurması halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleştiği tarihine kadar gerçekleşen en çok 4 aya kadar ücret ve diğer hakları karşılığının 4857 sayılı kanunun madde 21/3 hükmü gereği 11.579,60 TL/Brüt olarak belirlenmesine ve davalıdan tahsilinin gerektiğine karar verildi.

 

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Ramazan Bahsi
    4 yıl önce
    Haksızlık karşısında egilmeyiniz zira hakkinizla birlikte serefinizi de kaybedersiniz.. ( hadis-i şerif) Tek gıda iş sendikasi başkanımız sayın Orhan soydan a ve değerli avukatimiz sayın Av. Hüseyin mutlu beye sonsuz teşekkürlerimizi sunar organize de çalışan diğer kardeşlerimize umut olması dileğiyle..