Fatma Uyanık davasında flaş gelişme

Karaman'ın Sarıveliler ilçesinde 5 Ekim 2017 tarihinde kaybolan Fatma Uyanık dosyasıyla ilgili tutuklu bulunan Mehmet V. ile oğlu Vahap V. ..

Fatma Uyanık davasında flaş gelişme
Editör: Karamanca
06 Eylül 2019 - 21:40




Karaman'ın Sarıveliler ilçesinde 5 Ekim 2017 tarihinde kaybolan Fatma Uyanık dosyasıyla ilgili tutuklu bulunan Mehmet V. ile oğlu Vahap V. bugün mahkemeye çıkartıldı. Ermenek M tipi kapalı cezaevinden sabah saatlerinde Ermenek adliyesine getirilen baba-oğul çıkarıldıkları Sulh Ceza mahkemesinde üzerlerine atılı iddiaları kabul etmedi. Baba Mehmet V. olay günü alkollü olduğunu ve hafıza kaybı yaşadığından birçok olayı hatırlamadını söyledi. Şüpheli Vahap V., ilk ifadesinde Fatma Uyanık’ı olay günü görmediğini söylemesine karşın, sonraki ifadesinde görüp araca aldığını söylemişti. Bugünkü duruşmada ise ikinci ifadesinden de vazgeçip olay günü maktule Uyanık’ı görmediğini söyledi. Sabah başlayan duruşma gece saat 00.30'a kadar sürdü. Verilen ifadeler neticesinde mahkeme; şüpheliler Mehmet V. ile Vahap V.’nın tutukluluk hallerinin devamı şeklinde karar verdi. Bir sonraki duruşma için se 31 Ekim 2019 tarihi belirlendi.

Dosyanın yeniden açılma süreci

Üzerinden bir buçuk yıl geçmesine karşın kendisine ait hiçbir ize rastlanmayan Fatma Uyanık’ın yakınları, Müge Anlı’nın sunduğu ulusal TV programına katıldı. İlçeden çeşitli vatandaşların telefon veya programa katılarak verdikleri beyanlar arasından Vahap V.’nin çelişkili sözleri üzerinde şüpheler yoğunlaştı. Programın hemen ardından Karaman’a yeni atanan savcı uzun süredir cevapsız sorularla bekleyen dosyayı Nisan 2019’da açtı. Yeniden başlatılan çalışmalar kapsamında; olaya ilişkin tutanaklar, HTS kayıtları, müşteki ve tanık ifadeleri, şüpheli savunmaları, Konya Emniyet Müdürlüğü siber suçlarla mücadele şube müdürlüğü tarafından düzenlenen imei üzerinden cep telefonu inceleme raporu, PTS kayıtları, GSM baz istasyonu bilgileri ve bilirkişi inceleme raporlarını tekrar inceleyen savcı gözaltı kararı verdi. Savcının talimatıyla gözaltına alınan 4 kişiden 2’si serbest bırakılırken, Mehmet V. (47) ve oğlu Vahap V. (24) 72 saatlik sorgunun ardından; ‘’iştirak halinde kasten adam öldürme, nitelikli cinsel saldırı, cebir tehdit veya hile kullanarak cinsel amaçla kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme’’ şüphesiyle tutuklanarak Ermenek M tipi kapalı cezaevine gönderildi.

Fatma Uyanık ile son temas kuran kişi olan Vahap V.’nın çelişkili ifadesi

Şüpheli Vahap V. Ekim 2017 tarihindeki ifadesinde; saat 09.00 sıralarında çalışmak için şantiyeye geldiğini, 15.00 sıralarında şantiyeden çıkıp hiç durmadan ilçe merkezine gittiğini, giderken Fatma Uyanık’ı görmediğini söyledi. Vahap V. İfadesinde ayrıca; şantiyeden ilçeye gelir gelmez A. Ö. İsimli arkadaşı ile buluşarak Ütmelik Mevkiindeki bağ evine gittiklerini, orada bir süre kaldıktan sonra şantiyeye gidip melemen yediklerini ardından tekrar Ütmelik mevkiindeki bağ evine gittiklerini ve o sırada Jandarma araçlarının Fatma Uyanık’ın bahçesinde arama yaptığını gördüğünü söyledi. Şüpheli Vahap V.’nın O akşam kendisini arayarak Fatma Uyanık’ı soran Jandarma personeline ‘tanımıyorum’ dediği öğrenildi. Vahap V., İlk resmi ifadesinin ardından 08.04.2019 tarihinde Sulh Ceza hakimliği sorgusunda ‘’olay tarihinde şimdiki eşi ile flört halinde olduğunu ve sürekli ismi ile anılmasının evliliğine engel olacağı düşüncesiyle vermesi gerektiği ifadeyi veremediği’’ gerekçesiyle önceki verdiği ifadelerinden vazgeçtiğini söyledi. Şüpheli Vahap V. Kısmi ikrar içeren 08.04.2019 tarihli ifadesinde; ‘’06.10.2017 günü saat 15.30 sıralarında şantiyeden çıktım. Çıkış yaptıktan hemen sonra bir adam bana el etti ancak, arkamdan gelen kırmızı tofaş aracın alacağı düşüncesiyle durmayarak yoluma devam ettim. (Civardaki kamera kayıtları incelendiğinde kırmızı bir otomobilin olay günü orada olmadığı tespit ediliyor) Daha sonra bahçelerinin önünden geçerken Fatma Uyanık bana durmam için el etti. İlk önce durmadım fakat dikiz aynasından baktığımdan Fatma’nın ısrarla durmam için el ettiğini gördüm ve dayanamayarak durdum. Fatma kendisini ve yükünü ilçeye kadar götürmemi teklif etti. Bende ‘’ben sadece seni alırım’’ dedim. Fatma aracın kasasındayken 3 km sonra keskin virajda aracın arka kısmından küt diye ağaç dalına sürtmüş gibi bir ses duydum. Killiğin tepesinde banka hesabına bakmak üzere durduğumda dikiz aynasından Fatma’nın kasada olmadığını fark ettim. (Kamera kaydı incelemelerinde Vahap V.’nın şantiyeden gelirken Killik mevkisinde durmaksızın doğrudan bahçesine gittiği, ardından ilçe yolunda telefon görüşmesi yaptığı anlaşıldı) Daha önce çıkan sesin Fatma’nın araçtan düşme sesi olabileceğini düşündüm ancak, aracı durdurduğum için belki de inmiştir ihtimali de verdim. Orada bir telefon görüşmesi yaparak Turcalar dağ yolu üzerindeki kendi bahçeme giderek elma aldım. İlçeye döndüğümde A. Ö. Yanıma geldi ve şantiye bekçisi H.’nin hesabına para yatıp yatmadığını kontrol ettikten sonra kartı bekçi H.’a teslim etmek üzere şantiyeye doğru yola çıktık. Fatma’nın düştüğü yerden geçerken yavaş yavaş ilerledim fakat orada göremedim. (yukarıda bahsettiğimiz kırmızı otomobilin arkasından gelip almış olabileceğini söylüyor) Şantiyeye vardığımızda bekçi H. Bir kızın kaybolduğunu söyledi’’ diye konuştu.

Toprak teşhisi

Şüpheli Vahap V.’nın olay günü ilçe merkezine geldiğinde diz altından itibaren yoğun bir şekilde çamur içerisinde olduğunu gören tanığa, Fatma Uyanık’a ait Katrancık mevkisindeki bahçeden numune alınarak renk ve nitelik benzemesi soruldu. Görgü tanığı Vahap V.’nın diz altından itibaren görülen çamurla numune toprağın aynı renk olduğunu teşhis etti. Öte yandan Vahap V.’nın Müge Anlı’nın programında kendisine yöneltilen ‘’neden arama çalışmalarına yardım etmediniz’’ sorusuna, ‘’bir kız kaybolduğunu bilsem giderdim’’ şeklinde cevap vermişti. Fakat aynı yayının devamında benzer soruya ‘’alkollüyüm neden arama çalışmalarına gideyim’’ demesi dikkat çekmişti.

İntihar veya rızası ile terk etme yok

Ailesi ve sosyal çevresinden edinilen bilgilere göre annesi ve kız kardeşleri ile yaşayan Fatma Uyanık; genel itibariyle neşeli, sevecen, örf ve adetlere sıkı bağlı, flört gibi gönül ilişkilerine karşı ve evliliğin bölgede alışılagelmiş şekliyle görücü usulü olması gerektiğine inanan birisi. Maktule Fatma’nın görüştüğü kişilerin ekseriyetle ailece bilinen hemcinsleri olduğu ve bir erkekle duygusal ilişkisinin olmadığı öğrenildi. Babasından kalma yetim aylığı ve bahçe işlerinden elde ettiği düşük meblağlı ziynet eşyası bulunuyor. Olay günü bahçeye giderken ziynet eşyalarını, nüfus cüzdanını ve herhangi bir çamaşır&kıyafet gibi şahsi eşyasını yanına almamış. Ayrıca olay günü Fatma Uyanık’ın annesinin kendisinden istediği lahanayı kestiği ve bahçe işlerinde kullanılan aletleri bahçe evine koyarak kapısını kilitlediği de düşünüldüğünde bir intihar veyahut kendi rızası ile bölgeyi terk etme niyeti olmadığı anlaşılıyor.

‘’Fatma’yı halamın oğlu istemeseydi ben isterdim’’

Şüpheli Vahap V. ile maktule Fatma Uyanık’ın Sarıveliler ilçesinin merkez mahallesinde ikamet ettikleri ve evleri arasında 50 metre mesafe olduğu öğrenildi. Vahap V.’nın halasının oğlunun Fatma Uyanık ortadan kaybolmadan 1 ay önce evlenmek için talip olduğu ancak, maktulenin bu evliliği kabul etmediği bilgi edinildi. Ayrıca tanık beyanlarından; Vahap V.’nın çalıştığı şantiyeye, maktule ve ailesinin ise bahçelerine çok kez aynı araçla gittikleri öğrenildi. Bir tanık beyanında; Vahap V.’nın akrabası ile, hakkında konuşurlarken akrabanın kendisine ‘’benim yeğenimin günahını alıyorlar, yeğenim ‘Fatma’yı halamın oğlu istemeseydi ben isterdim’’ demiş, dediğini söyledi. Anne Zahide Uyanık O akrabanın kendisine de ‘’yeğenim Fatma’yı halamın oğlu istemeseydi ben isterdim demiş’’ dediğini söyledi. Bu beyanları savcılık; Vahap V.’nın ‘maktuleyi kendisine hedef seçtiği’ konusunda, şüpheli buldu.

Olayın geçmişi

Karaman'ın Sarıveliler ilçesinde yaşayan (32), 5 Ekim 2017 tarihinde annesi Zahide Uyanık ile birlikte ilçeye bağlı Katrancık mevkisinde bulunan yayladaki bahçelerine gitti. Genç kadın, bahçedeki yarım kalan sebzeleri suladıktan sonra ‘akşama doğru ben kendim gelirim' diyerek annesini öğle saatlerinde ilçedeki evlerine gönderdi. Havanın kararmasına rağmen kızlarının eve dönmemesi üzerine telaşlanan ailesi durumu hemen jandarmaya bildirdi. Jandarma ve vatandaşların aramalarından sonuç çıkmayınca Karaman AFAD'dan yardım istendi. AFAD ekibi, bağ evinin bulunduğu bölgede uzun süre arama yaptı, ancak Fatma Uyanık'a dair herhangi bir bulguya rastlanmadı. Ekipler bir süre sonra arama kurtarma çalışmalarını sonlandırdı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum