Af bekleyen binlerce mahkumu heyecanlandıran haber

Aylardır cezaevlerindeki mahkumların yanı sıra mahkum yakınlarının da dikkatle takip ettiği infaz indirimi konusunda mecliste hareketlilik yaşanıyor.

Af bekleyen binlerce mahkumu heyecanlandıran haber
Editör: Karamanca
23 Mart 2020 - 17:50




Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ‘Af yasası’ olarak değerlendirilen infaz düzenlemesi sunuldu. Haziran 2019’da başlayan konuda önemli ölçüde yol alındı.

Terör, uyuşturucu, kadın ve çocuklara karşı işlenen suçlar hariç olmak üzere, “kamuoyunun vicdanını sızlatmayacak” suçlarda ceza indirimine gidilmesine yönelik çalışma hakkında, Ceza İnfaz Kanunu'nda (CİK) yapılacak değişikliklerin seçim sonrası Meclis gündemine geleceği 2019 Haziran ayında duyurulmuştu. Cezaevlerindeki binlerce mahkumun yanı sıra mahkum yakınları da heyecanlandıran olayda sıcak gelişmeler yaşandı. Seçimlerin ardından aralıklarla dile getirilen konu, AK Parti Heyeti’nin Cuma günü MHP ile görüşmesi sonrası bir anda ülke gündemine oturdu. Ak Parti, infaz düzenlemesini görüşmek üzere yarın CHP ve İYİ Parti'yi TBMM'de ziyaret edecek. AK Parti heyetinin CHP'yi saat 10.00'da, İYİ Parti'yi ise saat 14.00'te ziyaret etmesi bekleniyor.

Süreç Haziran 2019

Erdoğan'ın Haziran 2019’da “Meclis'te görüşüleceğini” söylediği düzenleme af değil, bazı suçlarla ilgili ceza indirimini kapsayacağı belirtilmişti. AK Parti'nin hukukçu kurmayları ve Adalet Bakanlığı uzun zamandır cezaevlerindeki doluluğu düşürecek bir paket üzerinde çalışıyordu. Pakette, cezaevlerinde kalma sürelerinin düşürülmesi, bazı suçların para cezasına çevrilebilmesi gibi düzenlemelere gidilmesi bekleniyor. Cezasının yüzde 66'sını çeken adli suçlara ilişkin cezalarda değişikliğe gidilerek bu oranın yüzde 50'ye çekileceği öngörülüyor. Bu durumda örneğin 10 yıl hapis cezası alan bir kişi mevcut sistemde 6 yıl 6 ay cezaevinde kalırken, bu süre yeni düzenleme ile 5 yıla inecek. Düzenleme geriye doğru yürüyeceği için cezasının yüzde 50'sini çekenler şartlı salıverme hükümlerinden yararlanarak dışarı çıkabilecek.

Cezaevlerini salgından korumak imkânsız

Araştırmacı Yazar Hukukçu Hüseyin Demir, koronavirüs salgınının sıçraması halinde kontrol edilemez sonuçlar doğurabilme riski taşıdığını belirterek, ‘’233 bin kapasiteli cezaevlerinde 300 bine yakın tutuklu ve hükümlünün hayati koşulları düşünülerek, ivedi olarak af yasası-ceza indirimi bir an önce ele alınmalı. Ceza evlerinin tekrar dolmasında çok büyük etkiye sahip adli sicil kaydında bir seferliğine, adli sicil affı çıkarılması toplum yararı açısından önemli’’ dedi. Demir; 55 bin çalışan olan cezaevlerini Korona virüs salgınından korumanın imkansız olacağını belirterek, ‘Gardiyanlar virüsü ceza infaz kurumlarına taşıyabilir’ uyarısında bulunmuştu.

Hukuk ve sağlık camiasından uzmanların aralıklarla yaptıkları açıklamalar ve siyasi partilerdeki hareketlilik üzerine gündemin en önemli maddeleri arasına giren af için gözler mecliste. Ak Parti’nin yarın CHP ve İYİ Parti'yi TBMM'de ziyaret etmesinin ardından sıcak gelişmeler yaşanacağı tahmin ediliyor. Koronavirüsle mücadele kapsamında cezaevlerindeki mahkum sayısının azaltılması konusunda, partiler hemfikir oldukları takdirde konu mecliste tekrar görüşülecek. Paket halinde açıklanması beklenen af veya infaz indirimi ile binlerce mahkumun özgürlüğüne kavuşması bekleniyor.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum