Reklam

MHP Teşkilatı'nın Morcalı köy ziyareti

Milliyetçi Hareket Partisi Karaman teşkilatı Morcalı Köyü’nü ziyaret etti. Ziyarete; İl Başkanı..

MHP Teşkilatı'nın Morcalı köy ziyareti
Editör: Karamanca
29 Kasım 2019 - 19:07




Milliyetçi Hareket Partisi Karaman teşkilatı Morcalı Köyü’nü ziyaret etti. Ziyarete; İl Başkanı Mahmut Ünüvar, İl Genel Meclisi Üyesi ve Köylere Hizmet Götürme Birliği Encümeni Adem Gök ve yöneticiler katıldı.

Köy kahvehanesinde vatandaşlarla bir araya gelen MHP heyeti, sohbet ederek sorunlarını dinledi. Birçok özelliğinin yanında Morcalı’nın ayrı övünç sahibi olduğunu söyleyen Başkan Ünüvar, ‘’Bizler için güven, işgal edilmiş vatanlar için ilham kaynağı olan Çanakkale’de o diriliş ruhuna can vermiş nadide bir köyümüzdür Morcalı. Bu vesileyle; Çanakkale cephesi Sığındere’de şahadet şerbetini içmiş, köyün, köylünün ve hepimizin medar-ı iftiharı olan Morcalılı piyade er Memiş oğlu Mehmet’i rahmet, minnet ve şükranla anıyor, manevi şahsiyeti önünde saygı ile eğiliyorum’’ dedi.

Morcalı Köyü’nde yıllarca köylünün gelir kaynağı olan üzüm bağlarının kaybolduğunu belirten Başkan Ünüvar ziyarete dair açıklamasında; ‘’Bir dönem üzüm bağlarıyla anılan köyde artık üzüm, üretici tarafından rağbet görmez hale geldi. Teknoloji birçok sektör ve ürün üretiminin imdadına yetişirken, üzüm konusunda geç kaldı. Birçok köyümüzde ilgili kurumlarca muhtarlıklara teslimi yapılan, üzümün pekmez olma yolundaki meşakkatini hafifleten üzüm sıkma makinesi var ancak, örneğin Morcalı’da bağ, olağanüstü azalmış durumda. Öte yandan köse fasulyesi oldukça lezzetli ve meşhur olan köyün bu ürün üzerindeki iddiası da her geçen gün güç kaybediyor. Aslında Morcalı’da tarım günümüze bakıldığında birçok köye nazaran daha bilinçli yapılıyor ancak, ürün çeşitliliği konusunda geçmişe bakınca düşüş olduğu ortaya çıkıyor. Çeşitliliği azaltırken belirli bir kaleme yönelmek ve o kalemde iddia sahibi olmak hedefi güdülüyorsa bu mantıklı bir yol olur.

 Morcalı Köyü için böyle bir hedefin olmadığını bilinçli bir çeşitlilik azaltması olmadığından hepimiz biliyoruz. Önceden çok kalemde üretim yapılırken şimdi daha az kaleme düşüşün tek nedeni ilgili kurumlarca bilinçli bir yönlendirme yapılmadığının resmi. Burada yeniden bağları canlandırmaya çalışmak veya farklı bir ürün denemesi yapmak zaman kaybından başka bir şey olmaz. Morcalı’ya yapılacak en büyük iyilik; köylüyü soğan üretimi konusunda örgütlemek ve o soğanın pazarını genişletmek olur.

 Köse fasulye için de düşünülebilir ancak, öncelikle Morcalı Soğanı için coğrafi işaret alınmalıdır. Balıkesir’in Erdek ilçesinde yetişen mor soğan geçtiğimiz yıl aldığı coğrafi işaretle, Morcalı soğanı kadar ömürlü olmamasına karşın kendisine ciddi bir pazar buldu. Morcalı soğanı; belirgin nitelikleri, ünü, dayanırlığı ve diğer özellikleri ile coğrafi işaret alması durumunda köyün azalan ürün çeşitliliğini bir sıkıntı olmaktan çıkarıp doğru bir hedefle buluşturmuş olur. Pazardaki payı genişleyen soğan, örtü altı yetiştiriciliği ve domates üretimi gibi sürekli arayış içerisinde olan köylü için büyük bir gelir kapısı olur. Ziyaretimiz vesilesi ile ilgili kurumlara iletip takipçisi olmak üzere köye dair notlarımızı aldık. Bu vesileyle gönlünü bizlere açan, çayına ve muhabbetine ortak eden âlicenap köy halkına teşekkürlerimi sunarım’’ diye söyledi.

mahmut ünüvar

adem gök

adem gök karaman

mhp morcalı

karaman mhp

mhp morcalıda

durmuş yıldızbaş

morcali ziyareti

mahmut ünüvar mhp

nurullah necat güven

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum