Reklam

Emekli Kurmay Albay Dr. Cüneyt Küsmez harekâtı değerlendirdi

Türk Silahlı Kuvvetleri ile Suriye Milli Ordusu tarafından Fırat'ın doğusuna yönelik başlattığı Barış Pınarı Harekatı ..

Emekli Kurmay Albay Dr. Cüneyt Küsmez harekâtı değerlendirdi
Editör: Karamanca
13 Ekim 2019 - 09:17




Türk Silahlı Kuvvetleri ile Suriye Milli Ordusu tarafından Fırat'ın doğusuna yönelik başlattığı Barış Pınarı Harekatı 4 günü geride bıraktı. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız eski Tunceli Alay Komutanı emekli Kurmay Albay Dr. Cüneyt Küsmez, 12.10.2019 (Dün) haber sitemize harekâtın 4 gününü değerlendirdi. Dr. Cüneyt Küsmez’in konuyla ilgili görüşleri şöyle;

‘’Türk Silahlı Kuvvetleri’nin; bölgeye barışı getirmek maksadıyla uzun yıllardır açıklamalarıyla kendisine karşı tehdit olarak gördüğü, Dünya kamuoyuna sunduğu, bölgede kendisine bitişik konumda olan PKK/PYD terör örgütü unsurlarını etkisiz hale getirmek ve haklı davasını icra etmek üzere başlattığı harekâtın 4. Günündeyiz. Hareket 480 kilometrelik bir mesafede ve ön görüldüğü üzere 30 ila 35 kilometrelik bir derinlikte icra edilmektedir. Harekâtın icra edildiği sahanın batı ucu Münbiç’te doğu ucu ise Kamışlı’da bulunmakta. Dolayısıyla bu geniş harekât sahası içerisinde PKK/PYD terör örgütünün sıklıkla kullandığı Tel Abyad, Resulayn, Ayn El Arab ve Kamışlı bölgeleri doğrudan harekât sahası içerisinde kontrol edilmesi gereken bölgeler. Bu bölgelerde PKK/PYD unsurlarının bulunduğunu, bu bölgelerden Akçakale’ye Ceylanpınar’a ve Kamışlı’ya hava saldırılarıyla da görüyoruz.

Bugün PKK’nın Suruç’a yapmış olduğu havan saldırısı ile sivil vatandaşlarımız şehit edilmiş, bundan önceki günde Kamışlı’dan yaptıkları havan saldırısıyla Nusaybin’de 8 vatandaşımız şehit olmuştur. Dolayısıyla bu bizim haklı davamızın da bir ispatıdır. Yani bu bölgede PKK/PYD varlığı söz konusudur ve bu terör unsurları bölgemizi tehdit etmektedir. Buradan aslında şunu da açıkça görebiliyoruz ki, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin de ısrarla üzerinde durduğu ‘Beka’ söyleminin ne derece ciddi bir durum olduğu bu harekâtla ortaya çıkmıştır. Harekâtın ağırlık merkezi Tel Abyad ve Resulayn bölgesi, bu bölge hem doğudan hem batıdan toplam 4 kol halinde girme bölgeleri oluşturmak üzere kara harekâtı üzerinden yoğunlaşmıştır. Harekâtın diğer bir boyutu da, harekât sahasının batı bölgesinden Suriye Milli Ordusu’da kendi kuvvetleriyle M4 karayoluna inmiştir. Harekât sahasının Güney sınırlarını belirlediğinden bu karayolu bizim için stratejik değerdedir. Bu bakımdan baktığımızda harekât hem Resulayn hem Tel Abyad bölgesinde ilerliyor. Harekâtın ağırlık merkezini teşkil eden bu iki yerleşim yerlerinin etrafında PKK/PYD terör örgütünün bulunduğu köyler temizlenmiştir. Yerleşim yerlerinin çevresi ile irtibatının kesilmesi, bu köylerin PKK/PYD terör örgütünden temizlenmesi ve ağırlık merkezi olan iki yerleşim yerine girip kontrol edilmesi dikkate alındığında harekât zor ve hassas bir konumdadır. Bunu ordumuz Resulayn itibariyle başarmıştır. Bu bakımdan harekâtın saha itibariyle genel konumu 4. Gününde budur.

Harekât aynı zamanda Milli Savunma Bakanlığı’nın ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın Dünya kamuoyunu bilgilendirmesi bakımından da önemlidir. Harekât icra edilirken hem de bilgilendirme safhası yürütülmektedir. Dikkat edildiğinde hem Avrupa’nın hem ABD’nin Türkiye’ye bu konuda diplomatik bir baskısı olduğunu da görüyoruz. Burada PKK/PYD terör örgütüne karşı bir harekât yapıldığı söylenmesine karşın onlar kütlere karşı bir harekât icra edildiği vurgusu yapmaktalar. Bu durumda Dünya kamuoyunun diplomatik yoldan aydınlatılması, ifade edilmesi gerekiyor. Bunu da Türk dış işleri, Milli Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanımızın bizzat kendisi yerine getirmektedir. Bu harekâtın üçüncü bir safhası da; harekât sahasının temizlenmesinin ardından yurt dışında bulunan Suriyelilerin ilk açıklamaya göre yaklaşık 1 milyonunun, güvenlikli olan bu bölgelerde iskanının sağlanmasıdır. Bugün itibariyle Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada 14 tane ilçenin ve 70 civarında köyün yeniden teşkil edileceği ve buraya Türkiye’deki sığınmacıların iskan edileceği söylenmiştir. Yani bir taraftan haklı maksatlarla harekâtı icra edeceksiniz, bir taraftan bu harekâtın haklı olduğunu dış kamuoyuna izah edeceksiniz hem de bunu bölgenin demografik yapısını değiştiren PKK/PYD terör örgütüne karşı yapacağınız ekonomik ve sosyal değişiklerle buradaki dengeyi, huzuru sağlayacaksınız. Bu bakımdan harekât 4. Gününde başarılıdır ve başarılı bir şekilde de devam etmektedir’’

YORUMLAR

  • 0 Yorum