Mehmet Bayram: Tarımsal sulama suyunu ekonomik kullanmalıyız

Karaman'da son dönemlerdeki yağışlarla barajlardaki su seviyeleri artmaya devam..

Mehmet Bayram: Tarımsal sulama suyunu ekonomik kullanmalıyız
Editör: Karamanca
17 Nisan 2019 - 12:11




Karaman'da son dönemlerdeki yağışlarla barajlardaki su seviyeleri artmaya devam ediyor.

Bu yıl Karaman'ı da içine alan Konya Ovası'nda yağışların şu ana kadar iyi gittiğini söyleyen Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, "İnşallah bundan sonraki nisan yağışlarımız da iyi giderse çiftçi iyi bir yıl atlatacak." dedi.

Girdi maliyetlerinin yüksekliğinden yakınan Başkan Bayram "Mahsul hasat zamanı para etmediği için çiftçimizin de böyle bir sıkıntısı var. Barajlarımızda doluluk oranı yaklaşık yüzde 60'larda. Gödet barajımızda bugün itibarı ile Yaklaşık 71 milyon metre küp su bulunmaktadır ama Karaman'da eskiden sadece şeker pancarı, hububat yani arpa, buğday ekilirken bugün Çiftçi tamamen buğday ve diğer şeyler para kazandırmadığı için tamamıyla yeşil mahsule yönelmeye başladı. Çünkü üreticimiz yaşantısını sürdürebilmemiz için mutlak surette kazanması lazım.

4 yıldır girdi maliyetlerinin iki katı artmasına rağmen hububatın fiyatı hep aynı kaldı. O yüzden çiftçilerimiz ister istemez para kazanmak için, yeşil mahsule doğru kaymaya başladı" ifadelerini kullandı.

SU SIKINTIMIZ VAR

Su ile alakalı sıkıntılar yaşadıklarını belirten Bayram, "Mahsulü ekiyorsun barajda su bitti diyorlar. Bu en büyük sorunumuz. Barajlarımızda kapalı devre sulama sistemi olmaması bunun yerine vahşi sulama yapılması suyumuzun horca akıp gitmesine neden oluyor. Ürünlerimiz susuz kalıyor. Burada bir sıkıntı var. Çiftçilerimizin tarımsal sulama suyunu daha ekonomik kullanması için başta Gödet Barajı'mızın kapalı devre sulama sistemine geçmesi gerekiyor.

Ne kadar su var, ne kadar arazi sulanabilir bunların hepsinin kontrol altına alınması lazım. Karamanlı üreticilerimizin maliyetlerini düşürmek açısından en önemli sorunlarımızdan birisi olan kapalı devre sulama sistemine geçmek için tüm Karamalı siyasi bürokrat ve STK temsilcilerimizden üreticilerimiz adına destek bekliyoruz. Bunu hep birlikte çözmemiz lazım" dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum