Karaman'da 1 liradan kopartılan elma nasıl 3'e katlıyor?

Habertürk TV'nin sevilen programı Teke Tek'te Karaman Elma'sı nın dalından tüketiciye kadar ..

Karaman'da 1 liradan kopartılan elma nasıl 3'e katlıyor?
Editör: Karamanca
05 Mart 2019 - 22:36




Habertürk TV'nin sevilen programı Teke Tek'te Karaman Elma'sı nın dalından tüketiciye kadar hangi aşamalardan geçtiği ve fiyatı konuşuldu.

Fatih Altaylı'nın sunuculuğunu yaptığı, geçtiğimiz günlerde yayımlanan programda; Sebze, meyve ve et fiyatları neden yüksek, sorumlusu kim? Tanzim satışları geçici bir çözüm mü yoksa yeni ve uygulanabilir bir modelin habercisi mi? Gıda fiyatlarında istikrar hangi tarım politikalarıyla mümkün olabilir? sorularının cevapları arandı. TÜSEDAD Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ali Koç'un görüşlerini söyledikleri programda Karaman'da yetişen elmanın tüketiciye kadar olan aşamalarının yanı sıra fiyatlandırması yapıldı.

Türkiye Halciler Federasyonu başkanı Yüksel Tavşan tarafından elmanın dalından 1 TL'ye çıkış yapıp 3,5 TL'ye ulaşan süreci aşama aşama anlatıldı. Yüksel Tavşan'ın anlatımı şöyle;

Dalda: 1 TL
Toplama: 0, 15 TL
Soğuk taşıma: 0,03 TL
Soğuk hava: 0,20 TL
İlaçlama-Smartfresh: 0,16 TL
Elleçleme: 0, 15 TL
Viyol: 0,10 TL
Kasa Dönüşüm: 0,15 TL
Nakliye: 0,15 TL
Hal Masrafı: 0,25 TL
Toplam: 2,34 Bu fiyata satılan elma ancak kendisini kurtarır.

Ancak, bunun perakendeye gittiğini düşünürsek fiyat değişir. Perakendeci bu fiyatın üzerine yüzde 50 koyarsa işin içinden çıkabilir. Çünkü %8 KDV var ve bu oran brüt kârın %25'i ni götürüyor. Öte yandan perakendeci açısından zayi oranları da olduğundan ancak bu şekilde satışla kâr yapabilir. Dolayısı ile 1 TL'ye dalından kopartılan elma tüketiciye 3,5 TL'den ulaşmış olur.


5273

YORUMLAR

  • 0 Yorum