Reklam

Küresel Risk İştahı Artarken Altın Fiyatları Düştü

Altın fiyatları küresel piyasalarda oluşan iyimserlikle geriledi. Risk iştahındaki artışla birlikte..

Küresel Risk İştahı Artarken Altın Fiyatları Düştü
Editör: Karamanca
18 Ocak 2019 - 13:45




Altın fiyatları küresel piyasalarda oluşan iyimserlikle geriledi. Risk iştahındaki artışla birlikte Asya piyasalarından sonra Avrupa piyasaları da günü yükselişte geçirirken ons altının 1.284 dolara kadar gerilediği görüldü. Piyasalardaki oynaklığın görece azalması kıymetli metal üzerine baskı yaparken ABD 10 yıllık tahvil getirilerindeki iyileşme bu baskıyı artırıyor. Öte yandan küresel büyümeye dair endişeler sürerken Bank of America Merrill Lynch Euro Bölgesi büyüme tahminini düşürdüğünü açıkladı. Yatırımcılar ise altın fiyatlarının önümüzdeki yıllarda yükselmeye devam edeceğini öngörüyor.

Dün ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in Çin mallarına uygulanan gümrük vergisinin kesileceği yönünde yaptığı iddia edilen açıklamaların piyasalara etkisi olumlu oldu. Perşembe günü ABD piyasaları günü yükselişle kapattıktan sonra Asya piyasalarının da Cuma günü kazanç gösterdiği görüldü. Avrupa piyasalarının ise günü yükselişle açmasıyla birlikte altın fiyatları 1.284 dolara kadar çekildi.

Spot altın 15:52 itibariyle 1.285,54 dolardan işlem görürken dolar endeksinin 96,03’ye gerilediği görülüyor. için buraya bakabilirsiniz.

Ancak dolar endeksinde görülen gerilemeye rağmen piyasalardaki iyimserlikle birlikte altın fiyatları yükselmekte zorlanıyor. Öte yandan açıklanan güçlü ekonomik verilerle birlikte ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin 2,77’nin üzerine çıkması altın fiyatlarını baskılayan bir başka etken olarak göze çarpıyor. ABD’de perşembe günü açıklanan verilerde işsizlik haklarından yararlanma başvurularının azalarak beş haftanın en düşüğüne gerilediği görülmüştü.

Çin ve Avrupa’da açıklanan verilerle birlikte büyümenin yavaşladığı görülürken Bank of America Merrill Lynch Cuma günü yaptığı açıklamada Euro Bölgesi büyüme tahminini düşürdüğünü duyurdu. Açıklamada 2019 büyüme tahmininin %1,4’ten %1,1’e çekildiği belirtilirken ticari belirsizliğin ve Çin tarafından gelen zayıf ekonomik verilerin Euro Bölgesi ekonomisini olumsuz etkilediğine vurgu yapıldı. Euro Bölgesi’nin yabancı para birimlerinde değerlenme, dış talepteki düşüş ve ticari politika belirsizliğiyle birlikte üçlü dezavantajla karşı karşıya olduğu belirtildi. Banka ayrıca petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle enflasyon tahminini geçen hafta %1’e çekmişti.

Öte yandan TD Securities’e göre merkez bankaları altına olan ilgiyi sürdürür ve altın rezervlerini artırmaya devam ederse fiyatlar 2020’ye kadar 1.400 doları bulabilir. TDS Baş Küresel Stratejisti Bart Melek Perşembe günü yayınlanan bir notta altın fiyatlarının kısa vadede belli bir aralıkta seyretmesini beklediklerini belirterek, doların zayıflaması, Amerikan merkez bankasının daha güvercin duruş sergilemesi ve Çin ve gelişmekte olan piyasalardaki risklerin artmasıyla birlikte altını baskılayan faktörlerin yavaş yavaş ortadan kalkacağına vurgu yaptı. Merkez bankaları altın varlıklarının önümüzdeki iki senede 800 ton artmasının beklendiğini söyleyen Melek, Rusya, Türkiye, Kazakistan, Hindistan ve Çin’in devam eden alımlarıyla birlikte fiyatların iyimser tahminlerin de üzerine çıkabileceğini belirtti. Melek, merkez bankalarının yabancı para varlıklarını, halen yabancı para rezervlerinin %60’ını temsil eden Amerikan dolarının etkisinden kurtarma isteğinin bu alımda etkili olduğuna vurgu yaptı.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum