Karamanlılar Torosların organik zeytinyağını sevdi

Karaman'ın mikroklima özelliği taşıyan Göksu Vadisi'ndeki köylerinde kimyasal ilaç kullanılmadan üretilen..

Karamanlılar Torosların organik zeytinyağını sevdi
Editör: Karamanca
16 Kasım 2018 - 11:17




Karaman'ın mikroklima özelliği taşıyan Göksu Vadisi'ndeki köylerinde kimyasal ilaç kullanılmadan üretilen zeytinler, sofralık veya zeytinyağı olarak birçok kente gönderiliyor.

Toros Dağları'nın ortasından gelerek geçtiği yerlerde mikroklima etkisi oluşturan Göksu nehri, bu bölgelerde sıcak iklimde yetişebilen birçok meyve ve sebzenin üretimine imkân tanıyor. Karaman'ın Göksu'ya yakın birçok köyünde üretilen yıllık yaklaşık 4 bin ton zeytinin bir kısmı sofralık olarak tüketilirken, önemli bir bölümü de işlenerek zeytinyağına dönüştürülüyor.

Karaman’da zeytinyağı tesisi bulunmadığı için zeytinlerini Mersin'in Mut ilçesine bağlı Göksu Mahallesi'ne götüren Karamanlı çiftçiler, buradaki tesise çuvallarla getirdikleri zeytinlerden çıkan organik zeytinyağını bidonlara dolduruyor. Göksu Mahallesi'nde zeytin işleme tesisi olan Yusuf Aydoğan, yaptığı açıklamada, zeytinin vadideki köyler için önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu söyledi.

Birçok şehre gönderiliyor

Özellikle Ekim ve kasım aylarında köyün zeytin alım merkezi haline geldiğini söyleyen Aydoğan, "Mut ilçesine bağlı bize yakın köyler ile Karaman'ın köylerinde üretilen zeytinler buraya gelir. Bu durum köyde bir nevi zeytin borsası oluşturur. Burada toplanan zeytinler tüccarlar tarafından alınarak ülkenin birçok yerine gönderilir." Dedi.

Üreticilerin sofralık zeytin ile yağlık zeytini ayırdığını söyleyen Aydoğan;

"Buraya getirilen zeytinler ilke işlem olarak elenir. İri olanlar sofralık olarak satılırken, elek altı olanlar ise zeytinyağı olarak değerlendirilir. Birçok kişi sofralık zeytin fiyatını ucuz bulursa tüm mahsulü zeytinyağı yaptırır. Elenen zeytin yıkandıktan sonra 35 derece suda hamur olur, sonra makinede yağından ayrılır. Kalitesi yüksek olan zeytinimizin kendine has bir aroması var. Bölgenin coğrafi yapısından dolayı birçok yerde görülen zeytin hastalıklarına burada rastlanmaz. Bu nedenle bahçelerde ilaç, gübre kullanımına ihtiyaç duyulmaz. Tamamen organik olması ve ilaç kalıntısı olmaması ürünün kalitesini yükseltiyor. Bazı büyük fabrikalar buradan yağı tankerlerle alıp paketledikten sonra piyasaya sürer, yani marketlerde gördüğünüz birçok marka zeytinyağı aslında buradan gider.

Bölge halkı için çok önemli

Yusuf Aydoğan, bölgede üretilen zeytinyağının asit oranının düşük olduğuna dikkat çekerek, sözlerine şöyle devam etti;

"Asidi yüksek yağ rafine edilmeden tüketilemeyeceğinden, rafine edilmeden yenebilen zeytinyağına naturel sızma denir. Naturel sızma en iyisi olduğu gibi hem çiğ olarak yenir hem de pişirilen yemeklerde tüketilir. Yöre halkı zeytinyağını yemekte kullanır, çiğ olarak tüketir, yarasının üstüne, ağrıyan yerine sürer. Kısaca hayatın birçok alanında kullanılan zeytinyağı bizler için en iyi ilaçtır. Ankara, Konya başta olmak üzere diğer illerden özellikle zeytinyağı için gelenler olur. Çünkü yağımız hem kaliteli hem de hesaplıdır. Zeytin üretimiyle meşhur birçok yere buradan zeytinyağı ve zeytin gider."

Karamanlılar Toroslar'ın "organik" zeytinyağına geliyor

Öte yandan mahsulünden yağ çıkartmak için gelenlerin yanı sıra Karamanlılar sezonda akın akın buraya gelerek doğal sızma zeytinyağlarını alıyorlar. Karaman'a 60 km mesafedeki Gravga (Göksu) köyünü ziyaret eden Karamanlılar hem zeytin yağının nasıl üretildiğini görüyor, hem de yıllık zeytinyağlarını marketlerin yarı fiyatına alıyorlar. Buraya gelenler aynı zamanda rakımın düşük olması sebebiyle ılıman iklime sahip köyün harika doğal manzarasını da seyretme şansına sahip oluyorlar.

Markette 36 liradan satılan doğal sızma zeytinyağını Gravgada Tarihi Köprü balında anlık tazeliği ile yarı fiyatına alabilirsiniz. Ayrıca zeytinin eleme, yıkama, hamurlaşma, asit ayrıştırma ve yağ çıkartma işlemlerini yerinde gözlerinizle görerek ne kadar doğal bir süreçten geçtiğini gözlemleyebilirsiniz.

İRTİBAT: YUSUF AYDOĞAN: 0 537 337 69 59

YORUMLAR

  • 0 Yorum