Karaman'da 36 metre derinlikten çıkan lezzete ilgi artıyor

Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zümrüt Begüm Ögel..

Karaman'da 36 metre derinlikten çıkan lezzete ilgi artıyor
Editör: Karamanca
19 Ekim 2018 - 06:26




Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zümrüt Begüm Ögel, Anadolu’muzun geleneksel ürünlerinden Divle obruk peynirini standardize edip halkımıza ve dünya ya kazandırmak için buradayız” dedi.

Karaman'ın Ayrancı ilçesine bağlı Üçharman köyünde doğal yöntemlerle üretilen ve yerin 36 metre altındaki mağarada 5 ay süreyle bekletilen Divle obruk peynirine ilgi her geçen gün artıyor. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’nden Ali Konukseven'in öncülük ettiği bir heyet Divle obruk peynirini ve koyulduğu mağarayı incelemek için Ayrancı ilçesine geldi. Belediye Başkanı Yüksel Büyükkarcı'yı ziyaret eden heyet daha sonra Üçharman (Divle) köyüne geldi. Asansörle yerin 36 metre aşağısına inen heyet, Başkan Büyükkarcı'dan bilgi alarak mağarada incelemelerde bulundu. Burada basın mensuplarına açıklamada bulunan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zümrüt Begüm Ögel, ''Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’nden bir ekip olarak meşhur Divle obruk peynirini yerinde görmek ve incelemek için buraya geldik.

Anadolu’muzun geleneksel değerlerini toprak altından tarihi eser çıkarır gibi, geleneksel ürünlerimizi de standardize edip halkımıza daha geniş kapsamlı olarak hatta dünyaya kazandırmak adına neler yapabiliriz düşüncesiyle buradayız. Tabi bu arada bu mağaralar halkımızın yüzlerce binlerce yıldır yapa geldiği bu obruk peynirini görmek çok ilginç oldu. Ben hayranlıkla izliyorum. Mağaranın özelliğine baktığımız zaman hem bakteri, hem maya ve hem de küf ağırlıklı büyüme olduğunu görüyoruz.

Mağara, taze olan bu peynirleri besleyerek zamanla olgunlaştırıyor. Daha sonra ona özgü tadını veriyor. Bizlerde bilim insanları olarak bu ürünümüzü her seferinde aynı kaliteyi sağlayacak şekilde nasıl üretebilirizi düşünüyoruz. Bu nedenle de Ankara Üniversitesi’nden bazı hocalarla işbirliği yapmaya karar verdik. Ürünümüzü ticarileştirme ve daha geniş kitlelere ulaştırabilme adına önümüzdeki haftalarda da bununla ilgili olarak toplantılarımız olacak” diye konuştu.

divle obruk peyniri

üçharman köyü

ali konukseven

divle obruğu

 

5252

YORUMLAR

  • 0 Yorum