Beş ilde defineci operasyonu 15 gözaltı

Beş ilde kaçak kazı ve tarihi eser kaçakçılığı operasyonu yapan ekipler çok sayıda eser ve kazı malzemesi ele geçirdi.

Beş ilde defineci operasyonu 15 gözaltı
Editör: Karamanca
17 Ekim 2018 - 16:29




Bursa

Bursa’da tarihi eser kaçakçılığı yapan 3 kişi jandarma tarafından gözaltına alındı.
Olay, Bursa’nın Gürsu ilçesinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, gelen ihbarı değerlendiren jandarma ekipleri, durdurdukları araçta 1 adet bronz kadın heykeli ve ruhsatsız tabanca ele geçirdi. Araçta bulunan 3 kişi gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen 3 kişi, serbest bırakıldı.

Ankara

Ankara’da izinsiz kazı yapan şahıslar, jandarma ekiplerince suçüstü yakalandı.
Edinilen bilgiye göre, Ankara İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince 12 Ekim tarihinde Ankara’nın Polatlı ilçesine bağlı Çiledağ mevkiinde B.Y., A.E.L. ve M.C.S. isimli şahıslar izinsiz kazı yaptıkları esnada suçüstü yakalandı. Olayda 9 adet tarihi obje ile şüphelilerin kazıda kullandıkları 4 adet maden arama çubuğu, 1 adet dizüstü bilgisayar, 1 adet el dürbünü, 3 adet dedektör ve 9 adet çakıl taşı ele geçirildi. Gözaltına alınan 3 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.

gürsu define

Kırklareli

Kırklareli’nde, define aramak için kaçak kazı gerçekleştiren 4 kişi kazdıkları çukurda suçüstü yakalandı.

Kırklareli’nin Vize ilçesi Jandarma Komutanlığı ekipleri, M.D, E.Ç, F.K. ve M.A.S. isimli şahısları kaçak kazı yaparken kazdıkları çukurda ellerinde kazma ve küreklerle yakalandı. Gözaltına alınan şahıslar ifadelerinin ardından serbest bırakılırken, olayla ilgili başlatılan soruşturma devam ediyor.

Isparta

Isparta İl Jandarma Komutanlığı tarafından Yalvaç ilçesinde durdurulan bir araç içerisinde Konya’dan kente satış amacıyla tarihi eser getirdiği öne sürülen 2 kişi yakalanarak gözaltına alınırken Tunç Çağı’na ait 12 parça tarihi eser ele geçirildi.

Edinilen bilgiye göre, Isparta İl Jandarma Komutanlığı’nca, alınan ihbar sonucu, Konya ilinden gelen 2 şahsın elinde eski eserler bulunduğu, bunları satmak için Isparta’ya geldiği bilgisine ulaşıldı.

Alınan istihbari bilgiler doğrultusunda, Yalvaç ilçesindeki Bağkonak Köyü Dörtyol Mevkii’nde konuşlanan Jandarma ekipleri, içerisinde M.K. ve M.Ö. isimli şahısların bulunduğu otomobili durdurdu.

Söz konusu araçta ve şahısların üzerinde yapılan aramada Tunç Çağı Dönemine ait 2 adet kase, 2 adet testi, 3 adet ağırşak, 5 adet dokuma tezgahı ağırşağı olmak üzere toplam 12 parça eski eser ile 1 adet ruhsatsız av tüfeği ve 1 adet komando bıçağı ele geçirildi.
Yakalanan M.K. ve M.Ö. isimli şüpheliler gözaltına alınırken, tarihi eser, tüfek ve bıçağa da el konuldu.
Jandarma tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Isparta İl Jandarma Komutanlığı, ülkemizin tarihi ve kültürel zenginliklerini korumaya yönelik faaliyetlerini kararlılıkla sürdürmeye devam edecektir” denildi.

ısparta tunç çağı

Artvin

Artvin’in Hopa ilçesinde durdurulan bir yolcu otobüsünde yapılan aramada, 3 yolcuya ait valizlerde, aralarında sikke, küçük insan ve hayvan heykellerinin de yer aldığı bin 558 adet tarihi eser ele geçirildi.

Alınan bilgiye göre, Artvin İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) ekipleri, Konya-Hopa seferini yapan bir yolcu otobüsünde Hopa ilçesi girişinde arama yaptı. Aramada İ.S, E.P. ve M.N. isimli yolculara ait valizlerde farklı dönemlere ait bin 293 adet altın, bronz veya gümüş olduğu değerlendirilen sikke, 7 adet bronz veya gümüş olduğu değerlendirilen küçük insan ve hayvan heykelleri, 92 adet altın, bronz veya gümüş olduğu değerlendirilen yüzük, 87 adet takı ve süs eşyası, 45 adet cam ve taş olduğu değerlendirilen takı ve süs eşyası, 3 adet kolye, 7 adet altın, bronz veya gümüş olduğu değerlendirilen bilezik ile çeşitli parçalarla birlikte toplam bin 558 parça tarihi eser niteliğinde obje ele geçirildi. Şüpheli 3 şahıs gözaltına alınırken, olayla ilgili inceleme sürüyor.

artvin otobüste tarihi eser

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum