Reklam

Beş ilde tarihi eser operasyonu

Jandarma ve emniyet güçlerinin 5 ilde yaptıkları tarihi eser operasyonlarında çok sayıda tarihi eser ve kazıda kullanılan malzeme ele geçirildi..

Beş ilde tarihi eser operasyonu
Editör: Karamanca
11 Ekim 2018 - 21:31




Iğdır İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalar sonucu tarihi eser işi yapan bir kişi gözaltına alındı.
Edinilen bilgiye göre, Iğdır merkez 14 Kasım Mahallesinde bulunan bir adreste ikamet eden A.C. isimli şahsın tarihi eser sakladığı ve bu tarihi eserleri yakın zamanda satmayı planladığı haberini alan ekipler ikamette arama yaptı. Eski döneme ait olduğu değerlendirilen krem renkli tablet taşlar, madeni tepsi, insan kafası şeklinde ve insan figüründe heykel, gözyaşı şişesi ve çeşitli taşlar olmak üzere toplam 76 adet obje ve çeşitli şekillerde 189 adet sikke ele geçirildi. Ele geçirilen ve tarihi eser olduğu değerlendirilen sikke ve objeler kültür varlığı olup olmadığı öğrenilmesi için bilirkişi raporu düzenlenmesi amacıyla Kars Müze Müdürlüğü’ne gönderileceği öğrenildi.
Yakalanan A.C. isimli şahıs ise ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldığı öğrenildi.

ığdır tarihi eser

 

Şahinbey İlçe Emniyet Müdürlüğü Suç Önleme ve Soruşturma Büro Amirliği görevlilerince uyuşturucu alışverişi yapan şahıslara operasyon düzenledi. yakalanan A.T isimli şüpheli şahsın ikametinde birçok tarihi eser bulundu.

Şahinbey İlçe Emniyet Müdürlüğü Suç Önleme ve Soruşturma Büro Amirliği görevlilerince Cengiz Topel Mahallesi bir ikamet önünde şüpheli S.A. ve G.Ç. isimli şahısların uyuşturucu madde alışverişi yaptıkları görülmesi üzerine şahıslar yakalanarak gözaltına alındı. Yakalama sırasında şüpheli şahıslardan S.A tarafından yere atılan 3 adet ayrı folyoya sarılı vaziyette 0,20 gram olan uyuşturucunun metamfetamin maddesi olduğu tespit edildi.
Olayın meydana geldiği A.T. isimli şüpheli şahsa ait ikamette yapılan aramalarda ise, tarihi değeri olduğu değerlendirilen 77 adet madeni para, 1 adet metal yüzük, 1 adet metal mühür, 1 adet metal ok ucu, 1 adet metal parça, 5 adet metal yarı oval şekilde terazi parçası ele geçirildi.
Olayda yakalanan S.A isimli şahıs "Kullanmak İçin Uyuşturucu Madde Satın Almak veya Bulundurmak" G.Ç. ve A.T. isimli şüpheli şahıslar ise, " Tarihi Eser Kaçakçılığı " suçundan haklarında yapılan yasal işlemler sonrası adli makamlara sevk edildi.

şahinbey define

Gümüşhane’nin Dumanlı köyü sınırlarındaki Santa Antik Kenti’nde bulunan tarihi köprünün ayağında öğle saatlerinde kaçak kazı yapan 4 kişi vatandaşların ihbarının ardından yakalanarak gözaltına alındı.
Alınan bilgiye göre, yaylacılar Gümüşhane merkeze bağlı Dumanlı köyü sınırlarındaki Santa Antik Kenti’nde dün saat 12.00 sıralarında bölgedeki tarihi köprünün ayağında 4 yabancı şahsın kazı yaptığı ve şahısların araçlarına binerek Trabzon istikametine gittikleri ihbarını 156 Jandarma ihbar hattına bildirdi.
Trabzon’un Arsin İlçe Jandarma Komutanlığına aracın plakasının bildirilmesinin ardından şüpheli şahısları taşıyan 61 plakalı araç Arsin İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yol kontrolü sırasında durduruldu.
Araçta yapılan aramada 1 adet obje, 1 adet 2 kilogramlık çekiç, 1 adet 1 metre uzunluğunda inşaatlarda kullanılan ucu kıvrımlı demir, 1 adet 40 santimetre uzunluğunda murç ele geçirildi.
Araçta bulunan A.B, B.K, S.K ve İ.T isimli şahıslar Nöbetçi Cumhuriyet Savcısının talimatı doğrultusunda Gümüşhane İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince Gümüşhane İI Jandarma Komutanlığına getirildi.
Daha sonra şüphelilerle birlikte İl Merkez Jandarma Komutanlığı ekipleri olay yerine giderek yapılan olay yeri incelemesinde köprü ayağının 1 metre derinliğinde ve 1 metre genişliğinde kazıldığı anlaşılırken, olay yerinde yapılan incelemede köprüye 100 metre mesafede bulunan ormanlık alanda 1 adet 6,5 beygir gücünde bir jeneratör de ele geçirildi.
Cumhuriyet Savcısının talimatıyla şahıslar gözaltına alınırken, olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatıldı.

gümüşhane tarihi eser

Sivas’ta jandarma ekiplerince gerçekleştirilen kaçakçılık operasyonlarında yakalanan 27 şüpheli hakkında işlem yapıldı.
İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince 3-9 Ekim tarihleri arasında yapılan kaçakçılık operasyonlarında narkotik ve psikotrop madde kaçakçılığı, yasa dışı giriş, sigara kaçakçılığı, kültür ve tabiat varlıkları koruma kanununa muhalefet olmak üzere 23 olaya müdahale etti. Olaylarda 185 gram esrar, 2 bin 490 paket kaçak sigara, 1 adet dedektör, 8 adette kazı malzemesi ele geçirildi. Olaylarda 1’i yabancı 27 şüpheli yakalandı. Şüpheliler ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

sivas tarihi eser

Sarıkamış’ta kaçak kazı yapan yapan 5 kişi, jandarma ekiplerince suçüstü yakalandı.
Sarıkamış Kırkgözler mevkisinde devriye gezen jandarma ekipleri, ormanlık alanda kazı yapan şüpheli 5 kişiyi kazı yaptıkları esnada kıskıvrak yakaladı. Jandarmanın yaptığı kontrollerde şüpheliler tarafından kazılmış 2 metre çapında, 4 metre derinliğinde çukur ve kazı alanında 2 kazma, 1 kürek, 2 kova, 1 balyoz, 1 murç, ip ve çuval ele geçirildi.
Olayla ilgili şüpheli M.S., B.Ö., H.S., C.S. ve M.Ö. gözaltına alınarak jandarmaya getirildi. Olay ile ilgili Cumhuriyet Savcısı’na bilgi veren jandarma şüpheliler hakkında 2863 SKM kapsamında izinsiz kazı yapmak suçundan işlem yaptı.

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum