Karaman'da ıskarta elma geçen yıldan daha ucuz

Halk arasında’ ıskarta elma’ olarak tanımlanan Sanayi tipi elma adeta borsa gibi..

Karaman'da ıskarta elma geçen yıldan daha ucuz
Editör: Karamanca
20 Eylül 2018 - 18:11




Halk arasında’ ıskarta elma’ olarak tanımlanan Sanayi tipi elma adeta borsa gibi. Döküntü elmanın kilosu bir iniyor, bir çıkıyor.

Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu; elma hasadının başlaması ile birlikte döküntü elma fiyatının 30 ila 33 kuruş olduğunu, Bunun geçen yıl 50 ila 80 kuruş civarı olduğunu üreticilerimiz bu yılki fiyatlardan memnun olmadığını, ve bu yılki fiyatlar konusunda elma üretiminde söz sahibi olan Isparta ve Niğde bölgesinde yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde fiyatların aynı olduğunu tesbit ettik. Bugün ıskarta Elma fiyatları hakkında bilgi almak üzere İlimizde fabrikası olan Döhler firmasını ziyaret ederek, fabrika Genel Müdürü İlter Fıçıcı’yla bilgi alış verişinde bulunduk. Yaptığımız görüşmelerde ıskarta elma alımındaki Fiyat belirlemenin arz ve talebe göre oluştuğunu, geçen yılki yüksek fiyatın Dünyada elma rekoltesinin az olduğundan oluştuğunu  bu yıl ise ıskarta elmanın çok olduğundan Fiyatın düşük olduğunu belirtti.


Muğlu, ''Iskarta elmanın düşmesini fiyatı belirleyen fabrikalara döküntü elma vermeye giden kamyonların bir anda yığılmasına bağlıyorum. Zira, elma hasat başından itibaren toplanan elmalar özellikle hasat ortasında Traktör ve kamyonlarla Meyve Suyu alım merkezleri ve Fabrikalarına akın ediyor. Öyle ki, fabrikaların önünde yüzlerce kamyon üzerindeki elmayı fabrikaya vermek için sıraya giriyor. Fabrikaların da azami üretim haddi malum. Bu haddi aşan elma geldiğinde fiyatı düşürüyorlar.

Elma üreticilerimiz  döküntü elma konusunda bu yıl durumdan memnun olmadığını söyleyebilirim. Zira,  bu yıl daldaki elma Kısmen para ediyor. Dolayısıyla üreticimiz İnşallah geçen yıl olduğu gibi bu sezon döküntü elmayı iyi fiyata satılır” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum