Reklam

Recep Şeker Kırgızistan'da toplantıya katıldı

AK Parti Karaman Milletvekili, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA)

Recep Şeker Kırgızistan'da toplantıya katıldı
Editör: Karamanca
20 Eylül 2018 - 10:07




AK Parti Karaman Milletvekili, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Çevre ve Doğal Kaynaklar Komisyonu Başkan Vekili Dr. Recep ŞEKER, TÜRKPA Çevre ve Doğal Kaynaklar Komisyonu toplantısına katılmak üzere Kırgızistan’a gitti.

Kırgızistan Parlamentosunun ev sahipliğinde dördüncüsü yapılan (TÜRKPA) Çevre ve Doğal Kaynaklar Komisyonu toplantısına katılan Dr. Recep Şeker ve beraberindeki heyet toplantı öncesinde Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’ni (KTMÜ) ziyaret ederek Senato Üyeleri ile buluştu.

TÜRKPA’ya üye ülke parlamento milletvekillerinin katılımı ile Bişkek’te yapılan toplantıda; son yıllarda insanlığın sağlığını ve biyolojik çeşitliliği tehdit eden Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) konusu tartışıldı. TÜRKPA üye ülkelerin kanunlarında Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar hakkında, Komisyonu Başkanı Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Ahliman Amiraslanov’un kapsamlı bilgi aktardığı toplantıda gündeminin ana konularına ilişkin sunumu Komisyon Başkan Vekili AK Parti Karaman Milletvekili Dr. Recep Şeker gerçekleştirdi.

Toplantıda; insan sağlığını tehdit edecek gıda ürünlerinden vazgeçilmesi, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ile ilgili kanunların gözden geçirilmesi ve yenilenmesi, dini, dili ve kültürü aynı olan halkların ortak mücadele kapsamında önlemlerin alınması gerektiği vurgulandı.

Toplantıda, Çevre ve Doğal Kaynaklar Komisyonu 5. Toplantısı’nın 2019’un ilk yarısında Türkiye’de Karaman’da yapılması teklifi oy birliği ile kabul edildi.

Dr. Recep Şeker toplantı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Bugünkü toplantımız daha önceden planlı gündem dâhilinde olan bir toplantı. Nisan ayında da İstanbul’da bunun bir çalıştayı yapılmıştı. Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) üzerine bu çalıştayın neticesinde alınan kararların burada onaylanması tavsiye haline getirilmesi genel kurula sunma aşamasının tamamlanması üzerine idi. Burada aynı zamanda atık üretimi ile ilgili tavsiye kararlarını almış olduk. Önümüzdeki toplantının da ev sahipliği 2109 yılı için Türkiye- Karaman olacak. Türk Dilinin başkenti Karaman’ımızda 13 Mayıs tarihinde kutlanan Tük Dil bayramı ile özdeşleşerek bütünleştirerek aynı hafta içeresinde bir takvimle toplanmasını teklif ettik önerimizde komisyonda kabul edildi. Burada yaptığımız toplantının asıl amacı doğal kaynaklarımızın çevreye uyumlu bir şekilde ekonomiye kazandırılması, ülkelerimizin birlikteliğine ve yasalara uyumlu hale getirilmesine vesile olması şeklinde planladık. Kasım

ayında tüm TÜRKPA heyeti olarak İzmir’de genel kurulumuzu yapacağız, akabinde Aralık ayı içeresinde bir çalıştay yapmayı düşünüyoruz Mayıs ayında yapacağımız toplantının ön çalışması. Bu ön çalışmada da Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) üzerine yaptığımız çalıştayı Türkiye’deki gen bankasına Türki Cumhuriyetlerindeki ürünlerinde dahil edilmesi ile ilgili bir o mekânların gezimi, orman kaynaklarımızın değerlendirilmesi bir de Mayıs ayı gündemi olan doğal kaynakların çevreye uyumlu hale getirilmesi ile ilgili çıkartılması ekonomiye kazandırılmasının planlanmasını yapmayı düşünüyoruz. İnşallah bu toplantımızın ve gelecek toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Kardeşliğimizi pekiştirmesine güçlü bir Türk birlikteliğinin oluşmasına vesile olmasını temenni ediyorum.”dedi.

Dr. Recep Şeker ve heyet toplantı ve temasların ardından Türkiye’ye döndü.

YORUMLAR

  • 0 Yorum