Reklam

Güvenilir bir yapı denetim firması çok şey kazandırır!

Bir yapının sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde yaşam alanı haline gelmesinde proje müellifi ve..

Güvenilir bir yapı denetim firması çok şey kazandırır!
Editör: Karamanca
21 Temmuz 2018 - 13:12




Bir yapının sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde yaşam alanı haline gelmesinde proje müellifi ve iskânı veren belediyeden sonra en önemli görev, yapı denetim firmasına düşüyor.

Yapının temelinden başlayıp, yapım aşaması ve teslim sürecine kadar bütün safhalardan sorumlu olan yapı denetim firmalarına Karaman’da bir firma daha dâhil oldu. Tecrübeli isimlerin yanında güncel mevzuata hakim gençlerle kısa süre önce faaliyete başlayan Karden Karaman Yapı Denetim San. Tic. Ltd. Şti. sektörde önemli işlere imza atmaya başladı. Yapı sahiplerinin hangi aşamada kendileriyle görüştüklerine dair bilgi veren firma yetkilisi Bayram Binarbaşı, ‘’Yapı sahibi, hazırlattığı plan ve projelerin ardından kanun gereği bir müteahhitle anlaşır. Veya yapının sahibi müteahhitlik vasıflarına sahip ise kendisi de üstlenir. Daha sonra yapı sahibinin yapacağı iş Yapı Denetim firması ile anlaşmak olur’’ dedi.

Görevlerinin yapı sahibi adına müteahhit ve projeyi denetlemek olduğunu söyleyen Binarbaşı; ‘’Firmamıza teslime dilen proje bünyemizdeki mimar ve mühendislerimiz tarafından yürürlükteki mevzuata göre incelenir. Bir aksaklık veya hata olması durumunda proje müellifine bildirilip düzeltilmesi sağlanır. Bütün işlemleri biterek onaylanan proje, dosya haline getirilip ruhsatının alınmasıyla inşaat başlar. Yapının inşaat safhasında; demir deneylerinin yapılması, aplike edilmesi ve yetkililerce onayı, kalıp ve demir kontrolleri, beton dökümü, yapının duvarlarının kontrolü ile elektrik ve sıhhi tesisat kontrollerini firmamız yapar.

İnşaatı tamamlanan ve kullanıma hazır olan yapıya firmamızca işbitim belgesi düzenlenip yetkili idarenin onayı alınır. Yetkili idarenin yerinde yaptığı incelemenin ardından iskan ruhsatı müracaatı yapılır. Anlaşılacağı üzere; bir yapının imalat ve imalat sonrası aşamalardaki bütün kontrolleri yapı denetim firması tarafından sağlandığından, tercih edilecek yapı denetim firmasının tecrübe, bilgi birikimi ve güncel mevzuata hâkim olması oldukça önemli bir durum. Karaman’da icralık dosyası olan alacaklının avukata ‘benden para isteme dosya masrafını karşıdan al’ demesi gibi garip bir alışkanlık vardır.

 Bu alışkanlık bazı yapı sahiplerinde de görülür. Yapı sahibi, anlaştığı müteahhide yapı denetim firması için ‘Bunlarla sen anlaş, ben bunlara para vermem’ der. Hal böyle olunca işi müteahhit ve projeyi denetlemek olan yapı denetim firması ne kadar denetleme yapabilir? Bunu yapı sahipleri gözden geçirmelidir. Ayrıca iyi bir yapı denetim firmasıyla, eski yöntemlere dayalı işçiliklerden kaynaklı iş kazalarının da önüne geçilebileceği unutulmamalıdır. Vazifesi olan denetimleri vaktinde ve sıklıkla yapan bir yapı denetim firmasıyla çalışan yapı sahibi; eksikliklerin bedelinin canla veyahut para ile (tazminat-ceza) ödenmesi gibi bir olayla karşılaşmaz’’ diye belirtti.

Karden Karaman Yapı Denetim San. Tic. Ltd. Şti. Sekiçeşme Mahallesi Atatürk Bulvarı No:94/10 adresinde (Karaman Belediyesi karşısı) faaliyet gösterirken, bilgi almak isteyenler 0551 205 3500 numaralı hattan ulaşabiliyor.

karden yapı denetim

karden karaman yapı denetim

karaman karden yapı denetim

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum