Karaman'da ishal vakaları

Karaman’da son günlerde özellikle çocuklarda görülen ishal, karın ağrısı ve kusma belirtileri ailelerin hastanelere...

Karaman'da ishal vakaları
Editör: Karamanca
04 Temmuz 2018 - 08:20




Karaman’da son günlerde özellikle çocuklarda görülen ishal, karın ağrısı ve kusma belirtileri ailelerin hastanelere başvurma sayılarında artışa neden oldu. Karın ağrısı ve ishal şikâyeti başta olmak üzere yakaladığı herkesi halsizleştiren virüs nedeniyle hastanelerde yoğunluk yaşanıyor.

Karaman’da son üç gün içinde 78’i çocuk toplamda 200’e yakın ishal-kusma vakası yaşandığı bilgi edinilirken, sayının giderek arttığı gözleniyor. Uzmanlar bu hastalığın etkeninin ‘Norovirus’ olduğunu belirtiyor. Bu virüs insanlarda, sindirim sistemini (mide ve bağırsaklar) tutan, bulantı, kusma, ishal ateş ve baş ağrısı şikayetlerine yol açan bir enfeksiyon hastalığına sebep oluyor.

Norovirüs’ü alan kişilerde 24-48 saat sonra; şiddetli bulantı, kusma, ishal, kimi zaman baş ağrısı ve ateş gibi belirtiler meydana geliyor. Hastalık 2-3 gün içerisinde kendiliğinden geçmekle birlikte özellikle küçük çocuklarda, yaşlılarda, düşkünlerde ve vücut direncinin düşük olduğu; kalp hastalığı, akciğer hastalığı, şeker hastalığı, kronik böbrek hastalığı gibi hastalıkları bulunanlarda şiddetli seyredebiliyor.

Hastalık sağlıklı bireylerde özel bir tedavi gerektirmiyor, kaybedilen sıvı ve tuzun ağız yoluyla alınmasıyla kendiliğinde iyileşme sağlanıyor. Ancak, hastalığı ağır seyredenlerde hastanede yatarak destek tedavisi uygulanması gerekli olabiliyor.

Bunlara Dikkat!

Hastalıktan korunmada özellikle gıda hazırlayan ve sunanların tuvaletten çıktıklarında mutlaka ellerini yıkamaları, sık sık banyo yapmaları, kısacası kişisel hijyen kurallarına riayet etmeleri büyük önem taşıyor. Hastaların kullandığı çamaşır, masa örtüsü ve benzeri tekstil ürünlerinin ise yüksek sıcaklıkta yıkanması gerekiyor.

Hastalık süresince deniz canlıları ve dondurulmuş gıdalardan uzak durulması gerekirken, lağım suları ile kirlenme ihtimali olan çiğ sebze ve salata malzemelerinin çok iyi yıkanması ve bunlardan arta kalan çöplerin ortada bırakılmayıp, hemen çöpe atılması gerekiyor. Çok az miktarda virüs alınması, hastalık oluşumu için yeterli olduğu için hastalık, hızla yayılma ve salgın oluşturma eğilimi gösteriyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları