Mevlüt Akgün'ün bahsettiği 'Tosun' kim?

Hatırlarsınız son dönemlerdeki hemen hemen her seçimde parti il başkanları bir araya gelir ve

Mevlüt Akgün'ün bahsettiği 'Tosun' kim?
Editör: Karamanca
11 Haziran 2018 - 20:32




Hatırlarsınız son dönemlerdeki hemen hemen her seçimde parti il başkanları bir araya gelir ve adına ‘centilmenlik anlaşması’ dedikleri birşeyler imzalar ve sessizce dağılıp, süreci evden takip ederlerdi. Bu yıl bu anlaşma yapılmadığından, seçim arabaları, müzikler, bayraklama çalışmaları bir hayli yoğun. Yıllar sonra geçmişin o seçim havaları olmasa da yakın geçmişten bir soluk yaşadığımız, müziğin rast, kast, post türünden her makamını işittiğimiz bir seçim süreci yaşıyoruz. Müzik açısından pasını almak şöyle dursun, komple kulağı götüren dımtıslar bir yana samimiyet açısından da çığır açtığımız bir dönemdeyiz.

Her gün ardı ardına gelen maillerde adayların vatandaşları sineye çektiği ‘O’ duygu yüklü karelere bakıp ta duygusallaşmamak elde değil. Mübarek Ramazan Ayı’nın manevi ikliminden olsa gerek tebessümün kürekle saçıldığı, lokma tatlıların ümüğe-boğaza tespih taneleri gibi dizildiği duygu yüklü ve ileride özleyeceğimiz günleri geride bırakıyoruz.

Ramazanla birlikte geçen seçim süreci yersiz atışmaların aksine Karamanımıza has nüktedanlarımızla ayrı bir renk kazanıyor. Aday adayları ile başlayan nükteler, adaylık sürecinde de devam ediyor. Ayrı bir tefsir ilmi gerektiren bu nüktelerin bazılarını anlayıp kimi işaret ettiğini tahmin ediyorsak ta, bazılarını okurken cehaletimiz gün yüzüne çıkıyor. İşte bu, cehaletimizin gün yüzüne çıktığı nüktelerden birisi bugün, eski Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün tarafından paylaşıldı.

Mevlüt Bey’in nüktesinde bahsettiği ‘Tosun’ hakkında bir takım varsayımlar yürüttük elbette. Fakir, iki sonuca ancak ulaşabildik. Şimdi bu sonucu paylaşmadan evvel birer sigara yakalım, hani gereksiz elbette lakin ortam gerilmesin sakinleşelim biraz. Bu tespiti yaparken herhangi bir art niyetimiz olmadığı gibi latife bir yana, Allah sizi inandırsın bizim ‘olsa da bozsak’ diyeceğimiz bir niyetimiz hiç olmadı ki! Dolayısı ile bahse konuda geçen tosun ile ilgili düşüncelerimiz; samimi, şeffaf, elyafımsı ve pamuksudur.

Arada bir çaydan yudumlarken gelelim o iki isme! Bunlardan biri bizden!. Diğeri ise siyasi yani Seferoğullarından. Bu iki isim arasından birimidir diye düşünürken, ulemaya da konuyu arz ettik elbette. Yapılan ebced hesabında tosunun bol sıfırlı bir rakama denk gelmesi, ulema tarafından o kişinin etli-butlu birisi olduğu kanaati oluşturdu. Öte yandan Ramazan’dan sonra gelen kurbana hazırlık nedenli bir tosun diyenlerle, kutsal tosun diyenler arasındaki içtihat ayrılığı gözden kaçmadı. Binanaleyh, bu tosun kim?

 

Yorum / Karamanca.net / Behcet Rasimi

tosun karaman

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum