O Yıldızı, Alın Terimin Üstüne Astım!

Karamanca Aktüel Dergisi'nin 2. sayısında yayımlanan ropörtaj...

O Yıldızı, Alın Terimin Üstüne Astım!
Editör: Karamanca
15 Mart 2018 - 11:56




Bir şehrin edebiyatçıları, şairleri veya ressamları kadar icat yapanları, girişimcileri ve çığır açanları da asla unutulmaz. Yıllar evvel, içinde müteşebbis ruh olan ve şehrin geleceğini, imajını düşünen herkesin hayaliydi ! İçerisinde konferansların, kongrelerin ve çeşitli aktivitelerin yapılabileceği, sosyal anlamda şehrin yükünü çekebilecek kapasiteye sahip, Anadolu’daki deyimiyle ‘ Çok Yıldızlı ‘ bir otel açmak. Dergimizin bu ayki röportaj konuğu O ilki başaran, bir anlamda çığır açan babası Mehmet DEMİREL in kurduğu Demosan Grup u başarıyla büyütmekte. Kendisine babasını rol model olarak almış, Demosan ın İşletmecisi İş Adamı Kadir DEMİREL i şimdi daha yakından tanıyalım.

kadir demirel

Editör : Kadir DEMİREL in ticaretle tanışması nasıl olmuştur ?

Kadir DEMİREL : Ben 1979 yılında, geçimini ticaretle sağlayan bir ailenin çocuğu olarak dünya ya geldim. Ticarethanemize küçük yaşlardayken sadece harçlık almak için bazen de hafta sonları giderdim. Ancak insan belli bir yaşa geldiğinde o gidiş gelişlerde genetiğine işleyen tecrübenin çok önemli olduğunu fark ediyor. Zamanla alım-satım, yeni bir iş kurma ve değişik sektörlere yönelik ticari düşünceler kendiliğinden oluşuyor.

Editör : Bu kökten, aileden gelen tecrübe, kariyerinizin oluşumunu nasıl etkiledi ?

Kadir DEMİREL : Ailenin geleneksel ticaret anlayışı ile ticarete bakış ve işleyişi, müşteri portföyü oluşturma, kalıcılık, devamlılık konularında temel prensipler veriyor elbette. Ancak, bunları çağın gerektirdiği normlara uyarlamadığınız takdirde sizden öncekilerin olsa da sizin kariyeriniz başlamıyor. Bir aile şirketinde yönetme sırasının size gelmesini beklerseniz, sonuçta belki patron olursunuz fakat asla emek verilmiş bir kariyeriniz olamaz. Köklerinizden aldığınız tecrübe ve cesaretle mevcut yapıyı başka bir şehre klonlayıp zincire çevirmek veya daha da büyütmek önemli bir kariyer başlangıcıdır, ben bunu yaptım.

demosan otel kadir demirel

Editör : Peki sizin adınıza bu başlangıç nasıl oldu ?

Kadir DEMİREL : Karaman daki ticarete 2001 yılında, o zaman ki ismiyle Afra da açtığımız mobilya mağazası ile giriş yaptım. Kampanyanın, model çeşitliliğinin ve şık kelimesinin karşılığını, hem küçük yaşlardan itibaren kendi firmamızda hem de değişik illerde giderek gözlemlemiştim. Dolayısıyla sektörde tutunmam ve ilerlemem zor olmadı. Kendime koyduğum ilk hedef bu olsa da asıl hedefim olan otel için tam 10 sene bekledim. Bu süre zarfında, han tarzındaki mimarilere palas ve kervansaray kelimelerinin yoğun kullanıldığı bir şehirde, hayalimdeki otel tarzının nasıl ve nereye oturacağını araştırdım. Uzun fizibilite çalışmalarının ardından 2011 yılında otelimiz hizmete girerek şehrin katma değeri haline dönüştü.

karaman demosan otel

Editör : Markanızı nasıl kendi sektörünüz içinde, rakiplerinize göre konumlandırırsınız ?

Kadir DEMİREL : Hem büyüklük açısından hem hizmet kalitesi bakımından sektördeki en büyük firmayız. Ama asıl önemli olan bu büyüklüğün büyüsüne aldanmayıp değişen koşullara ayak uydurup aradaki farkı daha da açmak.

Editör : Geriye dönüp baktığınızda Karaman da ticarete atılma fikri halen doğru bir karar mı ?

Kadir DEMİREL : Denizcilerin rota belirlemede yıldızları takip ettiği gibi, bende iyi bir ideal yıldızı seçtim ve o hangi yönü verdiyse adım adım takip ettim. Biz otelimizi çalıştırmaya başladığımızda herkes böylesi bir kapsamlı yapının bu şehirde çalışıp çalışmayacağını merak ediyordu. Bu sektöre girme meylinde olanlar için bir anlamda rol model olarak hizmet verdik, bu işin gerekliliği ve başarılabileceği görüldü. Bir sektörde ‘rakip’ kavramı sizden sonra faaliyete başlayanlarla ortaya çıkıyorsa önemli bir kapı açmışsınız demektir. Ömrümün bir bölümünü peşinden giderek geçirdiğim O yıldızı, yıllar sonra alın terimin, emeğimin üstüne astım, benim idealim buydu. En büyük hayalim her yaptığım işte güçlü, başarılı ve lider olmak. Turizm sektöründe lider konumumuzu sürdürmek ve fırsatları değerlendirip çok daha iyi işler yapmak. Kendi sektörümüzde hizmette müşteriyi memnun edecek yeniliklerle beraber hizmet ve Pazar payındaki liderliğimizi sürdürmenin yanında yeni sektör araştırmalarını sürdürmek ve farklı sektörler de de faaliyet göstermek.

karamanca aktüel

Editör : Sizce, sizin başarınızın sırrı nedir ?

Kadir DEMİREL : Başarımızın en önemli sırlarından biri aile şirketi olarak çok sıcak, samimi saygılı ve hızlı karar alan bir yapıyla kurumsallığın da çok oturduğu sektörün en tecrübeli profesyonellerinin çalıştığı bir yapının çatısında işine aşık olan sosyal ilişkileri belki de  başarılı bir patronun bulunması.

Editör : Girişimcilere yol gösterebilecek ve rehber niteliğinde söylemek istedikleriniz nelerdir ?

Kadir DEMİREL : Girişimciler sabırlı ve inatçı olsunlar. Piyasanın ve çevrenin boş laflarına takılmadan, ideallerinin peşinden gitsinler. Bu yürüdüğünüz yolda belki yalnız yürümek zorunda kalacaksınız ama asla vazgeçmeden azimle ve kararlılıkla yürüyün.Başarının ölçütü sadece para değildir ve para girişimci için en önemli koşul değildir. Araştırmacı olsunlar ve herkesin risk olarak gördüğü şeylere başka açıdan bakmaya fırsata çevirmeye çalışsınlar. Şahsen bir firmanın en önemli değerlerinin çalışanları ve onların fikirlerinin olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden girişimcilere çok önem ve destek veriyorum.

Editör : İş temposu, koşturmaca, plan program v.s. haftanın her günü böylemi geçiyor ?

Kadir DEMİREL : 3 ü kız 1 i erkek 4 çocuk babasıyım. Hafta içi genellikle yoğun olsa da hafta sonu onlarla birlikte vakit geçirmeye özen gösteririm. Özellikle balığa gitmeyi severim. Sıkı bir Fenerbahçe taraftarıyım her maçına gitmeye çalışıyorum. Kısa 2-3 günlük seyahatleri daha çok severim çok uzun tatillerin sıkıcı ve insanı iş hayatından uzaklaştırdığını düşünüyorum.


YORUMLAR

  • 0 Yorum