Reklam

Diyarbakır'daki 33 seraya 55 milyon liralık destek

Diyarbakır’da, yaklaşık 10 yıl içinde devlet destekleri ile 33 sera kuruldu. Yüzde 50’si hibe olmak üzere yaklaşık 55 milyon liralık yatırımın yapıldığı seralardan alınan ürünler, başta Ukrayna olmak üzere farklı ülkelere ihraç edilirken, çoğunluğu kadın 800 kişiye de istihdam sağladı..

Diyarbakır'daki 33 seraya 55 milyon liralık destek
Editör: Karamanca
07 Mart 2018 - 08:26




Diyarbakır’da, yaklaşık 10 yıl içinde devlet destekleri ile 33 sera kuruldu. Yüzde 50’si hibe olmak üzere yaklaşık 55 milyon liralık yatırımın yapıldığı seralardan alınan ürünler, başta Ukrayna olmak üzere farklı ülkelere ihraç edilirken, çoğunluğu kadın 800 kişiye de istihdam sağladı.
Diyarbakır’ın başta Bismil ilçesi olmak üzere farklı ilçelerinde 11 Tarımsal Kalkınma Kooperatifine 43 milyon 91 bin 259 lira, kredi ve tarıma dayalı ekonomik yatırımlar kapsamında 22 yatırımcıya 11 milyon 657 bin 401 lira hibe verilerek toplamda 54 milyon 478 bin 660 lira hibe kullandırıldı. Kullandırılan hibeler çerçevesinde 2007 yılından itibaren kentte toplam 401 bin metrekare alanda 33 sera kuruldu. Bu seralardan elde edilen yıllık 11 bin tona yakın ürünün çoğunluğu iç piyasada tüketilirken, bir kısmı da başta Ukrayna olmak farklı ülkelere ihraç ediliyor. Devlet destekleriyle ile kurulan seralar, çoğunluğu kadın 800 kişiye iş kapısı oldu.

400 bin metrekarelik alanda seracılık yapılıyor
Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Diyarbakır İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, son zamanlarda yaptıkları çalışmalarla beraber seracılık alanında da çok ciddi gelişmelerin elde edildiğini söyledi. Atalar, "İlimizde 2007 yılından bugüne yapılan seralarda 22 tane Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projesi kapsamında yüzde 50 hibe ile alternatif enerji ile çalışan, ısıtılan seralar tesis edildi. Bunların her biri beş ve yedi buçuk dönüm olmak üzere dizayn edildi. Ayrıca Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri bünyesinde de 11 sera tesisi yapıldı, bu seraların da her biri 25 dekardan oluşan büyük ve modern seralar. Böylece ilimizde 33 sera 400 bin metrekare alanda sera tesisi gerçekleştirildi. Bu seralarda bakanlığımız tarafından kredi kullandırma yöntemi ile 48 milyon lira düşük faizli kredi kullandırıldı. Diğer 22 tanesine de yüzde 50 hibe verildi. Buradaki seralara beş buçuk milyon lira geri ödemesi yapıldı, 11 milyon liralık toplam yatırım bedeli var. Toplamda 54 milyon lira seracılığa kaynak aktarıldı" dedi.

"Yüzde 50 hibeli destekler devam ediyor"
Çalışmalar neticesinde 400 bin metrekare alanda 11 bin ton domates ve hıyar üretiminin gerçekleştirildiğine dikkat çeken Atalar, şöyle devam etti:
"Burada üretilen ürünlerimiz başta Diyarbakır olmak üzere çevre illere ve Mersin’e kadar gönderildi. Geçmiş yıllarda başta Ukrayna olmak üzere yurt dışına da Diyarbakır’dan domates ihracatı gerçekleştirilmiştir. Ciddi bir istihdam alanı sağlamıştır. Seraların her birinde mevsimine göre 20 ila 30 arasında çalışan istihdam edilmekte. Bu çalışanların toplamı 800 civarında ve çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Bayanların bölgemizde istihdam alanına kavuşması oldukça önemlidir. Yüzde 50 hibeli sera yapımlarına desteklerimiz sürmektedir. Ayrıca tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme kurumumuz tarafından da yüzde 60’lara ulaşan hibelerle alternatif enerji kaynaklı seralar tesisi sağlanmaktadır."

Sera üreticileri çiftçi desteği istiyor
Bismil ilçesinde 25 dönüm üzerinde serası bulunan Ömer Karademir de seralarını 2008 yılında kurduklarını söyledi. Karademir, "25 dönüm üzerine kurulu bir seramız var ve maliyeti 4 milyon liraya yakın oldu bize. Devlet desteği ile bunu yapabildik. Burada yaklaşık 45 kişi çalışıyor çoğunluğu kadın. Yıllık yaklaşık 450-500 ton arası bir üretimimiz oluyor. Hedefimiz 650-700 ton arası üretime kavuşmak. Ama bunlar için bize destek lazım. Enerji desteği, çiftçilerin aldığı destekler bize de sağlanırsa istediğimiz tona ulaşmamız mümkündür" diye konuştu.


YORUMLAR

  • 0 Yorum