Zarar gören çiftçilerin borçları 1 yıl erteleniyor!

Başbakanlık kaynaklarından yapılan açıklamaya göre, bu yıl yaşanan...

Zarar gören çiftçilerin borçları 1 yıl erteleniyor!
Editör: Karamanca
01 Aralık 2017 - 23:18




Başbakanlık kaynaklarından yapılan açıklamaya göre, bu yıl yaşanan doğal afetler nedeniyle zarar gören çiftçilerin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarına Bakanlar Kurulu Kararı ile 1 yıl erteleme imkânı getirildi. 80 bin çiftçinin bu yapılanmadan yararlanması öngörülüyor. Ayrıca Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri de borçlarını ödeme zorluğu çeken çiftçilere, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması için mevcut kredi borçlarını 5 yıla yayılan taksitlendirme imkânı veriyor.


1 Ocak 2017 tarihinden bugüne kadar ülke genelinde meydana gelen aşırı sıcak, aşırı kar yağışı, aşırı yağış, dolu, don, fırtına, güneş yanıklığı, heyelan, hortum, kırağı, kuraklık, kurt saldırısı, sel, sel-su baskını, şiddetli rüzgâr, yangın ve yıldırım düşmesi gibi afetler nedeniyle toplam 70 ilde, 470 ilçede, 9 bin 146 köyde, 331 bin 604 çiftçiye ait 7 bin 525 da kapalı alan ile 12 milyon 805 bin 153 da açık alan etkilendi.


Resmi Gazete'nin 29.11.2017 tarihli sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile; il/ilçe hasar tespit komisyonlarınca tespiti yapılan yüzde 30 ve üzeri afetten zarar gören üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan "Düşük Faizli Kredi Kullandırılmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararı" kapsamındaki borçları yüzde 3 faizle bir yıl ertelenme kararı alındı.
Bu Karar, 01 Ocak 2017 ile 31 Aralık 2017 tarihleri arasında ülke genelinde meydana gelen ya da gelebilecek diğer tüm afetlerin zararlarının borç ertelemesini kapsamakta. Ülke genelindeki afetlerden etkilenen bütün çiftçilerin bu borç ertelemesi imkânından faydalanabilmesi için il/ilçe hasar tespit komisyonlarına ve borçlu olunan Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerine müracaat etmeleri gerekiyor.


İklim değişikliği, tarımsal üretimde afetlerle karşılaşma riskini artırıyor. Bu sebeple çiftçilerin, mağduriyet yaşamamaları bakımından yüzde 50 devlet destekli tarım sigortalarını yaptırmaları önem arz ediyor. Ayrıca TARSİM'in kapsamının genişletilmesi çalışmaları devam ediyor.

 

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum