Reklam

Jandarma'dan Meclis'e Kaçak Eser Raporu

Jandarma Genel Komutanlığı'nın TBMM'ye kaçak eser raporu gönderdi.

Jandarma'dan Meclis'e Kaçak Eser Raporu
Editör: Karamanca
20 Kasım 2017 - 14:13




Tarihi eserlerin barındıran sit alanlarının Kültür Bakanlığı bünyesindeki özel güvenlik tarafından korunmasını tavsiye eden Jandarma, metal dedektör satışlarının ruhsata bağlanmasını istedi.
Jandarmanın raporunda şu tespit ve öneriler yer aldı:


143 BİN 624 BİN ESER: 2012-2017’yi kapsayan beş yıl içerisinde 9 bin 551 kaçakçılık olayında 143 bin 624 eser ele geçirildi. Sadece 2017 yılının ilk 10 ayında 1409 olayda 21 bin 46 tarihi eser yakalandı. Olayların daha ziyade kültür mirası yönünde daha zengin olan Antalya’da 557, İzmir’de 361, Konya’da 359, Muğla’da 346 ve Manisa’da 281 olayla yoğunlaştığı görüldü.


ÖZEL GÜVENLİK KORUSUN: Türkiye genelinde toplam 16 bin 483 sit alanı (arkeolojik, kentsel, tarihi, karma vb.) bulunmakta. Sit alanlarının büyük bir çoğunluğunun jandarma sorumluluk bölgesinde bulunmasından dolayı korunmasının Kültür Bakanlığı’nca özel güvenlik vasıtasıyla yapılmalı.


RUHSATLA SATILSIN: İzinsiz kazı suçunun temel araçlarından metal dedektörlerin üretimi, ithalatı, ihracatı, kullanımı, denetimi ve uygulanacak cezai yaptırımlarla ilgili olarak satışının ruhsata bağlanması ve ticaretinin sınırlanması için çalışmalar yapılmasının mücadelede etkinliği artıracağı değerlendirilmekte.


DEDEKTÖRE CEZA: Kültür ve tabiat varlığı kaçakçılığı suçları ile mücadelede etkinliğin arttırılması için ihtiyaç duyulan yasal düzenlemeler kapsamında: metal dedektörler, kültür ve tabiat varlıklarının yasal olmayan şekilde araştırılmasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Metal dedektörlerin üretimi, ithalatı, ihracatı, kullanımı, denetimi ve özellikle sit alanlarında metal dedektör kullanımı ve bulundurulmasının cezai yaptırıma bağlanması ile bu izin işlemlerinde, daha önce 2863 sayılı yasaya muhalefet suçlarından hüküm giymiş kişilere yönelik kısıtlamalar getirilmesi için çalışmalar yapılması önem arz etmekte.


SUÇA KARIŞAN ARACA EL KONULSUN: İzinsiz kazı suçunun temel araçlarından olan iş makineleri ve eserlerin taşındığı araçların suçta tekrar kullanılmasının önüne geçilmesi maksadıyla el konulmasının caydırıcılık sağlayacağı değerlendirilmekte.


MEDYADA ABARTILI FİYAT: Kaçak kazıya teşvik edici mahiyette yayınlar içeren internet sitelerinden ve yayın organlarında geçen haberlerde ele geçirilen tarihi eserlerin abartılı fiyatlarla manşet edilmesinden dolayı izinsiz kazı olayları giderek artış göstermektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığınca internet ve medyada bu tarz haberlerin yayımlanmasının önlenmesi kapsamında tedbirler alınmasının uygun olacağı değerlendirilmekte.

Milliyet


YORUMLAR

  • 0 Yorum