Reklam

100'ü Aşkın Tektek'çi Aynı Yerde

100'ün üzerinde Tektek'çi aynı anda cihazlarını çalıştırarak arama yaptı...

100'ü Aşkın Tektek'çi Aynı Yerde
Editör: Karamanca
17 Kasım 2017 - 12:36




Sosyal medya üzerinden anlaşarak toplanan 100’ün üzerinde Tektek’çi önceden belirlenmiş arazide aynı anda arama yaptı.

Avustralyalı metal dedektör üretim firması ve o firmanın Türkiye distribütörü tarafından organize edilen İzmir’in Menemen ilçesindeki programa Yurt genelinden misafirler katıldı. Gölpark mesire alanında toplanan misafirlerden metal arama dedektörü ile birlikte gelen 100 civarında Tektek’çi verilen startla birlikte alana daha önceden gömülmüş yeni metalleri aradı. Birçok marka ve modelin aynı anda performans sergilediği arama sırasında renkli görüntüler oluştu.

Bir farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden katılımcılar, ‘’Avrupa’da dedektör bir spor veya hobi olarak görülüyor. Bu karşılık ülkemizde dedektörle arazide arama yapmak yasak. Buradan yetkililere Ülkemizde dedektör kullanım alanları oluşturulması ve izin verilmesi çağrısında bulunuyoruz’’ dediler. Sit alanlarını kapsamayacak belirli noktalarda dedektör ve küçük bir çapa ile arama yapmanın serbest bırakılması halinde Devlete yıllık bir ücret ödemeye hazır olduklarını söyleyen Tektek’çi;

‘’Devletimizin izin vereceği sit alanları dışındaki bölgelerde arama yapabilmek için bir belge verilebilir. Böyle bir belgenin ücret karşılığında bile olsa verilmesi halk nazarında 100 bin in üzerinde karşılık bulur. Bu elimizdeki cihazlar toprak durumuna göre 70 ile 80 santim civarında bir derinliğe sinyal verir. Bu nedenle Metal dedektörle arama yapanlar tarihi ve kültürel mirasa zarar vermez, tahribat yapmaz. Bu veriler olduğu gibi genellikle dedektörle arama yapanların doğada açtıkları çukur derinlikleri 30-40 santimi geçmemektedir.

Arazide ‘Serpme’ veyahut ‘Kalıntı’ diye tabir edilen toprak altında çürümeye yüz tutmuş birkaç sikke ile sonuçlanan arama faaliyetinin serbest bırakılması ne doğaya ne tarihi dokuya zarar vermez. Öte yandan yerelde yapılacak müzayedeler, tarihi eser kaçakçılığının da önünü keseceğinden bu konuda da Devletimizin yasal düzenleme yapması önemlidir.’’ Diye konuştu.

Program sonunda ‘Tahribatçı değiliz Tektek’çiyiz’ yazılı pankart açan katılımcılardan yarışmada dereceye gürenlere çeşitli ödüller verildi.

 

Haber / Karamanca.net / Be. Ra

YORUMLAR

  • 0 Yorum