Kızıltepeli sobacılar dertli

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde havaların soğumaya başlamasıyla birlikte odun ve kömür sobalarını sergileyen esnaf, satışların düşük olmasından yakındı. Esnaf, ağırlıklı olarak köylere satış yaptıklarını belirterek, daha çok elektrikli sobaların tercih edildiğini belirtti..

Kızıltepeli sobacılar dertli
Editör: Karamanca
12 Kasım 2017 - 07:50




Mardin’in Kızıltepe ilçesinde havaların soğumaya başlamasıyla birlikte odun ve kömür sobalarını sergileyen esnaf, satışların düşük olmasından yakındı. Esnaf, ağırlıklı olarak köylere satış yaptıklarını belirterek, daha çok elektrikli sobaların tercih edildiğini belirtti.
Kızıltepe ilçesinde havaların soğumaya başlamasıyla birlikte odun ve kömür sobalarını sergileyen esnaf, satışların düşük olmasından yakındı. Esnaf Mehmet Sait Efe, havaların henüz soba yakılmayacak seviyede olduğu için satışlarının çok olmadığını belirterek, “Hava biraz daha soğuduğu zaman soba satışlarımız artacaktır. Şimdi sıcak olduğu için az gidiyor ama şimdi de soba fiyatları da uygundur, Havalar soğuduğu zaman fiyat da yükselecektir. Bu yüzden şimdi soba almak daha karlı olur. 20 senedir bu mesleği yapıyorum. En çok kovalı soba satıyoruz bir de Dört köşe soba. Köylere daha çok satıyoruz. Bazen de şehre kaloriferi, doğalgazları olmayanlara satıyoruz. Şehre doğalgaz geldiği zaman tabi ki bizim satışlarımız biraz daha düşecektir. Şu anda doğalgaz yok şehirde ama yavaş yavaş çekiliyor. Bir iki sene sonra daha da artacak doğalgazlı evler. Bu sefer sobalar hiç rağbet görmeyecek. O zaman ne yaparız bilmiyorum bekleyip görmek lazım” dedi.

“Elektrikli sobalar daha çok satılıyor”
Eskisi kadar soba satamadıklarını anlatan esnaf Necmettin Efe, “Doğalgaz geldiğinden beri sobaların satışları kısıtlandı. Bir de elektrikli sobalar daha çok satılıyor. Köylülerden başka kimse almıyor. O yüzden satışlar biraz kısıtlı” diye konuştu.
Soba almaya gelen müşteri Ali Muratoğlu, “Fiyatlar uygun ancak satış yok. Kızıltepe’de sobalı evde oturuyorum. Memlekete doğalgaz gelse daha iyi olur” ifadelerinde bulundu.
Bedrettin Dilmen ise, “Kış olduğu zaman hem malzemede kesiklik oluyor hem istediğimiz çeşit kalmıyor hem de istediğimiz fiyata alamıyoruz. O yüzden kış olmadan, kar kış gelmeden soba almaya geldik. Fiyatlar şuan çok uygun” dedi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum