Reklam

1. Mersin Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali, renkli görüntülerle sürüyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilki düzenlenen ’1. Mersin Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali, dördüncü gününde de birbirinden güzel etkinliklerle devam etti..

1. Mersin Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali, renkli görüntülerle sürüyor
Editör: Karamanca
15 Ekim 2017 - 12:03




Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilki düzenlenen ’1. Mersin Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali, dördüncü gününde de birbirinden güzel etkinliklerle devam etti.
Festival kapsamında Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen konser ve dans gösterisi vatandaşlardan tam not aldı. Konser öncesi festivalinin geride bırakılan günlerinde gerçekleştirilen etkinliklerin yer aldığı kısa video gösterisi ile başlayan gece duygu dolu anlarla son buldu. Rusya’dan gelerek 1. Mersin Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali’ne katılan 15 yaşındaki Danil Pluzhnikov bestelediği eserleri tüm engelliler ve Mersinli vatandaşlar için seslendirdi. 15 yaşında olmasına rağmen 30’dan fazla birincilik ve ikincilik ödülü alan Danil Pluzhnikov, kendi gibi özel bireyler için birbirinden güzel şarkılarını Mersin’den tüm dünyaya söyledi.
Pluzhnikov, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın elinden plaketini alırken festival için teşekkürlerini iletti. Her zaman bir umut olduğunu belirten Danil Pluzhnikov, “Bu festivalde engellerin olmadığını gösterdik. Bize bu fırsatı verdiği için bütün engelliler adına Mersin Büyükşehir Belediye Başkanına ve sıcak misafirperverliğinden dolayı da Mersin halkına çok teşekkür ediyorum” dedi.
Pluzhnikov’un ardından sahne alan, Türk ve dünya dans formlarını ve geleneklerini yaşatan ve işitme engelli sanatçıların da yer aldığı ’Deaf Dance Academy’nin sergilediği ‘Düğünün Galası’ adlı nefes kesen gösteri vatandaşları büyüledi. Yöresel ritimlerin yer aldığı dans gösterisi konusu ile de vatandaşların oldukça ilgisini çekti. Plaket töreni sonrası Başkan Kocamaz ve katılımcı sanatçılar sahneye çıkarak birlikte şarkılar söyleyerek hatıra fotoğrafı çektirdiler. El ele, omuz omuza, yüreğini ortaya koyan sanatçılar toplu fotoğraf çekiminde duygu dolu anlar yaşadı. Engelli bireyler için bestelenen şarkıyı Gatto Gabriel ‘in seslendirmesiyle sona eren gecede yürekler bir oldu ve adeta duygu seli yaşandı.
Başkan Kocamaz’ın dans gösterisi geceye damgasını vurdu
Festival kapsamında Marina ve Forum AVM’de düzenlenen etkinliklerde, engelleri sanat ile aşan dünyanın en yetenekli sanatçıları sahne aldı. Marina AVM’de gerçekleştirilen etkinlikte, Başkan Kocamaz da tekerlekli sandalye üzerinde dans eden engelli bireyler ile birlikte dans etti ve Mersinlilerden büyük alkış topladı.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer’in Wheel Chair Dance Project topluluğu ile yaptıkları dans geceye damgasını vurdu.
Ayaklarıyla harikalar yarattı
Dans gösterisinin ardından devam eden konserde sahne alan Mark Goffeney geceye damgasını vurdu. Festivale Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen Goffeney iki kolu da olmadan çaldığı enstrümanlar ve rock tarzında söylediği parçalarla vatandaşları kendine hayran bıraktı. Mark Goffeney’in performansı ile dinleyiciler, sanatın fiziksel eşitsizliği kabul etmediğini gördüler. Hareketli parçalara alkışlarla eşlik eden vatandaşlar, pek çok insanın sergileyemeyeceği performansı ayakları ile sergileyen sanatçıyı hayranlıkla ve şaşkınlıkla izlediler. İki kolu da olmayan ve ayaklarıyla harikalar ortaya koyan Goffeney, şarkılarını dinleyiciler ile birlikte söyledi ve Mersinlilerden büyük ilgi gördü. ABD’den Türkiye’ye gelerek festivale renk katan Goffeney’e plaketini Mersin Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer verdi.
Birbirinden değerli sanatçıların sahne aldığı Forum AVM’deki konserlerde de İzmir’den festivale katılan görme engelli sanatçı Ümran Sevinç ve Tataristan’dan Türkiye’ye 1. Mersin Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali için gelen, görme engelli sanatçı Şagbanov Zakir Zakiriyanoviç sahne aldı ve festivalde akordeonuyla birlikte eşsiz şarkılarını seslendirdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum