Reklam

Havuzdaki su biranda kahverengine döndü, zarar 130 bin TL

Denizli’nin Pamukkale ilçesinde alabalık üretim tesisinde ki balık katliamının ardından balık çiftliği yetkilileri çevredeki büyükbaş hayvan çiftliklerinden gelen suyun veya kimyasal maddenin suya karıştığını iddia etti..

Havuzdaki su biranda kahverengine döndü, zarar 130 bin TL
Editör: Karamanca
02 Ekim 2017 - 13:29




Denizli’nin Pamukkale ilçesinde alabalık üretim tesisinde ki balık katliamının ardından balık çiftliği yetkilileri çevredeki büyükbaş hayvan çiftliklerinden gelen suyun veya kimyasal maddenin suya karıştığını iddia etti.
Denizli’nin Pamukkale ilçesi Bağbaşı Mahallesi’nde faaliyet gösteren alabalık üretim tesisinde binlerce balık telef oldu. Geçtiğimiz Cumartesi günü saat 15.30 sularında, havuzlardan birinde balıkların ters döndüğünü gören tesis görevlileri havuza giden suyu, diğer havuzlara gitmemesi için kesti. Görevliler, havuza karışan suyun tahliye edilmesi için kaynak suyunu yönlendirdi. Ancak Gökpınar Çayından ikinci bir akıntı, havuza tekrar karıştı ve binlerce balık telef oldu. Tesis görevlileri Denizli İl Tarım Müdürlüğüne haber verdi. Olay yerine gelen Tarım Müdürlüğü görevlileri, balık ve sudan numune alarak analiz edecek. Suya neyin karıştığı ve balık ölümlerinin kesin sonuçları ise, yapılacak analizin ardından belli olacak.
Balık üretim tesisindeki görevlileri ise, etrafta çok sayıda büyükbaş hayvan çiftliği bulunduğu ve bu hayvan çiftliklerinden kimyasal suyun Gökpınar Çayına karışması balık ölümlerinin sonucu meydana geldiğini iddia etti.
Balıkların telef olmasıyla ilgili konuşan tesisteki Su Ürünleri Mühendisi Caner Taşer, “Gündüz normal bir şekilde çalışmalarımız sürerken, öğleden sonra saat 15.30 gibi, balıklarda ters dönmeler başladı. Su geliş yönüne doğru harekete geçtiğimizde, suyun kahverengimsi bir şekilde aktığını gördük. Önlem için baştaki su giriş kapağını kapattık ve suya kaynak suyunu ilave ettik. Ama tabi bu çabalarımız yetersiz kaldı. Balık sersemlemeye başladı. Daha olay yerinden numuneleri aldık, balık ve su örneklerini aldık. Saat 18.00 civarı ikinci akım meydana geldi. Muhtemelen kahverengi atık suya kimyasal yada büyükbaş hayvan besiciliği yapan çiftlikler çevremizden, bir şeyler karıştı. Kasti bir şey var mı yok mu analiz sonucunda belli olacak. Denizli Tarım İl Müdürlüğü’ne 18.00 gibi haber verdik. Tutanak tutuldu, numunelerini aldılar. 230 gram ağırlığında yaklaşık 50 bin adet
alabalığımız bir havuzda komple telef oldu. Kesin sonuçlar, analiz sonuçları ile ortaya çıkacak, şu anda ya kimyasal yada besicilerden gelen atık suyun karıştığını tahmin ediyor. Ortalama kadar 50 bin porsiyon balığımız kayboldu, bu da 130 bin 140 bin TL zararımız var” diye konuştu.


YORUMLAR

  • 0 Yorum